Αλεξία Λιάγκουρα: Αναζητώντας τη χαμένη δημοκρατική εκπροσώπηση…
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”123829″ img_size=”full”][vc_column_text]
Άρθρο για την κατάργηση των Αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια
Της Αλεξίας Λιάγκουρα
Με την σημερινή κατάθεση τροπολογίας στο νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση οριστικοποιείται η κατάργηση των Αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια και σύντομα και σε εκείνα του υπόλοιπου Δημοσίου Τομέα. Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται αντικατάσταση των αιρετών εκεί που θα υπάρξουν παραιτήσεις, από μόνιμους εκπαιδευτικούς, μη εκλεγμένους, για τη λειτουργία των συμβουλίων. Τα άρθρα αυτά προστέθηκαν εκ των υστέρων, κατά τη συνήθη πρακτική, δεν είχαν περιληφθεί στη διαβούλευση και προβλέπουν από τη μεριά του Υπουργείου ότι θα υπάρξουν μαζικές παραιτήσεις των οποίων η αντικατάσταση θα γίνει με όποιον βρεθεί εύκαιρος!! Μένει να δούμε τους «πρόθυμους» της εποχής μας…
Είναι μια ξεκάθαρη παραδοχή εκ μέρους της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας ότι χάθηκε το παιχνίδι των εντυπώσεων που παιζόταν εδώ και 3 μήνες σχεδόν και αντί να βρεθεί λύση για την εκπροσώπηση των δασκάλων και των καθηγητών επιλέγεται ο διορισμός αρεστών! Τόση δημοκρατία η αλήθεια είναι ότι είχαμε να δούμε στη χώρα μας εδώ και καμιά 50 αριά χρόνια…
Η περίφημη τηλεψήφος βέβαια «λειτούργησε» κατά τον πρωθυπουργό και την Υπουργό Παιδείας. Σε σύνολο 1181 εγγεγραμμένων εκπαιδευτικών ψήφισαν 71 άτομα στις ψευτοεκλογές της 7ης Νοεμβρίου στο ΠΥΣΔΕ Ηλείας, ποσοστό 6%! Η επιτυχία είναι εμφανής και δια γυμνού οφθαλμού…. Ακόμα και αυτοί που ψηφίστηκαν είχαν παραιτηθεί από την υποψηφιότητά τους και προφανώς, σεβόμενοι την αξιοπρέπειά τους και τους συναδέλφους τους, θα πράξουν το ίδιο με την ανακήρυξη των αποτελεσμάτων, όποτε και εάν ευαρεστηθεί το Υπουργείο να γνωστοποιήσει επισήμως τα αποτελέσματα.
Μια ηλεκτρονική συμμετοχή που θεσμοθετήθηκε ξαφνικά με πρόσχημα την πανδημία, χωρίς προσυνεννόηση, χωρίς τήρηση δημοκρατικών λειτουργιών λογοδοσίας, χωρίς καμία δοκιμή για τη δημιουργία έστω ενός απαραίτητου κλίματος εμπιστοσύνης. Οι εκπαιδευτικοί έδωσαν ηχηρή απάντηση στις αυταρχικές μεθοδεύσεις της Υπουργού Παιδείας, δεν ενέδωσαν σε ένα ψευτοδίλημμα και εμπιστεύτηκαν τη δημοκρατική τους συνείδηση και παράδοση.
Ήταν ζήτημα Δημοκρατίας για όλους μας.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι Αιρετοί αποπέμφθηκαν από τα Συμβούλια και στις δύο πιο σκοτεινές εποχές της σύγχρονης ιστορίας της πατρίδας μας. Στη δικτατορία του Μεταξά και στην Απριλιανή Χούντα. Καταξίωση του θεσμού, έγινε το 1986, το Π.Δ 75/86 επαναφέρει τους δύο Αιρετούς στα Συμβούλια με διετή θητεία! Την ίδια χρονιά θεσμοθετήθηκε και ο Αιρετός στην υπόλοιπη Δημόσια Διοίκηση. Το 2003 με το Π.Δ 1/2003 τα Υπηρεσιακά Συμβούλια γίνονται τρία (ΠΥΣΔΕ – ΑΠΥΣΔΕ – ΚΥΣΔΕ). Οι Αιρετοί παραμένουν δύο με διετή θητεία παρά το αίτημα του Κλάδου για τριμελή εκπροσώπηση.
Σε ποια εποχή άραγε να τοποθετήσουμε τη μη εκπροσώπηση των εκπαιδευτικών στα Συμβούλια με τους εργαζομένους να βρίσκονται στο έλεος των διοικούντων;
Αφού «αυτοί που συμμετείχαν αυτοί και εξέλεξαν» γιατί το Υπουργείο δεν προχωρά στην επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και στην «ανακήρυξη των εκλεγμένων»; Έχει κάτι να κρύψει;
Η πρόσφατη θέση της ΟΛΜΕ είναι: «Η ΟΛΜΕ θεωρεί ξεκάθαρα ότι αυτές οι «εκλογές» δεν παράγουν κανένα νόμιμο αποτέλεσμα. Η κ. Υπουργός αντίθετα έχει αποφασίσει, συνεχίζοντας την ίδια πρωτοφανή αντιδημοκρατική πρακτική, να ανακηρύξει αιρετούς με ελάχιστες ψήφους, από αυτούς τους «υποψηφίους», που ούτως ή άλλως είχαν αποσύρει την υποψηφιότητα τους.
Στο μεταξύ, τα προβλήματα της επείγουσας εξ αποστάσεως διδασκαλίας συνεχίζονται. Επί συνόλου 8.266 μαθητών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στο Νομό Ηλείας , 351 δεν συμμετέχουν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση (ποσοστό 4,2%) ενώ 3.628 (ποσοστό 42%) χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο για να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους. Όλοι οι εκπαιδευτικοί του Νομού, που ελαφρά τη καρδία κατηγορήθηκαν ως Λουδίτες, υπερβάλλουν εαυτόν για να συνεχίσουν την εκπαιδευτική διαδικασία παρόλες τις αντιξοότητες. Ήρθε η ώρα του χειροκροτήματος…. και οι ιδέες θα πάρουν το μπόι του ανθρώπου που τις κουβαλάει.
Εκεί στο Υπουργείο όλα καλά; Ή μήπως « Είδε η ψείρα αλώνι, περπατεί και καμαρώνει»;
*Η Αλεξία Λιάγκουρα είναι εκπαιδευτικός, μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηλείας και αιρετό μέλος του ΠΥΣΔΕ Ηλείας[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]