Κ. Λεβέντης: Επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 στο Λιανικό Εμπόριο & Πρόγραμμα επιδότησης επιχειρήσεων για δημιουργία ηλεκτρονικών καταστημάτων
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”42562″ img_size=”full”][vc_column_text]Σύμφωνα με έρευνες του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ σε Πανελλαδικό δείγμα επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου, ο μέσος όρος πτώσης του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου για το προηγούμενο οικονομικό έτος 2020 διαμορφώνεται στο 50% και πλέον σε σχέση με το οικονομικό έτος 2019 .
Επίσης, μία στις δύο επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου ακύρωσαν προγραμματισμένες επενδύσεις και παρουσιάστηκαν σημαντικές καθυστερήσεις και ακυρώσεις παραγγελιών, κατά την διάρκεια των lockdown.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα παρουσιάστηκαν και παρουσιάζονται στην ένδυση και την υπόδηση και ακολουθούν οι άλλοι υπό-κλάδοι του λιανικού εμπορίου ενώ στα τρόφιμα η εικόνα είναι σαφώς βελτιωμένη, χωρίς όμως να λείπουν και εκεί τα προβλήματα. Ενδεικτικό της αβεβαιότητας αλλά και της απαισιοδοξίας της αγοράς αποτελεί και η εκτίμηση των επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου σχετικά με το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για την επαναφορά στην προ της πανδημίας κατάσταση .
Σχεδόν έξι στις δέκα επιχειρήσεις (55,0%) θεωρούν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια για την αποκατάσταση της ομαλότητας ενώ μία στις δέκα εξαρτά την απάντησή της από το εάν θα υπάρξουν άλλα κύματα της πανδημίας ή όχι. Αντίθετα, μόλις το 6,1% των επιχειρήσεων πιστεύουν πως η αγορά θα επιστρέψει στην πρωτύτερη κατάσταση ή θα το κάνει εντός του επόμενου χρόνου από την λήξη της Πανδημίας του Covid-19.
Διανύοντας τον Φεβρουάριο του 2021, η αγορά του λιανικού εμπορίου, βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με το χειρότερο σενάριο που μέχρι πριν από μερικούς μήνες θα χαρακτηριζόταν ως καταστροφικό, καθώς η περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων απέφερε ελάχιστα κέρδη, λόγω των συνεχών μεταπτώσεων της αγοράς σε ανοικτά – κλειστά καταστήματα και από “click away” σε “click inside”, με μεγάλο όγκο εμπορευμάτων να μένει αδιάθετο στα ράφια και μοναδικό τρόπο αγορών τις ηλεκτρονικές πωλήσεις. Αν μάλιστα συνυπολογιστεί ότι την περίοδο των εορτών, χάθηκε τζίρος άνω των 2 δισ., γίνεται κατανοητό ότι είναι μία εξέλιξη που το λιανικό εμπόριο πολύ δύσκολα θα μπορέσει θα διαχειριστεί. Τα προβλήματα είναι ακόμη μεγαλύτερα για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν Ε-shop με αποτέλεσμα ουσιαστικά να «αποκλείονται» από τις φετινές εκπτώσεις, σε αντίθεση με τις επιχειρήσεις που διαθέτουν ηλεκτρονικό κατάστημα και κυρίως τις μεγάλες αλυσίδες, που έχουν ξεκινήσει από την περασμένη εβδομάδα τις προσφορές στα προϊόντα τους με εκπτώσεις που φτάνουν έως και το 60%.
Μερική λύση σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα θα επιχειρήσει να δώσει το πρόγραμμα επιδότησης «e-λιανικό» που έχει στόχο την επιχορήγηση των μικρών επιχειρήσεων για την δημιουργία ηλεκτρονικών καταστημάτων (E-shop) προκειμένου να στηριχθεί η λειτουργία τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, να ενισχυθεί ο βαθμός ενσωμάτωσης της ψηφιακής τεχνολογίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στους εσωτερικούς χώρους της επιχείρησης και να διασφαλιστεί η συνέχεια της οικονομικής τους δραστηριότητας.
Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης, ανέρχεται στο ποσό των 80.000.000 ευρώ, ενώ το κάθε κατάστημα λιανικής πώλησης θα επιδοτείται με το ποσό των 5.000 ευρώ. Δικαιούχοι του προγράμματος θα είναι οι Μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του λιανεμπορίου, (ΚΑΔ 47 και όλα τα παράγωγα του) διατηρούν φυσικό κατάστημα και η λειτουργία τους έχει ανασταλεί για τουλάχιστον μία ημέρα από την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020 και μετά εξαιτίας του Covid-19.
Κυρίαρχο κριτήριο αξιολόγησης για την επιτυχή συμμετοχή της επιχείρησης στη δράση, θα αποτελέσει η πτώση του τζίρου του καταστήματος για το 4ο τρίμηνο του 2020 κατά 20% ή περισσότερο σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2019. Το πρόγραμμα αναμένεται να προκηρυχθεί εντός Φεβρουαρίου σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και θα απαιτείται η υποβολή αίτησης χρηματοδότησης σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα ανακοινωθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Με παρέμβαση μας ως Επιμελητήριο Ηλείας ζητούμε από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το πρόγραμμα επιδότησης ΕΣΠΑ για την δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος (E-shop) να εξαγγελθεί με όσον το δυνατόν λιγότερες γραφειοκρατικές διαδικασίες και να υλοποιηθεί με έναν πολύ απλό και ευέλικτο τρόπο χρηματοδότησης για να μπορέσουν να ενταχθούν άμεσα και γρήγορα όλες οι επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου.
Ειδικότερα σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση του προγράμματος, θα μπορούσε να υλοποιηθεί με την μέθοδο της παροχής επιταγών χρηματοδότησης στις επιχορηγούμενες επιχειρήσεις, οι οποίες με τη σειρά τους θα της εκχωρούν σε εταιρείες υλοποίησης και δημιουργίας των ηλεκτρονικών καταστημάτων, για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα χρηματοδότησης .
Όπως όλοι γνωρίζουμε, στα προγράμματα επιδότησης του ΕΣΠΑ, οι δαπάνες της επένδυσης θα πρέπει να προκαταβάλλονται και να εξοφλούνται από τις επιχειρήσεις προκειμένου στη συνέχεια να κατατεθούν οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά αποπληρωμής και μετά από αρκετό σε κάποιο φορές χρονικό διάστημα να καταβάλλεται η χρηματική επιδότηση στην επιχείρηση από το κάθε χρηματοδοτικό πλαίσιο του ΕΣΠΑ.
Σε αυτή τη δύσκολη χρονική και οικονομική συγκυρία, για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, το ποσό των 5.000€ είναι αρκετά σημαντικό χρηματικό ποσό αφού οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου παραμένουν κλειστές εδώ και σχεδόν τρεις μήνες σε ολόκληρη τη χώρα. Το γεγονός μη διαθεσιμότητας του ποσού των 5.000€ για χρηματοδότηση του προγράμματος και της εκ των προτέρων εξόφλησης των δαπανών προκειμένου να καταβληθεί η χρηματοδότηση θα αποτελέσει πραγματικό και ενδεχομένως αξεπέραστο εμπόδιο για πολλές επιχειρήσεις λιανικής για την δημιουργία των λεκτρονικών καταστημάτων E-shop τους για την εξασφάλιση της οικονομικής του δραστηριότητας και βιωσιμότητας.
Στο Επιμελητήριο Ηλείας, ξεκινήσαμε την ενημέρωση όλων των θεσμικών φορέων εκπροσώπησης των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου (Επιμελητηρίων, Εμπορικών συλλόγων, Ομοσπονδιών, ΕΣΕΕ, κλπ) την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος αλλά και των αρμοδίων κρατικών αρχών (Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων , κλπ) προκειμένου να γνωστοποιηθεί το πρόβλημα της χρηματοδότησης του προγράμματος δημιουργίας ηλεκτρονικών καταστημάτων Ε-shop με τελικό στόχο να καταφέρουν όλες οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου να ενταχθούν σε αυτό για να εξασφαλίσουν την βιωσιμότητα τους.
Κώστας Λεβέντης,
Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Ηλείας[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]