FOLLOW US: facebook twitter

«Κύμα» αντιδράσεων για τα δικαστικά «λουκέτα»

Ημερομηνία: 22-01-2024 | Συντάκτης:

-Την κατάργηση του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας και όλων των Ειρηνοδικείων της Ηλείας προτείνει η Ομάδα Εργασίας αναμόρφωσης του δικαστικού χάρτη

Βιαστική και επιφανειακή λύση η κατάργηση δικαστηρίων, δήλωσε στην «Πρωινή» η αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας, Μαρίνα Μπεβούδα

-Δυσκολότερη και πιο δαπανηρή η πρόσβαση χιλιάδων πολιτών στη Δικαιοσύνη, τόνισε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας, Θανάσης Θεοδόσης 

-Έκτακτο περιφερειακό σήμερα με πρωτοβουλία Φαρμάκη

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Αλυσιδωτές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στον δικηγορικό κόσμο της Ηλείας -και όχι μόνο- η διαφαινόμενη πρόθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης να καταργήσει επί της ουσίας το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας και να το συγχωνεύσει με αυτό του Πύργου, όπως προκύπτει από το πόρισμα της Ομάδας Εργασίας για την αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο dikastis.blogspot.gr.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η διάταξη με αρ.37 «Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας (πρώην Νομός Ηλείας) ορίζεται κεντρικό Πρωτοδικείο, το Πρωτοδικείο Ηλείας (Πύργος) και α) τα Ειρηνοδικεία Πύργου, Ολυμπίων και Αρήνης καταργούνται. Οι οργανικές Θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο κεντρικό Πρωτοδικείο Ηλείας, β) το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας και τα Ειρηνοδικεία Αμαλιάδας Γαστούνης και Μυρτουντίων καταργούνται. Οι οργανικές Θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο κεντρικό Πρωτοδικείο Ηλείας. Ορίζεται περιφερειακή έδρα του κεντρικού Πρωτοδικείου Ηλείας, η Αμαλιάδα». Αξίζει να σημειωθεί ότι και η εναλλακτική πρόταση έχει ακριβώς την ίδια διατύπωση, κάτι που δεν αφήνει περιθώρια για άλλη πρόβλεψη.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας, Θανάσης Θεοδόσης, άφησε αιχμές κατά του υπουργείου Δικαιοσύνης για ανακολουθία λόγων και έργων και έκανε λόγο για συστηματικό εμπαιγμό. «Το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο, εφόσον υιοθετηθούν οι παραπάνω σκέψεις και επιλογές, θα αποτελέσει κόλαφο για το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας και την ευρύτερη περιοχή της βόρειας Ηλείας. Αυτή η εξέλιξη είναι τραγική υποβάθμιση και μετατροπή του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας σε μικρό δικαστικό σχηματισμό β’ διαλογής. Η πρόσβαση 100.000 πολιτών του νομού μας θα γίνει δυσχερέστερη και δαπανηρότερη. Η ίδια η απονομή της Δικαιοσύνης για όλο το νομό Ηλείας θα καταστεί περισσότερο χρονοβόρα και λιγότερο ποιοτική σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση», τόνισε.

Μαρ. Μπεβούδα: «Βιαστική και επιφανειακή λύση η κατάργηση δικαστηρίων»

Η αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας, Μαρίνα Μπεβούδα, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι οι αλλαγές που επίκεινται, λαμβάνουν υπόψη κυρίως -αν όχι αποκλειστικά- ποσοτικά και χρηματοοικονομικά κριτήρια.

«Δεν εξασφαλίζουν, κατά την άποψή μου, τουλάχιστον όσον αφορά στην περιφέρεια,την ποιότητα του δικαιοδοτικού έργου η οποία δεν φαίνεται να απασχολεί. Η ταχύτητα στην έκδοση των δικαστικών αποφάσεων είναι ο στόχος και συνδέεται στο σχέδιο με την απασχόληση μεγαλύτερου αριθμού δικαστών αδιάφορα με την προέλευση και την επάρκειά τους.Είναι ενδεικτικές οι αντιδράσεις που εκφράζονται από τον Άρειο Πάγο αλλά και από την Ένωση Δικαστών & Εισαγγελέων και αφορούν στην μετάταξη των Ειρηνοδικών σε Πρωτοδίκες. Εκτός από θέματα εσωτερικών ισορροπιών, αυτό που τους κινητοποιεί είναι το ίδιο που και ο δικηγορικός κόσμος φοβάται: η “αξιοποίηση”των Ειρηνοδικών,προσωπικού δηλαδή χωρίς το απαραίτητο επίπεδο κατάρτισης για την εκδίκαση των απαιτητικών υποθέσεων που με την σχεδιαζόμενη μεταβολή θα τους ανατίθενται και για τις οποίες δεν διαθέτουν εμπειρία θα προκαλέσει παρά θα επιλύσει προβλήματα», επισήμανε και πρόσθεσε πως ο διαφορετικός τρόπος επιλογής και προετοιμασίας των διαφορετικής βαθμίδας δικαστικών λειτουργών είτε διαφεύγει είτε αφήνει αδιάφορους τους συμβούλους της και την ίδια την κυβέρνηση.

 «Θεωρώ ότι για όσους αγωνιούν και εργάζονται για την ποιότητα της απονεμόμενης δικαιοσύνης είναι αυτονόητο ότι η ταχύτητα στην έκδοση των αποφάσεων είναι ένα μόνο αλλά όχι το μοναδικό ούτε καν, κατά την άποψή μου,το κυρίαρχο κριτήριο. Η απασχόληση υψηλού επιπέδου γνώσεων και συγκρότησης δικαστών και η συνεχής επιμόρφωση και η ουσιαστική αξιολόγησή τους καθ’ όλο τον υπηρεσιακό βίο τους είναι το ζητούμενο και σε αυτό έπρεπε να αποβλέπουν οι μεταρρυθμίσεις», εξήγησε και εξέφρασε τη διαφωνία της με την εξαγγελθείσα συγχώνευση πρωτοδικείων και ειρηνοδικείων.

«Η κατάργηση δικαστηρίων και η μεταφορά των υποθέσεων που εξυπηρετούσαν σε γειτονικούς σχηματισμούς θεωρώ ότι,λόγω και των προφανών ελλείψεων σε κτιριακές και υλικοτεχνικές υποδομές για την υποδοχή του προσωπικού και των πολιτών, δεν θα λειτουργήσει και πιστεύω ότι πρόκειται για βιαστική και επιφανειακή “λύση” που δεν λαμβάνει υπόψη τα δεδομένα κάθε περιοχής. Από την πληροφόρηση που διαθέτω χρησιμοποιήθηκαν μόνο αριθμητικά κριτήρια (λχ. Αριθμός εκδιδόμενων αποφάσεων ανά Ειρηνοδικείο) και δεν αξιολογήθηκαν άλλα δεδομένα, όπως οι χιλιομετρικές αποστάσεις των υπαγόμενων περιοχών κλπ. και τα προβλήματα και οι δυσχέρειες που θα προκληθούν για τις επιμέρους δικαστικές ενέργειες», ανέφερε προσθέτοντας ότι δεν εμπιστεύεται ρυθμίσεις που σχεδιάζονται και με σπουδή προωθούνται, χωρίς μάλιστα να ακούγονται οι παράγοντες της δικαιοσύνης (δικαστές, δικηγόροι) ούτε οι τοπικές κοινωνίες, όταν αναδεικνύουν πραγματικά ζητήματα.

«Από τον νέο χάρτη των δικαστηρίων, μόνο οι ρυθμίσεις που αφορούν τον νομό Αττικής θεωρώ ότι κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά αυτό αποτελεί την εξαίρεση η οποία δεν δικαιώνει το συνολικό σχέδιο», σημείωσε.

Έκτακτο περιφερειακό με πρωτοβουλία Φαρμάκη

Ο υπό αναδιάρθρωση δικαστικός χάρτης θα συζητηθεί σήμερα σε έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη, ο οποίος τόνισε  ότι  η Αυτοδιοίκηση οφείλει, όχι μόνο να αφουγκράζεται τη «φωνή» των πολιτών, αλλά και να διεκδικεί ρόλο και άποψη σε ζητήματα που οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τις τοπικές ισορροπίες και ιδιαιτερότητες,

«Θεωρώ χρέος μας, ως εκλεγμένοι εκπρόσωποι της Δυτικής Ελλάδας να πρωτοστατήσουμε σε μία ολοκληρωμένη διαβούλευση που ενδεχομένως θα διαμορφώσει μία κοινή στάση έναντι του ζητήματος, η οποία με τη σειρά της μπορεί να συμβάλλει στη λήψη τελικών αποφάσεων από το αρμόδιο Υπουργείο χωρίς δογματισμούς και κυρίως, χωρίς αυτές να λαμβάνονται ερήμην των λειτουργών της Δικαιοσύνης και τελικά, σε βάρος της κοινωνίας».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap

olympia

Screenshot