FOLLOW US: facebook twitter

Πρώτο βήμα για Ολυμπιακή Σχολή στην Αρχαία Ολυμπία

Ημερομηνία: 22-01-2024 | Συντάκτης:

-Υπογράφεται σήμερα στο δημαρχείο της πόλης το Μνημόνιο Συνεργασίας

-Δήμος, Περιφέρειας, Πανεπιστήμιο Πατρών και Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία συμπράττουν στο εγχείρημα

-«Απόλλων και «Ξένιος Ζευς» θα αξιοποιηθούν για τις κτιριακές υποδομές

Τη συνεργασία τους για την ίδρυση και λειτουργία ελληνόφωνου και αγγλόφωνου Προπτυχιακού Προγράμματος Ολυμπιακών Σπουδών τετραετούς φοίτησης που ανοίγει στην Ηλεία την πόρτα στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, επισφραγίζουν την Δευτέρα με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Πανεπιστήμιο Πατρών και η Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία.

Το Μνημόνιο συνεργασίας θα υπογραφεί στις 12 το μεσημέρι στο δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας από τους εκπροσώπους των εμπλεκομένων μερών, τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη,τον  Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστο Μπούρα, τον  πρόεδρο της Δ.Ο.Α. Ισίδωρο Κούβελο και τον δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας, Αριστείδη Παναγιωτόπουλο.

 Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε, ο δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας θα υποδεχθεί τους εκπροσώπους των φορέων στις 11.45, στις 12 θα υπογραφεί το μνημόνιο,  στις 12.30 θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας και στις 14.30 θα πραγματοποιηθεί η 2η συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας.

Το μνημόνιο συνεργασίας προβλέπει ότι για τη στέγαση της Σχολής θα χρησιμοποιηθούν οι εγκαταστάσεις της ΔΟΑ για διδασκαλία, διαμονή, διατροφή, άθληση, κλπ, ενώ από την πλευρά του δήμου  Αρχαίας Ολυμπίας θα αξιοποιηθούν καταρχήν κτίρια που έχουν παραχωρηθεί στο δήμο από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων,  όπως τα παλιά ξενοδοχεία «Απόλλων» και «Ξένιος Ζευς» στην είσοδο της πόλης.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών, με τη συνδρομή της ΔΟΑ θα αναλάβει το ακαδημαϊκό μέρος της συνεργασίας. O Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας και η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία θα αναλάβουν την κτιριακή και υλικοτεχνική υποστήριξη για την υλοποίηση των μαθημάτων, την στέγαση του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού και την φοιτητική μέριμνα .

H Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα λάβει μέριμνα και θα εξετάσει την ένταξη έργων και δράσεων στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας στο πλαίσιο της υλοποίησης και λειτουργίας της καταρχήν συμφωνίας των μελών για ίδρυση Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών με έδρα την Αρχαία Ολυμπία και αντικείμενο τις Ολυμπιακές Σπουδές, όπως έχει συζητηθεί με τον Υπουργό Παιδείας.

Τι προβλέπει το Μνημόνιο Συνεργασίας

Όπως τόνισε στην εισήγησή του ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Άρης Παναγιωτόπουλος,  σκοπός του μνημονίου συνεργασίας είναι η σύναψη εκπαιδευτικής, επιστημονικής και ερευνητικής συνεργασία σε όλους τους τομείς όπου υπάρχει κοινό ή συναφές εκπαιδευτικό, επιστημονικό και ερευνητικό ενδιαφέρον με γνώμονα την αριστεία, η διοργάνωση και προώθηση κοινών Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων, μαθημάτων εξ αποστάσεως μέσω διαδικτύου (distance learning) κοινού ή συμπληρωματικού ενδιαφέροντος, καθώς και η συνεργασία – δικτύωση μεταξύ των ερευνητικών εργαστηρίων και διοικητικών ομάδων των Ιδρυμάτων/φορέων, και από κοινού αξιοποίηση υπαρχόντων υποδομών και τεχνογνωσίας, με τη διαμόρφωση πλαισίου που θα ενισχύει την έρευνα σε τομείς κοινού και ειδικού ενδιαφέροντος  και την Υποβολή κοινών ερευνητικών, εκπαιδευτικών και αναπτυξιακού χαρακτήρα προτάσεων, όπως η οργάνωση κοινών επιστημονικών δραστηριοτήτων (π.χ. Workshops, Ημερίδων, Σεμιναρίων, Συνεδρίων, κλπ.) με την ενδεχόμενη συμμετοχή και άλλων Πανεπιστημίων , ερευνητικών και κοινωνικών φορέων, εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών φορέων και οργανισμών.

Για την εκπλήρωση των σκοπών και δράσεων που απορρέουν από το παρόν Μνημόνιο τα τέσσερα μέρη ιδιαιτέρως αναλαμβάνουν:  την κατάρτιση συμφωνιών, στις οποίες θα εξειδικεύεται το αντικείμενο, οι αρμοδιότητες, το χρονοδιάγραμμα κλπ της εκάστοτε συνεργασίας, τη συγκρότηση ομάδων εργασίας και την διοργάνωση συσκέψεων με σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών και γνώσεων, την ανάληψη κάθε άλλης δράσης η οποία διευκολύνει και προωθεί τη συνεργασία των τεσσάρων μερών, τη σύσταση Επιτροπής Παρακολούθησης και Συντονισμού, η οποία θα αναλάβει την παρακολούθηση των από κοινού δράσεων για την υλοποίηση του παρόντος Μνημονίου.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας θα τεθεί σε ισχύ από την ημέρα που θα το υπογράψουν οι εκπρόσωποι και των τεσσάρων ιδρυμάτων/φορέων και θα είναι σε ισχύ πέντε έτη, οπότε και θα εξεταστεί η τυχόν παράτασή του με γραπτή συμφωνία και των τεσσάρων ιδρυμάτων/φορέων. Το παρόν Μνημόνιο Συνεργασίας μπορεί να αναθεωρηθεί με συμφωνία των ιδρυμάτων/φορέων και επίσης δύναται να καταγγελθεί από κάθε συμβαλλόμενο μέρος μετά από εξάμηνη γραπτή ειδοποίηση, υπογεγραμμένη από τον Συντονιστή του Μνημονίου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος