FOLLOW US: facebook twitter

Κυβερνητική διγλωσσία για τα «κόκκινα» δάνεια και αδιαφορία για τα «πυροδάνεια» – Απορρίπτεται το κυπριακό μοντέλο από το ΥΠ.ΟΙΚ

Ημερομηνία: 04-03-2020 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”21201″ img_size=”full”][vc_column_text]

-Μιχ. Κατρίνης: «Ρύθμιση με γενναίο κούρεμα αντί για πώληση των δανείων»

 

Κατηγορηματικά απορρίπτει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο υιοθέτησης του κυπριακού μοντέλου στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται το δικαίωμα κατάθεσης προσφοράς από τον δανειολήπτη πριν από τη μεταβίβαση του δανείου σε εταιρεία απόκτησης απαιτήσεων από δάνεια, γνωστή και ως fund.

Σε πρόσφατη απάντηση του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Ζαββού, στον βουλευτή Ηλείας του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλη Κατρίνη, επισημαίνεται ότι «ο νόμος επιτρέπει τη μεταβίβαση χαρτοφυλακίων σε νομικά πρόσωπα μόνον» και ότι «ο οφειλέτης απαγορεύεται να αποκτήσει ο ίδιος το δάνειό του από την τράπεζα για εποπτικούς λόγους». Παράλληλα, καθησυχάζει (!) λέγοντας ότι «στις περιπτώσεις πώλησης και μεταβίβασης απαιτήσεων του παρόντος νόμου, καθώς και σε περιπτώσεις ανάθεσης διαχείρισης, δεν χειροτερεύει η ουσιαστική και δικονομική θέση του οφειλέτη και του εγγυητή και δεν επιτρέπεται η μονομερής τροποποίηση όρου σύμβασης, καθώς και του επιτοκίου, επομένως, ο οφειλέτης δεν περιέρχεται σε δυσμενέστερη θέση» και καταλήγει με τη φράση ότι «η απαίτηση έναντι του οφειλέτη παραμένει ως είχε και πριν την μεταβίβαση», αγνοώντας το γεγονός ότι προφανώς ο οφειλέτης δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην αρχική απαίτηση, ειδάλλως το δάνειο δεν θα «κοκκίνιζε».

Όσον αφορά το τίμημα πώλησης του κόκκινου δανείου από την τράπεζα στο fund, ο κ. Ζαββός αναφέρει πως «το τίμημα της μεταβίβασης προκύπτει από την ενδοσυμβατική σχέση μεταξύ πιστωτικού ιδρύματος και ΕΑΔΠ και δεν αφορά τον οφειλέτη, τον οποίο και διόλου επηρεάζει», δηλαδή δεν έχει καμία σημασία αν η τράπεζα πουλάει δάνεια αξία 60  εκατ.  ευρώ στην τιμή των 5 εκατ. ευρώ!

Παράλληλα, από την κυβέρνηση έχει αποκλειστεί και το ενδεχόμενο οποιασδήποτε ρύθμισης των δανείων με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, αφού οι τράπεζες αγνοούν τον νόμο Χουλιαράκη και δεν προβαίνουν σε ευνοϊκές ρυθμίσεις, επιδιώκοντας την κατάπτωση της εγγύησης.

Ποιος εποπτεύει τα funds;

Αυτό που όμως προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση, είναι πως η Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρει σε επίσημο έγγραφό της ότι οι «οι εταιρείες απόκτησης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις του ν.4354/2015 δεν υπόκεινται στην εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος» παρότι ο κ.Ζαββός σε τοποθέτησή του στην Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου ανέφερε με σαφήνεια ότι «οι εταιρείες που αναλαμβάνουν τη διαχείριση διέπονται από διατάξεις τις οποίες έχει ψηφίσει το Ελληνικό Κοινοβούλιο από το 2015, αδειοδοτούνται, εποπτεύονται, υπόκεινται σε κώδικα δεοντολογίας».

Επίσης, ο Αναστάσιος Πανούσης, πρόεδρος του ΔΣ της  Ένωσης Ανώνυμων Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΑΕΔΑΔΠ) και Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, ανέφερες πως «οι εταιρείες διαχείρισης λειτουργούν από ένα αυστηρό εποπτικό πλαίσιο. Και αδειοδοτούνται, αλλά και εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος».

Ομοίως και η Χαρίκλεια Απαλλαγάκη, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Ελληνικών  Τραπεζών, επισήμανε σε συζήτηση στην ίδια κοινοβουλευτική επιτροπή πως «Οι εταιρείες διαχείρισης τελούν υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, αδειοδοτούνται από την Τράπεζα της Ελλάδος και 21 από αυτές είχαν λάβει άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος πολύ πριν καν αρχίσει να συζητείται το σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ».

Μ. Κατρίνης: Γενναία ρύθμιση αντί για πώληση δανείου

Όπως γίνεται αντιληπτό, από την απάντηση της Τράπεζας της Ελλάδος και από τις τοποθετήσεις του υπουργού Οικονομικών και δύο εκ των κορυφαίων τραπεζικών στελεχών προκύπτει σαφής και καθαρή αντίφαση για το ποιος ελέγχει τελικά τα funds, η οποία θα πρέπει σύντομα να αποσαφηνιστεί.

Ο βουλευτής Ηλείας του ΚΙΝΑλ, Μιχ. Κατρίνης τόνισε ότι έχει καταθέσει τροπολογία που προβλέπει τη δυνατότητα γενναίων ρυθμίσεων στα «κόκκινα δάνεια», με όφελος και για τους δανειολήπτες και για τις τράπεζες, ώστε να αποτραπεί η μεταβίβαση στα funds με μεγαλύτερο μάλιστα τίμημα. Επίσης διευκρίνισε πως η πρόταση για δυνατότητα προαίρεσης του δανειολήπτη, δεν ερμηνεύεται ως πώληση του δανείου σε φυσικό πρόσωπο αλλά σε ρύθμιση από την τράπεζα.

«Όπως μεταβιβάζεται με μια ζημία που γράφεται, φαντάζομαι, στο πιστωτικό ίδρυμα, συνολική από την αρχική εκτίμηση, να γίνει μια ρύθμιση με ένα γενναίο κούρεμα, το οποίο θα είναι σε συνολικό ποσό μεγαλύτερο και λιγότερο επιζήμιο για την τράπεζα, ενώ το ποσό το οποίο συνολικά θα πάρει η τράπεζα από αυτό που μεταβιβάζεται», τόνισε και πρόσθεσε ότι το σχέδιο «Ηρακλής» παρέχει κίνητρα για επιθετική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων με γρήγορη ρευστοποίηση για απόσβεση στην πενταετία και προφανώς περισσότερους πλειστηριασμούς.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia