FOLLOW US: facebook twitter

Κάν’το όπως η Ισπανία!

Ημερομηνία: 04-03-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια
Γράφει ο Δικαιόπολις

 

Απορρίπτει το… δόγμα Βορίδη και θωρακίζει τις τιμές των αγροτικών προϊόντων η κυβέρνηση Σοσιαλιστών-Ποδέμος

Ουσιαστικές αποφάσεις για την προστασία του αγροτικού εισοδήματος της χώρας του πήρε προ ημερών ο Ισπανός Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λούις Πλάνας, κόντρα μάλιστα στις καθιερωμένες ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες περί μη παραβίασης του ανταγωνισμού από κρατική παρέμβαση.

Με την έκδοση βασιλικού διατάγματος, η ισπανική συγκυβέρνηση Σοσιαλιστών-Ποδέμος (Φώφη, ακούς;)εισήγαγε νέους κανονισμούς σχετικά με την τιμολόγηση των τροφίμων στα σούπερ μάρκετ, αφού οι συμβάσεις μεταξύ των αγροτών και των εταιρειών που διανέμουν λαχανικά, φρούτα και κρέας, θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν ότι οι τελικές τιμές λιανικής δεν θα είναι χαμηλότερες.

Όπως αναφέρει η ισπανική ElPais, για να επιτευχθεί ο στόχος, το σχέδιο Πλάνας προβλέπει την εισαγωγή του κόστους παραγωγής στην τιμή ως «ρήτρας» στις συμβάσεις μεταξύ αγρότη και μεταποιητή. Για να εξασφαλιστεί ο αντικειμενικός προσδιορισμός της «ρήτρας», η σύμβαση θα περιλαμβάνει ενδεικτική λίστα στοιχείων όπως τα λιπάσματα, οι σπόροι, τα μηχανήματα κλπ. Επίσης θα απαιτείται από κάθε εμπλεκόμενο επιχειρηματία που εμπλέκεται στην αλυσίδα γεωργικών προϊόντων διατροφής, να καταβάλλει «τιμή ίση ή µμεγαλύτερη από το κόστος παραγωγής» του προηγούμενου κρίκου, ώστε να αποτρέπεται η διάθεση του προϊόντος στο εμπόριο σε τιμή εξευλιστική.  Επιπλέον, ο νέος νόμος απαγορεύει στον τελικό λιανοπωλητή να «µεταβιβάζει σε όποιον από τους προηγούµενους κρίκους τον επιχειρηµατικό κίνδυνο» που απορρέει από την εµπορική τους πολιτική για τις τιµές που προσφέρει στο κοινό και προβλέπει τη δημοσιοποίηση των σοβαρών παραβιάσεω του συγκεκριμένου νόμου.

Η απόφαση του Ισπανού υπουργού ήταν αποτέλεσμα των αγροτικών κινητοποιήσεων σε όλη την Ισπανία τις προηγούμενες ημέρες, ειδικά στη νοτιοανατολική Ισπανία οι αγρότες βγήκαν με τα τρακτέρ στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι για το ότι πουλάνε τα προϊόντα τους κάτω από το κόστος.

Γιατί σας τα γράφω όλα αυτά; Αφενός για να αποδείξω ότι αν μια κυβέρνηση θέλει να άρει στρεβλώσεις στην αγορά και να θωρακίσει τον πρωτογενή τομέα, βρίσκει τον τρόπο να το κάνει. Υπάρχουν όμως δύο βασικές διαφορές της Ισπανίας με την Ελλάδα. Ο εκεί υπουργός αναζητά διαρκώς λύσεις και εφαρμόζει διάφορα μέτρα, ακόμα κι αν δεν πετυχαίνουν όλα όπως η αποθεματοποίηση στο ελαιόλαδο, ενώ ο δικός μας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ομνύει στο τοτέμ της ελεύθερης αγοράς και επαναλαμβάνει διαρκώς ότι όλα τα λύνει ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης, ότι φταίει το brandname και ότι με την είσοδο των ιδιωτών στην ασφάλιση και στους συνεταιρισμούς θα λυθούν τα προβλήματα. Δεκτό και κατανοητό ότι δρούμε σε ελεύθερη οικονομία, μόνο που όταν κάποιος παραβιάζει τους κανόνες και στήνει καρτέλ για να πέφτουν οι τιμές, τον επαναφέρεις στην τάξη και δεν κάνεις τον Πόντιο Πιλάτο.

Η δεύτερη βασική διαφορά είναι ότι –τουλάχιστον φέτος- οι αγροτικές κινητοποιήσεις είναι κατώτερες των περιστάσεων παρά τις φιλότιμες προσπάθειες από μετρημένους στα δάχτυλα παραγωγούς. Δεν υφίσταται μέτωπο οργανωμένων κινητοποιήσεων, ίσως γιατί δεν έχει συμφωνηθεί το διεκδικητικό πλαίσιο, ίσως γιατί δεν έχουν τη διάθεση, ίσως γιατί οι εποχές της μαζικότητας έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Η Ισπανία όμως έδειξε ότι τίποτα δεν είναι άλυτο κι ότι μια σοβαρή κυβέρνηση αναζητά διαρκώς λύσεις και παίρνει αποφάσεις χωρίς ιδεοληψίες.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος