FOLLOW US: facebook twitter

Κτήμα Μερκούρη, Καλλιστώ 2021

Ημερομηνία: 01-09-2022 | Συντάκτης:

Ο γνωστός  οινογράφος Σίμος Γεωργόπουλος παρουσιάζει στο FNL GUIDE το Ασύρτικο λευκό κρασί του κτήματος που δανείζεται το όνομά του από την Μεγάλη Άρκτο

Το Κτήμα Μερκούρη μπορεί να έχει συνδέσει το όνομά του με τα ερυθρά κρασιά, όμως και η λευκή του ιστορία δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητη. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι το ιστορικό κτήμα της Ηλείας είναι από τα πρώτα που καλλιέργησε το Viognier, με το Coma Berenices να αποτελεί μια από τις πλέον εμβληματικές εγχώριες εκφράσεις.

Ανάλογη όμως είναι και η πορεία του Καλλιστώ που επίσης δανείζεται το όνομά του από  αστερισμό και συγκεκριμένα από την Μεγάλη Άρκτο. Παράλληλα τιμά και τις μυθολογικές καταβολές του ονόματος, καθώς όπως η όμορφη Καλλιστώ υπέστη διπλή μεταμόρφωση –πρώτα σε αρκούδα και μετά σε αστέρι- έτσι και το αρχικά πειραματικό όμορφο λευκό  υπέστη διπλή ποικιλιακή μεταμόρφωση –πρώτα σε Ασύρτικο /Ρομπόλα και τώρα σε καθαρό Ασύρτικο.

Το τελευταίο πάντως προδίδεται και από το χρώμα, που διαθέτει αυτό το πυκνό, απαλλαγμένο πράσινων ανταυγειών υποκίτρινο χρώμα, τυπικό κάθε οινοποιημένου σε δεξαμενή Ασύρτικου. Το άρωμα όμως δεν είναι διόλου τυπικό, αφού η παραμονή με τις οινολάσπες και ίσως η χρονιά το έχουν απαλλάξει από την συνήθη ορυκτότητα, βάζοντας σε πρώτο πλάνο γλυκό χυμό γκρέιπφρουτ και στο φόντο όμορφες νότες ψίχας ψωμιού.

Πάντως το Καλλιστώ τσεκάρει τα κουτάκια της εκφραστικότητας, της αρωματικής συμπύκνωσης αλλά και του γευστικού μάκρους. Στο στόμα μάλιστα το κρασί δίνει πιο πληθωρική αίσθηση από ότι οι 13 βαθμοί αφήνουν να πιστέψεις, με την άφθονη οξύτητα, τα λίγα αζύμωτα σάκχαρα και μια μετρημένη δόση τανινών να του προσδίδουν ιδιαίτερο δυναμισμό. Ως εκ τούτου το μόνο που αφήνει περιθώρια για κριτική είναι το flavor, το οποίο είναι σχετικά σύντομο αλλά και μονοδιάστατο.

Οι 11-13ºC “ανεβάζουν” ακόμα περισσότερο την μύτη, ενώ το Riedel Vinum Riesling υπερ-τροφοδοτεί την γλύκα προσφέροντας βέλτιστη ισορροπία. Αν και πολλά είναι τα πιάτα με τα οποία το καλόβολο Καλλιστώ θα τα πάει καλά, πλάι σε ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο, πίτες με χόρτο ή κοτόπουλο ή ένα ώριμο Comte θα τα πάει καλύτερα!

Η Ηλεία έχει αποδείξει ότι το Ασύρτικο της πάει και η πρόταση του κορυφαίου κτήματος της δεν αποτελεί εξαίρεση. Επιπρόσθετα, δεν διαθέτει απλώς πολύ καλή τιμή (11€) αλλά και ξεχωριστά ποιοτικά χαρακτηριστικά που είναι ικανά να το φέρουν σε περίοπτη θέση ανάμεσα στις εκφράσεις της ηπειρωτικής Ελλάδας.  Το μόνο που αυτή τη στιγμή του λείπει είναι η αρωματική πολυπλοκότητα και η ένταση στο άρωμα του στόματος· όμως είμαι σίγουρος ότι η πανάξια οινοποιητική ομάδα θα τα καταφέρει εξαιρετικά και σε αυτούς τους τομείς στο άμεσο μέλλον, κάνοντας την Καλλιστώ έναν ακόμα πιο φωτεινό αστερισμό! Βαθμολογία: 7,5/10


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Καιρός Πύργος