FOLLOW US: facebook twitter

Προς… εξαφάνιση τα νηπιαγωγεία στα μικρά χωριά – Πάμε ολοταχώς για ερημοποίηση!

Ημερομηνία: 01-09-2022 | Συντάκτης:

Καταργήσεις, συγχωνεύσεις και υποβάθμιση σχολείων στην Ηλεία με βάση το ΦΕΚ για τις μεταβολές των σχολικών μονάδων στην Α/βάθμια για το 2022-2023 

  • Χάθηκαν 11 οργανικές θέσεις στην Ηλεία δασκάλων και νηπιαγωγών

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και έλαβε ΦΕΚ η απόφαση των Υπουργών Οικονομικών Παιδείας που αφορά την ίδρυση, κατάργηση,  συγχώνευση  και υποβάθμιση σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, δημοτικών και νηπιαγωγείων για την σχολική χρονιά 2022- 2023. Σε όλη την χώρα εκτιμάται ότι με την συγκεκριμένη απόφαση χάνονται περίπου 300 οργανικές θέσεις δασκάλων και νηπιαγωγών στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση προκαλώντας την αντίδραση της εκπαιδευτικής κοινότητας, ενώ και ο νομός Ηλείας έχει τις δικές του απώλειες και μεταβολές που προκύπτουν κυρίως από την συγχώνευση νηπιαγωγείων.  Η μοναδική κατάργηση δημοτικού σχολείου, είναι αυτή του 1/θέσιου δημοτικού σχολείου Σαλμώνης, ενώ σε πέντε περιπτώσεις και τέσσερις δήμους έχουμε την συγχώνευση νηπιαγωγείων και μεταφορά της έδρας τους σε ένα εξ αυτών και αφορά κυρίως μονοθέσια νηπιαγωγεία σε χωριά της Ηλείας, απόρροια της συνεχιζόμενης μείωσης του πληθυσμού, της υπογεννητικότητας και ερημοποίησης της υπαίθρου. Γιατί όπου δεν χτυπάει το σχολικό κουδούνι και δεν ακούγονται χαρούμενες παιδικές φωνές, ακολουθεί η απομόνωση και η ερημοποίηση των μικρών χωριών. Παράλληλα με το ίδιο ΦΕΚ υποβαθμίζονται  4 δημοτικά σχολεία στην Ηλεία, όπου μειώνονται οι οργανικές θέσεις δασκάλων.  Συνολικά με τις μεταβολές στον εκπαιδευτικό χάρτη της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για την τρέχουσα σχολική χρονιά, στον νομό Ηλείας  χάνονται 11 οργανικές θέσεις δασκάλων και νηπιαγωγών.

Οι μεταβολές σχολικών μονάδων στην Ηλεία

ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ

Καταργείται στον δήμο Πύργου το Δημοτικό σχολείο Σαλμώνης που ήταν μονοθέσιο.

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ

  1. Στο δήμο Ανδραβίδας- Κυλλήνης συγχωνεύονται το Νηπιαγωγείο Μέλισσας με το Νηπιαγωγείο Κουρτεσίου όπου στη θέση του ιδρύεται το Μονοθέσιο Νηπιαγωγείο Κουρτεσίου.
  2. Στο δήμο Αρχαίας Ολυμπίας συγχωνεύονται το  Νηπιαγωγείο Αρχαίας Πίσας, το Νηπιαγωγείο Βασιλακίου και  το Νηπιαγωγείο Αρχαίας Ολυμπίας και στη θέση τους ιδρύεται το 2/θέσιο Νηπιαγωγείο Αρχαίας Ολυμπίας
  3. Επίσης στο δήμο Αρχαίας Ολυμπίας συγχωνεύονται το νηπιαγωγείο Χελιδονίου με το νηπιαγωγείο Πελοπίου  και στη θέση τους ιδρύεται το 2/θέσιο νηπιαγωγείο Πελοπίου
  4. Στο δήμο Ήλιδας συγχωνεύονται το νηπιαγωγείο Περιστερίου με το νηπιαγωγείο Γερακίου και ιδρύεται το 1/θέσιο νηπιαγωγείο Γερακίου.
  5. Στο δήμο Πηνειού συγχωνεύονται το νηπιαγωγείο Λυγιάς με το 2ο νηπιαγωγείο Βαρθολομιού και συστήνεται το 2/θεσιο 2ο νηπιαγωγείο Βαρθολομιού.

ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

Υποβιβάζονται από το παρών σχολικό έτος 2022-2023 οι παρακάτω σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης  στην Ηλεία, καθώς μειώνονται οι οργανικές θέσειις:

  1. Δημοτικό σχολείο Κουρτεσίου από 2 οργανικές θεσεις, μειώνεται σε 1 και γίνεται μονοθέσιο.
  2. Δημοτικό Σχολείο Χελιδονίου από  2 οργανικές θεσεις, μειώνεται σε 1 και γίνεται μονοθέσιο.
  3. Δημοτικό σχολείο Δουνεϊκων από 3 οργανικές θέσεις μειώνεται σε 2 και γίνεται διθέσιο
  4. Δημοτικό σχολείο Γουμέρου από 3 οργανικές θέσεις μειώνεται σε 2 και γίνεται διθέσιο

2/Θέσιο το Ειδικό Νηπιαγωγείο Πύργου

Τέλος με ξεχωριστό ΦΕΚ, προάγονται και μετονομάζονται από το σχολικό έτος 2022-2023, Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ).

Έτσι, το  Ειδικό Νηπιαγωγείο  Πύργου γίνεται 2/θέσιο και διατηρεί την ονομασία του  Ειδικό Νηπιαγωγείο Πύργου.

Είναι και η μοναδική σχολική μονάδα στην Ηλεία που αποκτά μια ακόμα οργανική θέση.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος