FOLLOW US: facebook twitter

«Κρυφτό» πίσω από την Πάτρα για τα ΑΕΙ

Ημερομηνία: 19-11-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Εκπαίδευση, Νέα

-Τις αποφάσεις της Συγκλήτου του Παν/μίου Πατρών επικαλείται ο υφυπ. Παιδείας, Άγγ. Συρίγος για να αφήσει την Ηλεία εκτός ακαδημαϊκού χάρτη

-«Ο λαός δεν ψήφισε τη Σύγκλητο του κ. Μπούρα για να νομοθετεί αλλά την Κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη», δηλώνει έντονα δυσαρεστημένος ο βουλευτής Ηλείας, Κ.Τζαβάρας


Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Αμετακίνητο παραμένει το υπουργείο Παιδείας ως προς την ίδρυση πανεπιστημιακών σχολών στην Ηλεία, όπως προκύπτει από την απάντηση που έδωσε ο υφυπουργός Παιδείας και αρμόδιος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Άγγελος Συρίγος, στη σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Κώστας Τζαβάρας.

Επικαλούμενος τις αποφάσεις της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών, ο κ. Συρίγος αναφέρει στο έγγραφο της απάντησης ότι «Στην εισήγηση για το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που απέστειλε η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών, επί της οποίας διατυπώθηκε η θετική γνώμη της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης με το υπ’ αριθμ. 21426/11-05-2021 έγγραφό της, και αφορά στην ίδρυση, κατάργηση, συγχώνευση, μετονομασία και μεταβολή έδρας Τμημάτων του Ιδρύματος, καθώς και αναδιάρθρωση των Σχολών σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχέδιο για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου, δεν προβλέπεται η ίδρυση ούτε η επαναλειτουργία Σχολών στον νομό Ηλείας».

Παράλληλα, αναφέρει πως «η λειτουργία μεμονωμένων ΑΕΙ όχι μόνο δεν δικαιολογείται επιστημονικά αλλά, αντιθέτως, δυσχεραίνει την έρευνα και τη διδασκαλία στα αντίστοιχα γνωστικά πεδία», αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν προτίθεται να νομοθετήσει τη λειτουργία σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ηλεία.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι ο ίδιος ο υπουργός παραδέχεται εμμέσως πλην σαφώς ότι τον… ρόλο του νομοθέτη τον έχει εκχωρήσει στο Πανεπιστήμιο Πατρών, το οποίο καταρτίζει σχέδια για Προεδρικά Διατάγματα, δίχως να προβλέπεται από κάπου αυτή η αρμοδιότητα.

Η απάντηση του υφυπουργού Παιδείας προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Κώστα Τζαβάρα, ο οποίος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο συντάσσει Προεδρικά Διατάγματα, αλλά και για το γεγονός ότι ο υπουργός απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας για το αν θα ιδρυθούν Σχολές Εφαρμοσμένων Επιστημών στην Ηλεία, οι οποίες θα αντικαταστήσουν τα καταργημένα ΤΕΙ.

Νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση προαναγγέλλει ο βουλευτής Ηλείας Κ. Τζαβάρας

Σε νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση για τις πανεπιστημιακές σχολές στην Ηλεία θα προβεί ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Κώστας Τζαβάρας, μετά την απάντηση που έλαβε από τον αρμόδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση υφυπουργό Άγγελο Συρίγο, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά του για την ομολογία του υφυπουργού ότι έχει παραχωρήσει στο Πανεπιστήμιο Πατρών το δικαίωμα να συντάσσει και να εισηγείται Σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων, καταστρατηγώντας κάθε συνταγματική αρχή διακυβέρνησης.

Ο Κώστας Τζαβάρας τόνισε ότι αφενός την εξουσία νομοθέτησης την έχει η εκάστοτε κυβέρνηση με βάση το Σύνταγμα και όχι η Σύγκλητος του Παν/μίου Πατρών ή οποιουδήποτε ιδρύματος και αφετέρου ότι η απάντηση του υφυπουργού Παιδείας δεν σχετίζεται με το ερώτημα που έθεσε, καθώς αφορά όσα έγιναν στο πρόσφατο παρελθόν με τον εξοβελισμό της Μουσειολογίας Πύργου και της Γεωπονίας Αμαλιάδας από το Μηχανογραφικό του 2021, με βάση το περίφημο πόρισμα της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ο Ηλείος βουλευτής επισήμανε πως η ερώτησή του αφορά ξεκάθαρα την ίδρυση νέων Σχολών Εφαρμοσμένων Επιστημών στον Πύργο και στην Αμαλιάδα, οι οποίες θα αντικαταστήσουν τα ΤΕΙ που κατήργησε ο «νόμος Γαβρόγλου» (ν.4610/2019) σύμφωνα με νέο θεσμικό πλαίσιο που η ίδια η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έχει εξαγγείλει με δηλώσεις και συνεντεύξεις στον Τύπο.
«Δυστυχώς ο υφυπουργός αποφεύγει να απαντήσει στην ερώτησή μου, για αυτό και προτίθεμαι να προβώ σε νέα παρέμβαση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ενδεχομένως και με Επίκαιρη Ερώτηση. Προσωπικά επικαλέστηκα δημοσιευμένες δηλώσεις τόσο του ιδίου όσο και της υπουργού Παιδείας, με τις οποίες προαναγγέλλουν την ίδρυση των Σχολών Εφαρμοσμένων Επιστημών εντός νέου θεσμικού πλαισίου, το οποίο ακόμα δεν έχει διαμορφωθεί και προφανέστατα δεν σχετίζεται με τις πρόσφατες αποφάσεις της Συγκλήτου του Παν/μίου Πατρών, τις οποίες αξίζει να υπενθυμίσω πως οι φετινοί υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων τις απέρριψαν πανηγυρικά. Επειδή πρόκειται να ιδρυθούν Σχολές που ουσιαστικά θα αντικαταστήσουν τα καταργημένα από τον νόμο Γαβρόγλου ΤΕΙ, είναι λογικό και δίκαιο, οι Σχολές αυτές να ιδρυθούν σε πόλεις που λειτουργούσαν οι καταργημένες σχολές. Για αυτό ζήτησα και εξακολουθώ να ζητώ από την Κυβέρνηση να συμπεριλάβει την Ηλεία στις περιοχές που θα φιλοξενήσουν αυτές τις νέες Σχολές Εφαρμοσμένων Επιστημών. Σε κάθε περίπτωση, ελπίζω ότι το υπουργείο Παιδείας θα επανεξετάσει το θέμα και δεν θα επιμείνει στην υπεράσπιση προτάσεων οι οποίες οδήγησαν στην ίδρυση τμημάτων με εννέα εισακτέους, όπως στην περίπτωση των γεωπονικών της Αιτωλοακαρνανίας», δήλωσε ο Κώστας Τζαβάρας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ