FOLLOW US: facebook twitter

Κρίσιμη χρονιά για τη σταφίδα

Ημερομηνία: 22-08-2022 | Συντάκτης:

-Ελλοχεύει κίνδυνος εγκατάλειψης της καλλιέργειας αν παραμείνει χαμηλά η τιμή

-Ανάστατοι τρυγούν και φέτος οι παραγωγοί στα σταφιδοχώρια του Πύργου

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου   


Με έντονο προβληματισμό έχει ξεκινήσει ο φετινός τρύγος στα σταφιδοχώρια του Πύργου, καθώς οι παραγωγοί είναι ανάστατοι από την περιρρέουσα φημολογία περί χαμηλής τιμής και τη φετινή χρονιά. Οι πρώτες ενδείξεις από τον τρύγο είναι πως η παραγόμενη σταφίδα είναι υψηλής ποιότητας και περίπου στις ίδιες ποσότητες με την περυσινή χρονιά, ωστόσο το κόστος παραγωγής είναι πλέον δυσβάσταχτο και πιέζει το αγροτικό εισόδημα.

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χειμαδιού-Σοπίου, Nίκος Παναγιωτόπουλος, οι παραγωγοί έχουν επωμιστεί εξ ολοκλήρου το κόστος καλλιέργεια και δεν θα αντέξουν ακόμα μια χρόνια με τιμές εξευτελιστικές.

«Ο τρύγος πάει καλά ως τώρα και η ποιότητα της σταφίδας είναι πολύ καλή, παρότι είχαμε κάποια μικροπροβλήματα με τον καύσωνα. Το ζήτημα είναι ότι για να διορθώσουμε τις επιπτώσεις του καύσωνα, τρέχουμε όπου μπορούμε εμείς γιατί δεν υπάρχουν εργάτες γης. Είναι τεράστια η έλλειψη εργατών και παλεύουμε μόνοι μας κάθε μέρα να λύσουμε τα προβλήματα. Για την τιμή ακόμα δεν ξέρουμε, αλλά ήδη ακούμε διάφορα για τιμές στα 0,80 ευρώ. Έχουμε μπλέξει για τα καλά. Δεν είναι τιμή αυτή για τους σταφιδοπαραγωγούς, όταν το κόστος έχει ήδη εκτοξευτεί στο 1,40 ευρώ. Δεν γίνεται να δουλεύουμε τζάμπα. Πέρυσι τι δώσαμε όσο όσο, δεν μπορεί να επαναληφθεί αυτό. Πετρέλαια, λιπάσματα, όλα είναι στο θεό. Αν η σταφίδα πουληθεί και δεύτερη χρονιά σε τόσο χαμηλές τιμές, του χρόνου αρκετοί παραγωγοί θα την κόψουν, δε θα ξαναμπούν να καλλιεργήσουν γιατί δεν αντέχουν να σηκώνουν το βάρος των εξόδων και να την πουλάνε τζάμπα», τόνισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στέλνοντας μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.

«Μετά τον τρύγο βγαίνουμε στους δρόμους»

Ο σταφιδοπαραγωγός και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ) Θανάσης Βομπίρης, τόνισε στην Πρωινή ότι οι έμποροι και οι μεταποιητές άρχισαν από πολύ νωρίς τα παιχνίδια με την τιμή, προαναγγέλλοντας κινητοποιήσεις μετά την ολοκλήρωση του τρύγου.

«Η σταφίδα είναι καλής ποιότητας και η παραγωγή είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Οι παραγωγοί μπήκαν και φέτος και καλλιέργησαν σηκώνοντας μόνοι τους όλο το βάρος του κόστους παραγωγής, το οποίο έχει πολλαπλασιαστεί. Το θέμα είναι ότι άρχισαν ήδη τα παιχνίδια από εμπόρους και μεταποιητές, Παναιγιάλειος και λοιποί, που λένε ότι η σταφίδα είναι στα αζήτητα, για να σπείρουν πανικό και την πάρουν ξανά όσο όσο», επισήμανε ο κ. Βομπίρης και πρόσθεσε πως αρκετοί παραγωγοί είναι στα όριά του πλέον.

«Είμαστε χρεωμένοι, με κομμένο ρεύμα, και παλεύουμε μόνοι μας για να παραχθεί η σταφίδα, που είναι προϊόν ανεκτίμητης αξίας και παρ’όλα αυτά η τιμή του είναι εξευτελιστική. Αυτή τη στιγμή, χωρίς να βγάλουμε κέρδος, η τιμή έπρεπε να είναι στο 1,40 με 1,50€. Κανονικά η σταφίδα έπρεπε να πουλιέται στα δύο ευρώ, για να έχουμε και εμείς ένα αξιοπρεπές εισόδημα. Έχουμε δικαίωμα να ζούμε κι εμείς καλά κι όχι να δίνουμε τη σταφίδα και να μπαίνουμε μέσα. Αν η τιμή δεν ανέβει και φέτος, πολλοί προσανατολίζονται στο κόψιμο και την εγκατάλειψη. Εμείς λέμε στον κόσμο να μην εγκαταλείψει τη γη του και να μην επηρεάζεται από τις φήμες ώστε να δώσει τη σταφίδα κοψοχρονιά.Μετά τον τρύγο θα αντιδράσουμε δυναμικά και θα διεκδικήσουμε αξιοπρεπείς τιμές, που σέβονται τον κόπο των παραγωγών. Δεν αρκεί να πάει λίγο παραπάνω η τιμή από το περσινό 0,80 και 0,90€ γιατί είμαστε διπλά μπασμένοι από πέρυσι.

Ο παραγωγός Χρήστος Σταυρόπουλος από το Σόπι μετέφερε κλίμα προβληματισμού από τα καφενεία της περιοχής, επισημαίνοντας ότι αρκετός κόσμος σκέφτεται σοβαρά να εγκαταλείψει την σταφίδα αν η φετινή χρονιά κυλήσει όπως και η περσινή όσον αφορά την τιμή.

«Εμείς τρυγάμε και δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Οι έμποροι παίζουν παιχνίδια με την τιμή για να μας οδηγήσουν στο να ξαναπουλήσουμε τη σταφίδα σε τιμές εξευτελιστικές, όπως πέρυσι. Η ποιότητα στη φετινή παραγωγή είναι εξαιρετική, αλλά ο κόσμος έχει αγανακτήσει. Κάθε βράδυ αυτό συζητάμε στο καφενείο, ότι εκεί που έχει φτάσει το κόστος παραγωγής θα την αφήσουν την καλλιέργεια αν η τιμή δεν διπλασιαστεί. Φάρμακα, λιπάσματα, εργατικά όλα διπλάσια τιμή φέτος και πληρώνουμε από την τσέπη μας χωρίς να εισπράξουμε. Πέρυσι μπήκαμε μέσα, δεν αντέχεται δεύτερη χρονιά η ίδια κατάσταση. Στο τέλος θα εγκαταλειφθεί η παραγωγή και θα σβήσει η σταφίδα από τον χάρτη», δήλωσε ο κ. Σταυρόπουλος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot