FOLLOW US: facebook twitter

Κούρεμα στα ενοίκια των φοιτητών

Ημερομηνία: 15-04-2020 | Συντάκτης:

«Kούρεμα» 40% στα ενοίκια των φοιτητών και έκτακτα επιδόματα σε αστυνομικούς και εργαζόμενους στον τομέα της καθαριότητας προωθεί η κυβέρνηση. Παράλληλα ετοιμάζεται να ρίξει άλλο 1 δισ. στην αγορά μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής, πιθανότατα μέσα στον Μάιο ή τον Ιούνιο το αργότερο.

Το θετικό είναι ότι στο μέτρο θα μπορούν να υπαχθούν όλες οι επιχειρήσεις, ακόμα και αυτές που υπέβαλαν αίτηση στον πρώτο γύρο. Το οικονομικό επιτελείο διευρύνει τη δέσμη των οικονομικών μέτρων για να εκτρέψει την ύφεση και να κρατήσει ζωντανές τις ελληνικές επιχειρήσεις (στο τραπέζι παραμένει το «plan B», δηλαδή το σχέδιο διάσωσης των εταιρειών με τη χρήση κρατικών κεφαλαίων).

Εξάλλου με νέα πράξη νομοθετικού περιεχομένου παρέχεται η δυνατότητα συμψηφισμού του 25% του ΦΠΑ με μελλοντικές οφειλές εφόσον πληρωθεί εφάπαξ από τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες μέχρι και τις 30 Απριλίου.

Το μέτρο ισχύει για όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία και θα πληρώσουν εφάπαξ τον ΦΠΑ του πρώτου τριμήνου του 2020 και για όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία και θα εξοφλήσουν εφάπαξ τον ΦΠΑ του Μαρτίου έως και τις 30 Απριλίου. Στην ίδια ΠΝΠ προβλέπεται η μείωση στα δίδακτρα ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων για μη παρεχόμενες υπηρεσίες αλλά και η χορήγηση voucher 18μηνης διάρκειας για όσους είχαν κάνει κράτηση σε τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας.

Ειδικότερα τα μέτρα που προωθούνται από το οικονομικό επιτελείο είναι:

ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ: μείωση κατά 40% του μισθώματος και για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας και πληρώνουν ενοίκιο, οι οποίοι πληρώνουν ενοίκιο κατοικίας για το παιδί τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη.

Σημειώνεται ότι η διευκόλυνση αυτή παρέχεται σήμερα σε όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις για το μίσθωμα της επαγγελματικής στέγης τους, τους εργαζόμενους με προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας για την πρώτη κατοικία τους και τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους για το ενοίκιο της επαγγελματικής στέγης.

Για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή και τους εργαζομένους τους η έκπτωση 40% στο ενοίκιο ισχύει από τον Μάρτιο, ενώ για τους υπόλοιπους η έκπτωση εφαρμόζεται για το μίσθωμα του Απριλίου. Η έκπτωση 40% για το ενοίκιο φοιτητικής στέγης όπως και για την κύρια κατοικία και την επαγγελματική στέγη αναμένεται να επεκταθεί και για τον μήνα Μάιο.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ – ΟΔΟΚΑΘΑΡΙΣΤΕΣ: χορήγηση έκτακτου επιδόματος σε αστυνομικούς και τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των δήμων στα πρότυπα της έκτακτης ενίσχυσης υπό μορφή Δώρου Πάσχα που δόθηκε στους υγειονομικούς υπαλλήλους.

ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ: το πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 1 δισ ευρώ, για το οποίο έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον περισσότερες από 70.000 επιχειρήσεις, αναμένεται να επαναληφθεί και τον Μάιο, ενώ σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα θα υπάρξουν ειδικά προγράμματα ενίσχυσης και για άλλους τομείς της οικονομίας που πλήττονται όπως είναι ο πρωτογενής τομέας, η ακτοπλοΐα και η αεροπλοΐα.

Σημειώνεται ότι η προθεσμία για την υποβολή αίτησης συμμετοχής στο σχήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής λήγει στις 21 Απριλίου, ενώ στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις με τη μορφή ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταιρειών, εταιρειών περιορισμένης ευθύνης και ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών (ΙΚΕ), ανεξαρτήτως κλάδου, που δεν απασχολούν εργαζομένους. Στη νέα επιστρεπτέα προκαταβολή θα μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι επιχειρήσεις.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος