FOLLOW US: facebook twitter

Ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου-Στροφυλιάς προστατεύει τα νεροχελίδονα

Ημερομηνία: 03-06-2016 | Συγγραφέας:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Κοινωνία, Νέα

neroxelidona

Αρχές Μαϊου οι  εργαζόμενοι του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς (ΦΔΥΚΣ), στα πλαίσια των δράσεων  που υλοποιούν για τη προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας στο Εθνικό Πάρκο, τοποθέτησαν για μια ακόμα χρονιά, εποχιακή περίφραξη με ηλεκτροφόρα καλώδια χαμηλής τάσης στα αλίπεδα του Μετοχίου, για τη προστασία των θέσεων φωλεοποίησης των νεροχελίδονων, δράση που έχει πραγματοποιηθεί επανειλημμένα στο παρελθόν. Στόχος είναι η προστασία της αναπαραγωγικής διαδικασίας και η ασφαλής εκκόλαψη των αυγών, για την αύξηση του πληθυσμού των Νεροχελίδονων.

Για την τοποθέτηση της περίφραξης επιλέχθηκε η περιοχή των αλίπεδων Μετοχίου στα ΝΑ της λιμνοθάλασσας Πρόκοπος, περιοχή με έντονη παρουσία των Νεροχελίδονων, μιας και απαιτούν ανοικτό ορίζοντα γύρω από την αποικία τους ώστε να έχουν τη δυνατότητα επιτήρησης του χώρου περιμετρικά. Η επιλογή της ηλεκτρικής περίφραξης βασίζεται  στο γεγονός ότι κάθε  κατασκευή στο χώρο θα πρέπει να είναι εποχιακή, ελαφριά και να απομακρύνεται μετά το πέρας της αναπαραγωγικής περιόδου, ώστε να ελαχιστοποιείται η όχληση. Το χρονικό διάστημα παραμονής της περίφραξης είναι από τα μέσα Μαΐου έως τον Ιούλιο, όπου μετά την εκκόλαψη των αυγών και την εγκατάλειψη της φωλιάς από τους νεοσσούς, απομακρύνεται και αποθηκεύεται για την επόμενη χρονιά. Η δομή της περίφραξης είναι απλή, όπου σε μεταλλικές ράβδους πακτωμένους στο λασπώδες έδαφος, έχει στερεωθεί μεταλλικό πλέγμα με την άκρη του συνδεδεμένη σε μπαταρία.

Ζωτικής σημασίας είναι η κατανόηση και η θετική στάση των ντόπιων κτηνοτρόφων σε αυτή την προσπάθεια του ΦΔΥΚΣ, γεγονός που επιτυχγάνεται μέσα από τη συνεχή ενημέρωση, επικοινωνία και συνεργασία. Η συνεχής καθημερινή διακριτική παρακολούθηση των φωλιών από τους εργαζόμενους του ΦΔΥΚΣ  θα συνεχιστεί μέχρι το πέρας της αναπαραγωγικής περιόδου, και  ήδη έχουν διαπιστωθεί τα πρώτα θετικά αποτελέσματα από την επιτυχή φωλαιοποίηση των νεροχελίδονων.

ΤΟ ΝΕΡΟΧΕΛΙΔΟΝΟ

Το Νεροχελίδονο (Glareola pratincola) είναι ένα παρυδάτιο πουλί, μοιάζει πιο πολύ με Χελιδόνι αλλά ανήκει στην οικογένεια των Γλαρεολιδών (Glareolidae). Είναι καλοκαιρινός επισκέπτης στη χώρα μας, όπου διαμένει από Απρίλιο μέχρι Οκτώβριο, ενώ τον υπόλοιπο καιρό διαχειμάζει στην υποσαχάρια Αφρική. Φωλιάζει στη Βόρεια και Δυτική Ελλάδα στήνοντας τις αναπαραγωγικές του αποικίες σε παρυφές υγροτόπων και νησίδες λιμνοθαλασσών. Είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στην ενόχληση και οι ασφαλείς θέσεις για να φωλιάσει είναι λίγες. Προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Οδηγία 79/409/ΕΕ για τα άγρια πουλιά, και χαρακτηρίζεται ως «Τρωτό» σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο για τα Ζώα της Ελλάδας. Ο πληθυσμός του Νεροχελίδονου στη χώρα μας έχει εκτιμηθεί σε 500-1.000 ζευγάρια (BirdLife International 2004a). Ο ευρωπαϊκός πληθυσμός του είναι σχετικά μικρός (<18.000 ζεύγη) και έχει γνωρίσει σημαντική μείωση την περίοδο 1970-1990 ενώ εξακολουθεί να μειώνεται σε περιοχές όπου ζουν οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί του (Ισπανία-Τουρκία).

Οι κυριότερες απειλές που αντιμετωπίζει είναι: Η ενόχληση από το παράνομο κυνήγι προκαλώντας τουλάχιστον ενόχληση στην αναπαραγωγική διαδικασία. Η κίνηση κτηνοτροφικών ζώων (αγελάδων) στα στεγνά αλίπεδα που μεν από τη μια διατηρεί ανοίγματα στη βλάστηση που ευνοούν το ενδιαίτημα του Νεροχελίδονου αλλά από την άλλη καταστρέφει φωλιές, ποδοπατώντας τα αυγά του όταν η κίνηση γίνεται κατά τη διάρκεια φωλεοποίησης. Η εκτενή χρήση ζιζανιοκτόνων και φυτοφαρμάκων στη γεωργία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ