FOLLOW US: facebook twitter

Βραβεύεται ο Αμαλιαδίτης φούρναρης της Κω

Ημερομηνία: 03-06-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Κοινωνία, Νέα

arvanitakis-fourniaris

Θα τιμηθεί με το βραβείο του «Ευρωπαίου Πολίτη» από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  για την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες

«Η Ευρώπη είναι ο φούρναρης της Κω» είχε πει, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κάνοντας πρωταγωνιστή των ημερών, τον Ηλείο Διονύση Αρβανιτάκη, τον φούρναρη της Κω που έδινε ψωμί στους πρόσφυγες…

Ο 76χρονος που πρόσφερε καθημερινά, πάνω από εκατό κιλά ψωμί στους πρόσφυγες που έφταναν κατά χιλιάδες πριν μερικούς μήνες στα παράλια της Κω, βρίσκεται ανάμεσα τους τρείς Έλληνες νικητές του Βραβείου «Ευρωπαίου Πολίτη 2016» από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πρόκειται για ένα βραβείο, που δίνεται από το 2008 σε πολίτες ή οργανώσεις που έχουν συνεισφέρει στην προώθηση της καλύτερης κατανόησης και στενότερης σχέσης μεταξύ των πολιτών ή έχουν διευκολύνει την διασυνοριακή ή διεθνή συνεργασία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

arvanitakis-fourniaris2

Απλός στρατιώτης, χωρίς ανταλλάγματα και προσδοκία υλικής αμοιβής ή προσωπικής προβολής, ο κ. Αρβανιτάκης, που έχει ζήσει στο πετσί του τον ξεριζωμό και την προσφυγιά, βοήθησε και συνεχίζει να βοηθάει τους χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκουν καταφύγιο στο νησί.  «Αυτά που βλέπουμε και ζούμε τόσους μήνες τώρα δεν μεταφέρονται εύκολα. Μικρά παιδιά από τη Συρία, το Αφγανιστάν πέφτουν κάτω και φωνάζουν “μαμ”. Μας δείχνουν με τα χεράκια τους το ψωμί. Δεν γνωρίζουν τη λέξη φαγητό. Ποιος άνθρωπος μπορεί να μείνει ασυγκίνητος όταν βλέπει ένα μικρό παιδί να τρώει χώμα; Πείτε μου… Χωρίς κανένα δισταγμό, καμία δεύτερη σκέψη, είπα κάθε μέρα θα τους φτιάχνω ψωμί και με το βαν θα τους το πηγαίνω. Όποιος δεν έχει πεινάσει, δεν μπορεί να μπει στη θέση αυτών των ανθρώπων. Πρόσφυγες… “Εμείς” και “εκείνοι” στο ίδιο νησί, βίοι παράλληλοι που συγκλίνουν στην έννοια άνθρωπος», είχε δηλώσει πριν μερικούς μήνες στα μέσα ενημέρωσης ο κ. Αρβανιτάκης.

 Οι Έλληνες νικητές, που είναι μεταξύ των 50 νικητών του βραβείου, θα παραλάβουν τιμητικό μετάλλιο σε ειδική τελετή στην Ελλάδα και θα προσκληθούν σε κοινή εκδήλωση στις Βρυξέλλες τον Οκτώβριο.

Μαζί με τον Αμαλιαδίτη στην καταγωγή φούρναρη, που έγινε το διεθνές σύμβολο της ελληνικής αλληλεγγύης και φιλοξενίας για τους πρόσφυγες, θα βραβευτούν ακόμα η MKO Positive Voice που προσφέρει υποστήριξη και φροντίδα σε ευάλωτες ομάδες και φορείς του ιού ΗΙV και η Κίνηση Πολιτών “Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο”, που ιδρύθηκε το 1998, συμπαραστέκεται στους πρόσφυγες και μετανάστες που έρχονται στην Ελλάδα, καταπολεμώντας την ξενοφοβία και τον ρατσισμό και προσφέροντας βοήθεια.

Οι νικητές επελέγησαν την Τετάρτη 1 Ιουνίου στις Βρυξέλλες από επιτροπή υπό την προεδρία της αντιπροέδρου του ΕΚ Sylvie Guillaume (S&D, FR). Μέλη της επιτροπής είναι: Ildikó Gallo-Pelcz (EPP, HU), Anneli Jäätteemaki (ALDE,FI), Δημήτρης Παπαδημούλης (GUE/NGL, GR) και ο τέως πρόεδρος του ΕΚ Enrique Barón (S&D, ES)


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος