FOLLOW US: facebook twitter

Κώστας Μητρόπουλος: «Στόχος μας είναι να οργανώσουμε το Δήμο πάνω σε νέες βάσεις»

Ημερομηνία: 12-12-2023 | Συντάκτης:

Συνέντευξη στην Πρωινή του νέου δημάρχου Ζαχάρως-Φιγαλείας

«Το πιο ισχυρό συναίσθημα της εκλογής μου είναι η ευθύνη»

Συνέντευξη στην Ελένη Παπαδοπούλου


-«Θα συγκροτήσουμε διαπαραταξιακή επιτροπή παρακολούθησης του προϋπολογισμού
του Δήμου, στην οποία θα συμμετέχουν όλες οι παρατάξεις».

Για τα σχέδια και τις προτεραιότητές του για την νέα πενταετία, μίλησε στην «Πρωινή” ο νέος δήμαρχος Ζαχάρως- Φιγαλείας Κώστας Μητρόπουλος που τοποθετεί ψηλά τον πήχη τονίζοντας πως στόχος του είναι από την πρώτη κιόλας μέρα που θα πιάσει δουλειά, να οργανώσει το δήμο σε νέες βάσεις και να θέσει σε εφαρμογή το πρόγραμμα που ενέκριναν οι πολίτες που τον εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους. Ο κ. Μητρόπουλος επισημαίνει ότι θα συνεργαστεί στην πράξη με όλες τις υγιείς δυνάμεις του δήμου συγκροτώντας διαπαραταξιακή επιτροπή παρακολούθησης του προϋπολογισμού του Δήμου, στην οποία θα συμμετέχουν όλες οι παρατάξεις. Σε ότι αφορά την τουριστική αξιοποίηση του δήμου, υπογραμμίζει ότι η  Ζαχάρω δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει ένας μαζικός τουριστικός προορισμός. Αντίθετα, πρέπει να διαμορφώσει το δικό της αναπτυξιακό πρότυπο στον τουρισμό.

-«Η Ζαχάρω δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει ένας μαζικός τουριστικός προορισμός». 

ΕΡ: Από την 1 η Ιανουαρίου 2024, θα είστε ο νέος δήμαρχος Ζαχάρως-Φιγαλείας και αναλαμβάνετε πλέον ένα δύσκολο έργο καθώς περνάμε από τον λόγο στην πράξη. Ποια είναι τα πρώτα συναισθήματα της εκλογής σας και ποιο είναι το μέγεθος της ευθύνης διοίκησης ενός δήμου σαν τη Ζαχάρω;

Κ.Μ: Το πιο ισχυρό αίσθημα είναι η ευθύνη. Η ευθύνη απέναντι σε αυτούς που εμπιστεύτηκαν, στήριξαν και αγκάλιασαν την προσπάθειά μας. Όλους αυτούς δεν έχουμε το δικαίωμα να τους απογοητεύσουμε. Δεν ζητάμε ούτε μία ημέρα χάριτος. Από την πρώτη μέρα θα ξεκινήσει η εφαρμογή τού προγράμματος που ενέκριναν με την ψήφο τους οι πολίτες, από την πρώτη μέρα θέλουμε να γίνει ορατή σε όλους η αλλαγή, η νέα αρχή που πρέπει να κάνουμε όλοι.

ΕΡ: Πως σκοπεύετε να αξιοποίησε την προεκλογική στήριξη και συνεργασία της παράταξής σας με τον απερχόμενο πλέον δήμαρχο Κώστα Αλεξανδρόπουλο; Τι κρατάτε και τι όχι από τα σχέδια της παρούσας δημοτικής αρχής;

K.M: Ο Δήμος της συνεργασίας αφορά όλους, χωρίς αποκλεισμούς. Αφορά και τη μείζονα αντιπολίτευση και κυρίως αφορά τους πολίτες που έκαναν άλλες επιλογές και δεν μας ψήφισαν. Έχω πει ότι θα χτίσουμε πάνω σε ό,τι θετικό βρούμε από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Εμείς δεν ερχόμαστε για να διχάσουμε αλλά για να ενώσουμε.

Οι εκλογές τελείωσαν και η επόμενη μέρα μάς βρίσκει όλους στον ίδιο τόπο, να αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα. Με αυτά τα προβλήματα θα πρέπει να αναμετρηθούμε, να κάνουμε πιο όμορφη την περιοχή μας, να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών. Και αυτή είναι υπόθεση όλων μας. Το είπα και το εννοώ.

ΕΡ: Στην πρώτη σας δήλωση μετά το εκλογικό αποτέλεσμα είχατε πει ότι θα συνεργαστείτε με όλους χωρίς αποκλεισμούς και θα κανετε πράξη τη συνεργασία στο νέο δήμο από την πρώτη μέρα, ενώνοντας δυνάμεις και θα το αποδείξετε με έργα. Πώς σκοπεύετε αυτό να το πετύχετε;

K.M: Νομίζω ότι σας απάντησα πριν. Για να γίνω,όμως, πιο συγκεκριμένος θα σας πω για τον τρόπο με τον οποίο θα σηματοδοτήσουμε την έννοια της συνεργασίας, της διαφάνειας και του δημοκρατικού ελέγχου. Θα συγκροτήσουμε διαπαραταξιακή επιτροπή παρακολούθησης του προϋπολογισμού του Δήμου, στην οποία θα συμμετέχουν όλες οι παρατάξεις. Θα μπορούν να ελέγχουν εάν εκτελείται ο προϋπολογισμός του Δήμου, πού πηγαίνει και το τελευταίο ευρώ. Και, βέβαια, επιδίωξή μας είναι να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση στις αποφάσεις που λαμβάνονται στο δημοτικό συμβούλιο.

ΕΡ: Ποιες είναι οι προτεραιότητες που έχετε θέσει για το άμεσο μέλλον αλλά και μακροπρόθεσμα για τον δήμο σας, αφού η θητεία των νέων δημοτικών αρχών είναι πενταετής άρα θα έχετε και περισσότερο χρόνο στη διάθεσή σας να υλοποιήσετε τα σχέδια σας.

K.M: Ο στόχος μας είναι να οργανώσουμε το Δήμο πάνω σε νέες βάσεις .Προτεραιότητα για εμάς είναι να δημιουργήσουμε ένα νέο οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας, ένα νέο οργανόγραμμα στο Δήμο. Με υπηρεσίες που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες, με ξεκάθαρο αντικείμενο και στοχοθεσία. Θέλουμε να χτίσουμε ένα νέο, σύγχρονο και ψηφιακό δήμο που θα προσφέρει νέες υπηρεσίες στους δημότες του, θα εξυπηρετεί, θα διεκδικεί την ένταξή του σε χρηματοδοτικά προγράμματα και θα υλοποιεί έργα.

Αυτή η πενταετία πρέπει να είναι μια πενταετία έργων και δημιουργίας αλλά και μια πενταετία που θα συνδεθεί με την αλλαγή νοοτροπίας. Θα αξιοποιήσουμε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις, όλους τους ικανούς ανθρώπους του τόπου μας που έχουν ιδέες και θέλουν να προσφέρουν.

ΕΡ: Ο δήμος Ζαχάρως έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα και αυτό είναι το παραλιακό του μέτωπο που θα μπορούσε να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο τουριστικά, να γίνει ένας τουριστικός προορισμός με μεγάλη- αν όχι με ετήσια- τουριστική σεζόν. Πώς θα μπορούσε να γίνει η Ζαχάρω ελκυστικός προορισμός για τους ξένους;

K.M: Η Ζαχάρω δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει ένας μαζικός τουριστικός προορισμός. Αντίθετα, πρέπει να διαμορφώσει το δικό της αναπτυξιακό πρότυπο στον τουρισμό, να αποκτήσει τη δική της εναλλακτική τουριστική ταυτότητα. Το παραλιακό μέτωπο είναι ταυτισμένο με ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον. Αυτό είναι το πλεονέκτημά μας.

Θέλουμε να γίνουμε ένας εναλλακτικός τουριστικός προορισμός, να επενδύσουμε στην ποιότητα, σε μορφές τουρισμού, όπως είναι ο αθλητικός, ο περιπατητικός, ο θαλάσσιος τουρισμός,οαγροτουρισμός,  ο τουρισμός ευεξίας και ο ιαματικός τουρισμός. Για όλα αυτά θα διαμορφώσουμε ένα στρατηγικό σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης.

ΕΡ: Βεβαίως, στην προκειμένη περίπτωση έχουμε ένα μεγάλο ανοιχτό ζήτημα, που είναι αυτό του ΠΔ για τον Κυπαρισσιακό κόλπο. Πώς σκοπεύετε να χειριστείτε αυτό το ζήτημα που έχει άμεση σχέση και με τις επενδύσεις αλλά και με το σεβασμό στο περιβάλλον;

K.M: Γνωρίζω τις δυσκολίες που υπάρχουν. Αυτό που μπορώ να σας εγγυηθώ εγώ είναι ότι ο Δήμος Ζαχάρως θα καταθέσει τις δικές του προτάσεις για την επικαιροποίηση αλλά και τις τροποποιητικές αλλαγές στο Προεδρικό Διάταγμα. Πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε την ισορροπία ανάμεσα σε μια βιώσιμη πρόταση οικονομικής ανάπτυξης και στήριξης της οικονομικής και επενδυτικής δραστηριότητας, με το σεβασμό και την προστασία του περιβάλλοντος. Άλλωστε, όπως προανέφερα, θεωρώ ότι η μεγαλύτερη υπεραξία για τον τόπο μας είναι το φυσικό περιβάλλον που διαθέτει.

ΕΡ: Καϊάφας, ιαματικός και θαλάσσιος τουρισμός: Τεράστιο κεφάλαιο για τον τόπο, μα η εγκατάλειψη του από την Πολιτεία μας πληγώνει. Πώς θα μπορούσε ο δήμος να συμβάλλει στην ανάπτυξή του και να κινητοποιήσει εκείνες τις δυνάμεις που θα οδηγούσαν στην αξιοποίησή του που καμία κυβέρνηση δεν κατόρθωσε να πετύχει;

K.M: Σε αυτή την περίπτωση, τα κλειδιά βρίσκονται στα χέρια της ΕΤΑΔ, η οποία είναι θυγατρική του Υπερταμείου και έχει την ευθύνη διαχείρισης των ιαματικών πηγών. Θα ζητήσω άμεσα συνάντηση με το Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΤΑΔ. Θεωρώ ότι ο Δήμος δεν μπορεί να έχει παθητική στάση ούτε να έχει το ρόλο του θεατή σε μια διαγωνιστική διαδικασία για την αξιοποίηση των Ιαματικών Πηγών. Πρέπει να συμπεριληφθούν και οι δικές του προτάσεις στη διαγωνιστική διαδικασία.

Πρέπει να ξεφύγουμε από το συμβατικό τρόπο λειτουργίας των ιαματικών πηγών, ο οποίος ανήκει στο παρελθόν.Χρειάζεται μια συνολική επένδυση που θα περιλαμβάνει νέες και αναβαθμισμένες υπηρεσίες, υποδομές ευεξίας και αποκατάστασης. Ταυτόχρονα πρέπει να αναδειχθεί και η περιβαλλοντική διάσταση, να αναπτυχθούν δραστηριότητες φιλικές προς το περιβάλλον.

ΕΡ: Τέλος θα ήθελα κ. Μητρόπουλε να σας ρωτήσω για την ορεινή ζώνη του δήμου, την ΔΕ Φιγαλείας. Ποιές είναι οι προτεραιότητές σας γι αυτήν την δημοτική ενότητα;  

K.M: Στις προτεραιότητές μας βρίσκονται η διάνοιξη αγροτικών δρόμων, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων αλλά και η καθαριότητα στα χωριά.Θα συνεργαστούμε στενά με τις κοινότητες, οι οποίες θα έχουν ρόλο, αρμοδιότητες αλλά και τη δυνατότητα να δίνουν πρακτικές λύσεις στα μικρά, καθημερινά προβλήματα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος