FOLLOW US: facebook twitter

Κορονοϊός: Πόσο καιρό μπορεί ασθενής να μεταδίδει την Όμικρον

Ημερομηνία: 29-12-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”153669″ img_size=”full”][vc_column_text]

Τι ισχύει για την περίοδο μετάδοσης της μετάλλαξης Όμικρον και πώς ορισμένες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, πήραν την απόφαση να μειώσουν τον χρόνο καραντίνας σε μόλις 5 μέρες, κόντρα στις συστάσεις του ΠΟΥ.


Με την μετάλλαξη Όμικρον να εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς σε κάθε γωνιά του πλανήτη, θα πρέπει να θεωρείτε δεδομένο ότι αργά ή γρήγορα όλοι μας θα βρεθούμε “πρόσωπο με πρόσωπο” με τον κορονοϊό. Και τότε έρχεται, μεταξύ πολλών άλλων, το ερώτημα σχετικά με το πόσο καιρό θα πρέπει να μείνει ο ασθενής στην απομόνωση προκειμένου να μην μεταδώσει τον ιό. Οι απόψεις διίστανται. Το διάστημα αυτό κυμαίνεται από πέντε μέρες έως δύο εβδομάδες, αναλόγως πού ζείτε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελλάδα μείωσαν τις συνιστώμενες περιόδους απομόνωσης για ασυμπτωματικά άτομα, κάτι που ενδέχεται να κάνουν και άλλες χώρες, καθώς η εξαιρετικά μεταδοτική νέα παραλλαγή απειλεί να κρατήσει το προσωπικό του νοσοκομείου και άλλους εργαζόμενους στο σπίτι.

Στις ΗΠΑ, οι άνθρωποι μπορούν πλέον να εγκαταλείψουν την απομόνωση εάν δεν έχουν συμπτώματα μετά από πέντε ημέρες , ακολουθούμενες από πέντε ημέρες κατά τις οποίες θα πρέπει να φορούν μάσκα όταν συναναστρέφονται με άλλους. Την περασμένη εβδομάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο μείωσε την περίοδο σε επτά ημέρες για άτομα με δύο διαδοχικά αρνητικά rapid test.

Να σημειωθεί ότι ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο μείωσαν τον χρόνο απομόνωσης εν μέσω ρεκόρ κρουσμάτων που κατέγραψαν αμφότερες και σηματοδοτεί την πρώτη φορά από την εμφάνιση της Όμικρον που μεγάλες χώρες έχουν αποκλίνει από τη συνιστώμενη περίοδο καραντίνας των 10 ημερών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ωστόσο, οι περισσότερες χώρες εξακολουθούν να ακολουθούν την σύσταση των 10 ημερών, ενώ άλλες, όπως η Γερμανία, απαιτούν έως και 14 ημέρες σε απομόνωση. Οι ανισότητες οδήγησαν ορισμένους να αναρωτιούνται πότε και για πόσο καιρό οι άνθρωποι μπορεί να είναι μολυσμένοι με την παραλλαγή Όμικρον.

Διαθεσιμότητα εργαζομένων και επιστημονικά στοιχεία

Οι κινήσεις έγιναν εν μέσω ανησυχιών για τη διαθεσιμότητα βασικών εργαζομένων. “Εάν είστε ασυμπτωματικοί και έχετε μολυνθεί, θέλουμε να επαναφέρουμε τους ανθρώπους στις δουλειές τους — ιδιαίτερα εκείνους με βασικές θέσεις εργασίας — για να διατηρήσουμε την κοινωνία μας ομαλά”, δήλωσε ο Δρ Άντονι Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Ασθενειών στο CNN αυτή την εβδομάδα.

Υπάρχουν όμως και κάποια νεότερα δεδομένα πίσω από τις αλλαγές. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) δήλωσαν ότι η απόφασή τους “παρακινήθηκε από την επιστήμη που αποδεικνύει ότι η πλειονότητα της μετάδοσης του SARS-CoV-2 συμβαίνει νωρίς στην πορεία της νόσου, γενικά 1-2 ημέρες πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων και τις 2-3 μέρες μετά”.

Μια πρώιμη μελέτη του CDC , που κυκλοφόρησε την Τρίτη, εξέτασε μια συρροή κρουσμάτων στη Νεμπράσκα και διαπίστωσε ότι ο χρόνος μεταξύ της έκθεσης και της μόλυνσης – γνωστός ως περίοδος επώασης – μπορεί να είναι περίπου τρεις ημέρες. Το διάστημα αυτό είναι μικρότερο από το στέλεχος Δέλτα, το οποίο οι μελέτες εκτιμούν ότι έχει περίοδο επώασης τεσσάρων ημερών. Παρόμοια μελέτη σε ένα χριστουγεννιάτικο πάρτι στη Νορβηγία, όπου δεκάδες μολύνθηκαν, βρήκε συγκρίσιμα αποτελέσματα.

“Υπάρχουν συσσωρευμένες ενδείξεις, για τα εμβολιασμένα άτομα, ότι εάν είμαστε ασυμπτωματικοί, είναι πολύ απίθανο να μολυνθούμε μετά από περίπου πέντε έως επτά ημέρες”, δήλωσε στο CNN η αναπληρώτρια κοσμήτορας Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Μπράουν, Δρ Μέγκαν Ράνεϊ.

Τι γίνεται με τους ανεμβολίαστους;

Τα νεότερα στοιχεία ότι η Όμικρον μπορεί να είναι λιγότερο σοβαρή από την Δέλτα πιθανότατα έπαιξε ρόλο και στην προαναφερόμενη κίνηση. Ωστόσο, οι νέες κατευθυντήριες γραμμές έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στην ιατρική κοινότητα, καθώς δεν έχουν ακόμη κατανοήσει πλήρως την Όμικρον.

«Για τους μη εμβολιασμένους, τα δεδομένα δεν δείχνουν ότι γίνεσαι μη μολυσματικός μετά από πέντε ημέρες, είπε η Ράνεϊ. “Ανησυχώ αρκετά για αυτές τις νέες συστάσεις”.

Πρότεινε να υπάρχει διαφορετική καθοδήγηση για τα μη εμβολιασμένα άτομα μέχρι να δοθούν περισσότερα δεδομένα, τα οποία θα μπορούσαν επίσης να έχουν την “προστιθέμενη ώθηση” να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να κάνουν το εμβόλιο αν δεν το έχουν κάνει ήδη.

Η Erin Bromage, καθηγήτρια βιολογίας στο UMass Dartmouth, πρόσθεσε στο CNN ότι δεν υπάρχει “απολύτως κανένα στοιχείο που να γνωρίζω” για να υποστηρίξει την αλλαγή στην καθοδήγηση.

Πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι μπορούν ακόμα να βγουν θετικοί σε τεστ αντιγόνου έως και επτά ή οκτώ ημέρες μετά την αρχική τους εξέταση, ακόμα κι αν δεν έχουν συμπτώματα. Σε αντίθεση με το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου τα τεστ αντιγόνου είναι σε αφθονία, η καθοδήγηση των ΗΠΑ δεν εξαρτάται από τη λήψη αρνητικού αποτελέσματος.

Ωστόσο, η Όμικρον ταλαιπωρεί το εργατικό δυναμικό σε αρκετές χώρες και είναι πιθανό ότι περισσότερα κράτη θα συντομεύσουν τις περιόδους απομόνωσής τους το νέο έτος, εάν αυξηθεί η επιβάρυνση των νοσοκομείων. “Με τον τεράστιο όγκο των νέων περιπτώσεων… ένα από τα πράγματα που θέλουμε να προσέχουμε είναι ότι δεν έχουμε τόσους πολλούς ανθρώπους έξω”, είπε ο Φάουτσι.

[/vc_column_text][vc_column_text]news247.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot