FOLLOW US: facebook twitter

Κορωνοϊός-Καλοκαίρι: Καθηγητής του ΑΠΘ εξηγεί πώς θα κάνουμε μπάνια φέτος

Ημερομηνία: 24-04-2020 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”93891″ img_size=”full”][vc_column_text]-Ο καθηγητής του ΑΠΘ Παύλος Νικολαϊδης απαντά σε ερωτήματα που απασχολούν πολλούς – Πόσο επικίνδυνο είναι το μπάνιο σε αμμουδιές και πισίνες και τι πρέπει να προσέχουμε;

Μπορεί οι αριθμοί να δημιουργούν μια αισιοδοξία για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας μέχρι στιγμής, ωστόσο δεν χωράει αμφιβολία ότι φέτος θα ζήσουμε «το καλοκαίρι του κορωνοϊού», αφού όπως όλα δείχνουν η «σκιά» της πανδημίας θα παραμείνει για καιρό ακόμα πάνω από την ανθρωπότητα. Πολλοί πολίτες αναρωτιούνται αν και πώς θα μπορέσουν να κάνουν φέτος μπάνια σε θάλασσες και πισίνες, αν θα είναι εφικτό να πάνε διακοπές και πώς θα επηρεάσει ο ζεστός καιρός την εξέλιξη της πανδημίας.

Μιλώντας στο GRTimes.gr, ο ομότιμος καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ειδικός στις λοιμώξεις, Παύλος Νικολαΐδης, δίνει εξαιρετικά χρήσιμες απαντήσεις στα ερωτήματα που απασχολούν τους περισσότερους: Τι θα αλλάξει στον τρόπο που κάνουμε μπάνια φέτος; Υπάρχει κίνδυνος να κολλήσουμε τον ιό από τη θάλασσα ή την πισίνα; Θα πρέπει να φοράμε μάσκες στις παραλίες; Πόσο ασφαλείς είναι οι οργανωμένες παραλίες και τί θα πρέπει να προσέξουμε; Η ζέστη «σκοτώνει» τον ιό;

Όπως αναφέρει ο κ. Νικολαΐδης, «οι θερινές διακοπές στην Ελλάδα συνδυάζονται ως επί το πλείστον με μπάνιο στη θάλασσα ή στην πισίνα. Το μπάνιο στο θαλασσινό νερό ή στην πισίνα η οποία χλωριώνεται είναι ασφαλές. Ούτε έχει βρεθεί, ούτε μπορεί θεωρητικά να ειπωθεί ότι υπάρχει δυνητικός κίνδυνος. Περισσότερο είναι η διαδικασία, όχι το μπάνιο δηλαδή σε οποιοδήποτε μέρος. Οι συνθήκες συγχρωτισμού, για παράδειγμα, αν υπάρχουν 20 ξαπλώστρες σε 10 τετραγωνικά μέτρα, ο κίνδυνος είναι λογικό να αυξάνεται από τον συνωστισμό, όπως ακριβώς δηλαδή αναφέρουμε και από την αρχή της πανδημίας».

Ερωτώμενος για το αν υπάρχει περίπτωση κάποιος να κολλήσει τον ιό από την αμμουδιά ή από τις εξωτερικές επιφάνειες της πισίνας, ο κ. καθηγητής ξεκαθαρίζει πως είναι εξαιρετικά απίθανο καθώς η κύρια οδός μετάδοσης του ιού είναι η αναπνευστική. Από σταγονίδια δηλαδή, τον βήχα, το φτέρνισμα, τη δυνατή ομιλία με ακάλυπτο το στόμα κλπ. «Η καυτή άμμος ή οποιοδήποτε παγκάκι, δεν είναι αυτά που θα μεταδώσουν τον ιό», επισημαίνει.

«Το σίγουρο είναι ότι αυτό που αυξάνει τον κίνδυνο είναι ο συνωστισμός κατά τη διάρκεια της διαδρομής έως την παραλία, όπως για παράδειγμα μπορεί να προκύψει σε μέσα μαζικής μεταφοράς. Κατά την παραμονή μας εκεί, θα πρέπει να τηρείται η απόσταση των δύο μέτρων μεταξύ των ανθρώπων, πράγμα που μπορεί να γίνει καθώς έχουμε «ατελείωτες» παραλίες. Από κει και πέρα, όσον αφορά την επαφή και τη χρήση με άγνωστα αντικείμενα καθώς είμαστε σε εξωτερικό χώρο, η πρόληψη της μόλυνσης γίνεται με τη χρήση σαπουνιού ή αντισηπτικού, όπως δηλαδή κάνουμε και έως τώρα» αναφέρει ο κ. Νικολαΐδης. Συμπληρώνει ότι «στην ουσία όλα συνοψίζονται στην ατομική υγιεινή και θα πρέπει να συνεχίσουμε να ακολουθούμε τα μέτρα πρόληψης για τον κορωνοϊό».

«Γι’ αυτό τον λόγο, θεωρώ αυτονόητο πως θα υπάρξουν κλιμακωτά μέτρα για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα καλοκαιρινά μαγαζιά όπως είναι τα beach bar κλπ., ούτως ώστε να τηρούνται οι κατάλληλες αποστάσεις μεταξύ των πελατών και να μην σημειώνονται εικόνες που βλέπαμε στο παρελθόν με τους πολίτες να είναι “στριμωγμένοι” ο ένας με τον άλλον. Αυτές οι εικόνες δε θα υπάρξουν φέτος πιστεύω», σημειώνει ο κ. Νικολαίδης και εξηγεί πως σε περίπτωση που παρατηρηθεί – μετά την «χαλάρωση» των μέτρων – αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας, τότε είναι σίγουρο πως αυτά θα αυστηροποιηθούν και θα διαμορφωθούν ανάλογα.

Πηγή: protothema.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia