FOLLOW US: facebook twitter

Κορωνοϊός: Επιμένει η πίεση στο ΕΣΥ

Ημερομηνία: 19-11-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

Συνεχίζει να δοκιμάζει τις αντοχές του συστήματος υγείας ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών με Covid-19 δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας στις ΜΕΘ.

Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, στη χώρα μας χθες νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι με κορωνοϊό  443 ασθενείς. Πρόκειται για αριθμό- ρεκόρ που αφήνει κενές ελάχιστες κλίνες σε όλη τη χώρα. Να σημειωθεί ότι οι διασωληνωμένοι αυξάνονται δραματικά.

Ενδεικτικό μάλιστα είναι το γεγονός πως μέσα σε μία εβδομάδα ο αριθμός των διασωληνωμένων σχεδόν διπλασιάστηκε. Την περασμένη Τρίτη, 10 Νοεμβρίου, ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει 263 διασωληνωμένους.

Τα σενάρια για το άνοιγμα της αγοράς κα της κοινωνίας 

Εκτιμώντας ότι στα μέσα Δεκεμβρίου τα κρούσματα θα πέσουν  στα 500 την ημέρα ο καθηγητής Γενετικής της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, υποστήριξε ότι αυτός ο αριθμός είναι διαχειρίσιμος και βιώσιμος, και παράλληλα επιτρέπει το άνοιγμα της αγοράς.

«Μην περιμένουμε ότι δε θα υπάρχουν άνθρωποι που θα πεθαίνουν ή δε θα ζορίζεται λίγο το σύστημα υγείας. Αυτό που πρέπει να δώσουμε ως κίνητρο είναι ότι έρχονται λύσεις πιο σταθερές, όπως το εμβόλιο, επομένως δε μιλάμε για κάτι που είναι επ’αόριστον, είναι κάτι για τους επόμενους 3-4 μήνες, οπότε θα αρχίσει να μειώνεται πολύ σοβαρά η πίεση στο σύστημα υγείας λόγω του εμβολίου», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος υποστήριξε ότι είναι νωρίς να μιλάμε για άνοιγμα. «Μέχρι τη Δευτέρα θα έχουμε μια πρώτη εικόνα. Υπάρχουν θετικά σημεία, καθώς η ταχύτητα ανόδου του ιού έχει σταματήσει να είναι αυτή που ήταν», σχολίασε.  «Τα χειρότερα για τη διασπορά έχουν περάσει. Το lockdown έχει δράσει. Τα δύσκολα είναι στο θέμα της νοσηλείας. Υπάρχει μεγάλη πίεση. Αυτό θέλει μια βδομάδα μέχρι να έχουμε εικόνα.», πρόσθεσε εξηγώντας ότι για να δούμε την απόδοση των μέτρων «θέλουμε 1-2 βδομάδες για να κλείσει ο κύκλος του ιού και να σταματήσουν οι ασθενείς να έρχονται στα νοσοκομεία συσσωρευμένα».

Σταδιακή χαλάρωση μέτρων

Ο κ. Δερμιτζάκης εξέφρασε την αντίθεσή του με την σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, για την οποία μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αλλά και τα επαναλαμβανόμενα lockdown, μοντέλο το οποίο περιέγραψε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας.

Ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε ότι με την άρση του lockdown, η αγορά πρέπει να ανοίξει οριζόντια με αυστηρά μέτρα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος