FOLLOW US: facebook twitter

Κωνσταντίνα Φωτεινοπούλου: «Τίποτα δεν είναι δύσκολο όταν δουλεύεις με προσήλωση»

Ημερομηνία: 10-04-2024 | Συντάκτης:

Η Κωνσταντίνα Φωτεινοπούλου, αντιδήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων σήμερα στην «Πρωινή»

Συνέντευξη στην Κική Κολοβέρου


Είναι μια από τις έξι γυναίκες που εξελέγησαν στο δήμο Ανδρίτσαινας Κρεστένων και μάλιστα ο δήμαρχος της εμπιστεύτηκε, παρά το νεαρό της ηλικίας της, θέση αντιδημάρχου. Ο λόγος για την επιχειρηματία Κωνσταντίνα (Κόνυ) Φωτεινοπούλου από το Καλλίκωμο, η οποία κόλλησε το «μικρόβιο» της ενασχόλησης με την τοπική αυτοδιοίκηση και τα κοινά, από τον πατέρα της Δημοσθένη που επί 20 συναπτά έτη, διατέλεσε αντιδήμαρχος στο πλευρό του Σάκη Μπαλιούκου.

Η ίδια, εξελέγη πρώτη φορά το 2019 δημοτική σύμβουλος ενώ στις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου, επανεξελέγη και στη νέα δημοτική αρχή ανέλαβε ρόλο αντιδημάρχου με χαρτοφυλάκιο σημαντικό καθώς στις αρμοδιότητες της είναι θέματα παραγωγής και επιχειρηματικότητας, ανάπτυξης και εμπορικών δραστηριοτήτων, επαρχιακής οδοποιίας και κυκλοφοριακών θεμάτων, υπηρεσίας πρασίνου και παιδικών χαρών ΔΕ Σκιλλούντος αλλά και υπεύθυνη για τη διοργάνωση εκδηλώσεων, διαχείριση παραλίμνιας ζώνης, ζητημάτων νεολαίας, πρόληψης και αντιμετώπισης σχολικής βίας, εκφοβισμού, βίας κατά των γυναικών κτλ.

Εκλέγεστε για δεύτερη φορά στον Δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων με την παράταξη του Δημάρχου Σάκη Μπαλιούκου. Πώς προέκυψε η ενασχόλησή σας με την τοπική αυτοδιοίκηση και μάλιστα σε τόσο νεαρή ηλικία;

Μεγάλωσα δίπλα στον πατέρα μου που υπηρέτησε πιστά τον Δήμο σαν αντιδήμαρχος αρκετά χρόνια με την παράταξη του Δημάρχου Σάκη Μπαλιούκου. Είδα να υλοποιούνται μεγάλα και αναγκαία έργα που θεωρούνται πρωταρχικής σημασίας για τους πολίτες και το περιβάλλον, τους είδα να έχουν όραμα για έναν Δήμο που έλυνε τα προβλήματα της καθημερινότητας και αγαπούσε τους πολίτες, έτσι μου μπήκε το μεράκι και η αγάπη για την τοπική αυτοδιοίκηση και το κράτησα στο πίσω μέρος του μυαλού μου. Τελειώνοντας το σχολείο στην Κρέστενα έφυγα για σπουδές και επέστρεψα το 2017 και δραστηριοποιήθηκα επαγγελματικά στον τόπο μου. Όταν το 2019 μου έγινε η πρόταση του δημάρχου να είμαι υποψήφια δέχτηκα με μεγάλη χαρά και όρεξη για να προσφέρω ότι μπορώ.Πιστεύω βαθιά στην πολιτική,την πολιτική που σχεδιάζει και υλοποιεί, δίνοντας λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας.

Υπήρξατε γραμματέας και στη συνέχεια αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου στην προηγούμενη θητεία της δημοτικής αρχής και τώρα ο Δήμαρχος σας εμπιστεύτηκε θέση αντιδημάρχου δίνοντας σας μάλιστα μια σειρά σημαντικών αρμοδιοτήτων. Πόσο εύκολη είναι αντικειμενικά η διαχείριση τους;

Ναι, υπήρξα για 4 χρόνια στο προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου γιατί σαν νέα και ηλικιακά αλλά και στην τοπική αυτοδιοίκηση, θεωρώ πως πρέπει πρώτα να μάθεις τους θεσμούς και να παρατηρήσεις την διαδικασία από κοντά. Όταν εκλέχθηκα ξανά το 2023 ο δήμαρχος μου εμπιστεύθηκε την θέση της αντιδημάρχου με ποικίλες αρμοδιότητες και πραγματικά τον ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπο μου. Τίποτα δεν είναι δύσκολο όταν δουλεύεις με προσήλωση και θέτεις στόχους μικρούς ή μεγαλύτερους!

Πόσο σημαντικό θεωρείτε το γεγονός ότι η παράταξη στην οποία ανήκετε, εξέλεξε έξι γυναίκες στο νέο δημοτικό συμβούλιο, ενώ συνολικά το 36% των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου είναι γυναίκες;

Γενικά στους δήμους αλλά και στις περιφέρειες η εκπροσώπηση από γυναίκες είναι χαμηλή και σίγουρα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Ο δήμος μας πρωτοπορεί σε αυτό, έχοντας το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών και αυτό σίγουρα κάτι σημαίνει. Ο δήμαρχος και στο παρελθόν αλλά και τώρα πάντα εμπιστευόταν θέσεις ευθύνης σε γυναίκες.

Έχετε συναντήσει απαξιωτικές συμπεριφορές ή αμφισβήτηση των ικανοτήτων σας επειδή είστε γυναίκα;

Δεν έχω νιώσει ποτέ να με αντιμετωπίζουν με διακρίσεις ή απαξίωση λόγω του φύλου μου. Θεωρώ πως ο καθένας πρέπει να αντιμετωπίζεται με γνώμονα τον ρόλο που κατέχει και το έργο του και όχι από το φύλο του και αυτό είναι στο χέρι μας να το κατακτήσουμε με την στάση ζωής και την κοινωνική μας συμπεριφορά.

Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε αυξημένα συμβάντα ενδοσχολικής βίας στην Ηλεία. Ποια είναι η εικόνα στον δήμο σας και ποιες δράσεις σχεδιάζετε;

Η βία στο σχολείο είναι ένα θέμα που πρέπει να μας ανησυχεί όλους καθώς τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα παρουσιάζει αυξητικές τάσεις. Στόχος μας είναι αρχικά η σωστή ενημέρωση των γονιών αλλά και των διευθυντών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για να μπορούν να διακρίνουν αλλά και να επέμβουν έγκαιρα σε οποιοδήποτε περιστατικό σχολικής βίας. Στην συνέχεια να γίνουν δράσεις πρόληψης του εκφοβισμού, καθώς η πρόληψη πιστεύω μέσα από την συνεχή προσπάθεια μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη για τον περιορισμό του φαινομένου.

Η ενδοοικογενειακή βία είναι φαινόμενο που δυστυχώς το βλέπουμε έντονο σε κλειστές κοινωνίες απομακρυσμένων κοινοτήτων. Έχετε εντοπίσει τέτοια προβλήματα στον δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και γενικότερα πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε αυτό το φαινόμενο;

Δυστυχώς η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που εξελίσσεται ραγδαία στην χώρα μας τον τελευταίο καιρό. Πάντα συνέβαιναν περιστατικά αλλά πιστεύω πως τελευταία είναι πιο μαζικά και πιο βίαια. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Δήμος μας έχοντας αναγνωρίσει την επικινδυνότητα και την σοβαρότητα της κατάστασης έχει ορίσει αντιδήμαρχο να ασχολείται με αυτό το αντικείμενο. Στα περιστατικά αυτά της βίας είναι πολύ σημαντικό το κομμάτι της πρόληψης, έστω και 1 γυναίκα να μιλήσει και να σωθεί θα είναι επίτευγμα. Πρέπει λοιπόν να επικοινωνήσουμε ότι καμία δεν είναι μόνη της και υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος