FOLLOW US: facebook twitter

«Κολλημένη» στο ένα ευρώ η σταφίδα!

Ημερομηνία: 17-01-2022 | Συντάκτης:

-Η Πρωινή δημοσιεύει απόδειξη αγοράς- ντοκουμέντο που δείχνει ότι δεν τηρείται η συμφωνία για 1,40€

-Αντιδράσεις από τον αγροτικό κόσμο για την αθέτηση δεσμεύσεων


Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Μπορεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, να… πανηγύριζε πριν από μερικές εβδομάδες για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με την τιμή πώλησης της σταφίδας στο 1,40 ευρώ, όμως οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι η συμφωνία έχει καταρρεύσει πριν καν εφαρμοστεί.

Σύμφωνα με απόδειξη- ντοκουμέντο που δημοσιεύει σήμερα η «Πρωινή», η τιμή αγοράς της σταφίδα από εμπόρους της Αιγιαλείας, στους οποίους πωλούν κατά βάση οι σταφιδοπαραγωγοί της Ηλείας, παραμένει σταθερά στο ένα ευρώ. Η συγκεκριμένη αγοραπωλησία πραγματοποιήθηκε στις 14 Ιανουαρίου και αφορούσε ποσότητα 372 κιλών.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, τίποτα δεν έχει αλλάξει, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να είναι σε απόγνωση έπειτα από τόσους μήνες και να μην ξέρουν τι να κάνουν, αφού στο τέλος του μήνα λήγει και η προθεσμία για την είσπραξη της συνδεδεμένης ενίσχυσης, η οποία απαιτεί πώληση με τιμολόγιο 150 κιλών προϊόντος ανά στρέμμα, για να μπορέσουν να λάβουν τα 50 ευρώ της συνδεδεμένης για κάθε στρέμμα σταφίδας.

«Δεν έχει αλλάξει τίποτα. Η σταφίδα είναι στα αζήτητα. Κι αν ζητήσει έμπορος να αγοράσει, ένα ευρώ είναι η τιμή μείον 3% φύρα επειδή είναι αμακινάριστη. Έχουμε κι αυτά τώρα. Η συμφωνία για 1,40€ με την Παναιγιάλειο Ένωση Συνεταιρισμών δεν έχει εφαρμοστεί γιατί, από ό,τι μας είπαν, δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η απόσυρση των αποθεμάτων. Το θέμα είναι ότι λήγει η προθεσμία για τη συνδεδεμένη στο τέλος του μήνα. Εμείς ζητάμε να μας δώσουν άλλον έναν μήνα παράταση και ταυτόχρονα να ξεκινήσει η απόσυρση των αποθεμάτων, για να μπορέσουμε να πουλήσουμε με 1,40 ευρώ. Με ένα ευρώ μπαίνουμε μέσα», δήλωσε στην «Πρωινή» ο σταφιδοπαραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χειμαδιού-Σοπίου, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας «Εύφορη Γη», Χρήστος Βαλιανάτος, δήλωσε στην «Πρωινή» πως ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης, λόγω των αποθεμάτων, εκφράζοντας ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι.

«Έχουμε 250 τόνους σταφίδα στην αποθήκη. Αν πάθουν τίποτα, είναι τεράστια η ζημιά. Περιμένουμε να εφαρμοστεί η συμφωνία για 1,40 ευρώ, αλλά από το Αίγιο μάς είπαν ότι δεν έχει αλλάξει κάτι με τα αποθέματα και προς το παρόν δεν αγοράζουν. Ακούω όμως ότι γενικά οι έμποροι αγοράζουν με ένα ευρώ. Με τέτοια τιμή είναι προφανές ότι ο παραγωγός δεν βγαίνει και μπαίνει μέσα. Τα καλλιεργητικά και όλα τα υπόλοιπα έξοδα είναι πάρα πολλά», τόνισε και πρόσθεσε πως είναι πιθανό να παραταθεί κατά έναν μήνα η προθεσμία για τη συνδεδεμένη ενίσχυση.

Για το θέμα της σταφίδας έχει προγραμματίσει σήμερα στις 11 το πρωί κινητοποίηση η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας με αγροτικά μηχανήματα στον κόμβο Αγίου Γεωργίου στον Πύργο


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος