FOLLOW US: facebook twitter

Θεόδωρος Κόλλιας: Η ακρογιαλιά του Γιαννιτσοχωρίου & όλο το Πυλιακό Πεδίο είναι ένας Πίνακας, ένα Ποίημα!!!

Ημερομηνία: 01-06-2020 | Συντάκτης:

Και να που λιαζόμαστε  στην πανέμορφη παραλία του Γιαννιτσοχωρίου, που άνοιξε την μεγάλη αγκαλιά της. Πραγματικά είναι υπέροχη, απαράμιλλης ομορφιάς και χάρης. Δεν υπάρχουν λέξεις να την περιγράψουν.

Η μεγάλη Φύση, μέγας Ποιητής και Ζωγράφος έχει δημιουργήσει ένα σπάνιο κέντημα με  χιλιάδες  κλωστές!!!

Ο άνθρωπος είναι αδύνατο, στον αιώνα τον άπαντα,  να περιγράψει αυτόν τον τέλειο Πίνακα.

Ανατολικά, εκεί που βγαίνει ο ήλιος οι μικροί βαθυπράσινοι λόφοι με την κορυφή του Αλιά απέναντι από το βουνό της Καημένης Γυναίκας που τόσο γλαφυρά έχει υμνήσει ο απαράμιλλος Οδυσσέας Πέλλας κι ανάμεσα η θλιμμένη γι αυτό και θυμωμένη Νέδα.  Μπροστά μας το  μοναδικό δασύλλιο από πεύκα, δάφνες αλμυρίκια, σκίντα, θάμνους και αγριολούλουδα και δεκάδες άλλα στολίδια της φύσης.

Βόρεια στο βάθος ο ιστορικός Λαπίθας, ως επαμφοτερίζων χαμαιλέων,  με τη λίμνη του Καϊάφα, γονατισμένη μπροστά του και νότια το βουνό της Κυπαρισσίας να αγκαλιάζει την πόλη που προσπαθεί να το φτάσει για να λάβει έναν ασπασμό.

Δυτικά η παντοκρατορία του  απέραντου γαλάζιου, το Ιόνιον Πέλαγος, που όταν βυθίζεται ο παντοκράτωρ ήλιος και μας αποχαιρετά νικημένος από την αρχέγονη θεά Νύκτα όλο το τοπίο ντύνεται με αυτοκρατορική πορφύρα από τις ανταύγειες του ηλιοβασιλέματος. τριανταφυλλί μετά βυσσινί και μετά γκρενά. Εσπερινή φωτοχυσία και μέθεξη!

Οι συνδυασμοί των χρωμάτων με όλες τις αποχρώσεις, οι τέλειες πινελιές,  αναμεμειγμένες με τις τόσες μεθυστικές μυρουδιές, το τιτίβισμα των ζωυφίων, το θρόισμα των πεύκων και ο αιώνιος φλοίσβος των κυμάτων σχηματίζουν τον πιο ζωντανό Πίνακα!!!

150 χρόνια Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο | Athens Voice

Κι ανάμεσα οι αμμοθίνες σαν μεγάλα βυζιά αγελάδας φτάνουν μέχρι την απέραντη χρυσαφιά αμμουδιά. Στην άκρη της, στα σύνορα με τους παραλιακούς αμμολόφους  είναι τα κρινάκια της Παναγιάς. Προσμένουν το καυτό  καλοκαιράκι με τα κατάλευκα κρινάκια τους να ανθίσουν και να καλωσορίσουν τις χελώνες, τα ζωντανά Θεία δώρα, που όπου να ΄ναι καταφτάνουν. Στη συνέχεια θα αποτελέσουν τα αναμμένα κεριά σε όλη την μυσταγωγία με τα εκκολαπτόμενα  χελωνάκια!!!

Σίγουρα αυτές οι χελώνες Καρέτα-Καρέτα έχουν επιλέξει αυτόν τον ευλογημένο τόπο από τα πανάρχαια χρόνια με Θεία επιφοίτηση !!!

Όλα είναι μια μαγεία και τυχερός όποιος τα ζει και τα …νοιώθει!

Βεβαίως όλος ο δήμος μας αποτελεί της Φύσης χάρισμα και του Θεού ευλογία!

Είμαστε στην καρδιά του Πυλιακού Πεδίου, στο κέντρο του βασιλείου  του σοφού Νέστορα.

Ειρήσθω εν παρόδω το που έκειτο η Νεστόρια Πύλος αποτελεί ένα από τις  κύριες  διενέξεις των αρχαιολόγων αλλά και των ιστορικών.

Η θέση της Πύλου του Νέστορα είναι ένα από τα εριζόμενα σημεία της Ελληνικής Τοπογραφίας Ερνέστος Κούρτιος

Οι αρχαιολόγοι είναι μοιρασμένοι, οι  μεν  της Γερμανικής Σχολής υποστηρίζουν ότι ήταν κάπου στο Πυλιακό πεδίο, οι δε της Αμερικάνικης σχολής  ότι ήταν στη Μεσσηνία. Οι ιστορικοί, όλοι περίπου, υποστηρίζουν την πρώτη γνώμη, σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται ο Στράβων και ο Παυσανίας. Παρά τη διαμάχη οι Μεσσήνιοι  έχουν σφετεριστεί την ένδοξη ιστορία και την εκμεταλλεύονται δεόντως.

Η υπόθεση μια και ενέχονται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και όχι μόνο ενδιαφέρει άμεσα τον νομό μας και ιδιαίτερα τον δήμο Ζαχάρως. Επειδή είναι ακράδαντη ανάγκη και ένα μεγάλο ερωτηματικό της ιστορίας θα επανέλθουμε…

Θεόδωρος Κόλλιας

διαχειριστής του yiannitsochori.blogspot.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος