Κολεγιά με τα κολέγια: Η κ. Κεραμέως δεν έπεισε με τις αγαθές προθέσεις της
Ψηφίστηκε προχθές εσπευσμένα – λόγω της χθεσινής ψηφοφορίας για την ανάδειξη της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας – το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας με τίτλο Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων και λοιπές διατάξεις
Η φιλότιμη προσπάθεια της κας Κεραμέως να πείσει για τις αγαθές προθέσεις της, δεν βρήκε την προσδοκώμενη ανταπόκριση καθώς η εκπαιδευτική κοινότητα βγήκε στους δρόμους κατά του νομοσχέδιου.
Έτσι η υπουργός για άλλη μια φορά έστρεψε επιδεικτικά την πλάτη της σε εκπαιδευτικούς φορείς, σε φοιτητές και πανεπιστημιακούς δασκάλους, οι οποίοι εδώ και μέρες ζητούσαν την απόσυρση του άρθρου 50 του νομοσχεδίου, το οποίο παραβιάζει επιταγές που πηγάζουν από το Σύνταγμα.
Η υπουργός Παιδείας μεταχειρίστηκε πολλές φορές το επιχείρημα της «ευρωπαϊκής υποχρέωσης», το οποίο όμως δεν έχει καταφέρει να στοιχειοθετήσει επαρκώς, αρνούμενη να δημοσιοποιήσει το έγγραφο που επικαλείται. Ακριβοθώρητη η επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία αναφέρεται εδώ και μέρες η υπουργός, πίσω από την οποία κρύβεται για να δικαιολογήσει την επιλογή της να εξισώσει τα πτυχία των ιδιωτικών κολεγίων με αυτά των δημόσιων πανεπιστημίων.
Οι εισηγητές της αντιπολίτευσης ζήτησαν να κατατεθεί η αλληλογραφία του υπουργείου Παιδείας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την αρμόδια υπουργό να αρνείται να το πράξει, επικαλούμενη «λόγους δημοσίου συμφέροντος». Είναι να αναρωτιέται κανείς ποια συμφέροντα προασπίζεται άραγε η υπουργός με την απόκρυψη τόσο σημαντικών εγγράφων, τα οποία παρεμπιπτόντως έχουν χαρακτήρα επιστολής και σε καμία περίπτωση δεν είναι δεσμευτικά ως προς το περιεχόμενό τους.
Είναι σαφές ότι η αλληλογραφία που αφορά ένα τόσο σοβαρό πολιτικό ζήτημα δεν μπορεί να παραμένει κρυφή, εάν δεν θέλουμε να υπάρχουν σκιές στον τρόπο διακυβέρνησης. Οι κακοπροαίρετοι θα έλεγαν βέβαια ότι η επιμονή της υπουργού να μη δώσει στη δημοσιότητα τα επίμαχα έγγραφα σχετίζεται με την εμμονή της κυβέρνησης της Ν.Δ. να υπερασπιστεί με κάθε κόστος τα ιδιωτικά συμφέροντα, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία απολύτως διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς και χωρίς να διασφαλίζει την ποιότητα της δημόσιας εκπαίδευσης.
Το όλο θέμα περιγράφει ανάγλυφα η δήλωση του πρώην υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη κατά τη συζήτηση του νομοσχέδιου στη Βουλή.
«Με το νομοσχέδιο υποβαθμίζονται τα πανεπιστήμια. Στην ουσία, μειώνεται η ήδη προβληματική χρηματοδότησή τους, κλείνουν τμήματα που έπρεπε να ανοίξουν και το σημαντικότερο, αναγνωρίζονται «από το παράθυρο», τα κολέγια ως ισότιμα με τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια. Πρόκειται για μια ρύθμιση, που δεν την επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά την επιλέγει και την επιβάλλει η κυβέρνηση, η οποία λειτουργεί ως delivery των κολεγίων.
Το τονίζω. Δεν μας την επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κυβέρνηση την επιλέγει και την επιβάλλει εις βάρος των δικαιωμάτων των νέων παιδιών, εις βάρος της δημόσιας εκπαίδευσης».
Η επι της ουσίας κατάργηση – από το παράθυρο -του άρθρου 16 του Συντάγματος, βάζοντας από την πόρτα τα επι πληρωμή πτυχία των ιδιωτικών κολεγίων, ψηφίστηκε μολονότι ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων.Και η περαιτέρω υποβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων είναι γεγονός, αφού τα πτυχία τους έχουν όλο και μικρότερο αντίκρισμα στην αγορά εργασίας και, πλέον, εξισώνονται με τους τίτλους των πάσης φύσεως κολεγίων. Άριστα!