FOLLOW US: facebook twitter

Κοινό μέτωπο για την υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου της Ηλείας

Ημερομηνία: 17-07-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”116010″ img_size=”full”][vc_column_text]

Παρουσιάστηκε χθες η μελέτη σε αναπτυξιακή ημερίδα στο Βαρθολομιό
Στόχος η χρηματοδότηση με 50 εκατ. ευρώ

Απόλυτη προτεραιότητα αποτελεί για την Ηλεία η υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου στο Ν. Ηλείας, όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής αναπτυξιακής ημερίδας που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Πηνειού και το Πανηλειακό Συμβούλιο Αιρετών στο Βαρθολομιό, προκειμένου να παρουσιαστούν αναλυτικά όλες οι παράμετροι της μελέτης που έχει εκπονηθεί από το 2012.

Η συγκεκριμένη μελέτη προβλέπει την υπογειοποίηση αρδευτικού δικτύου συνολικά 65.000 στρεμμάτων, το οποίο καλύπτει τους ΤΟΕΒ Αμαλιάδας, Πύργου – Αλφειού, Επιταλίου, Πελοπίου για αρδευόμενη έκταση 47.000 στρεμμάτων κα άλλων 18.000 στρεμμάτων για το αρδευτικό δίκτυο του ΤΟΕΒ Γαστούνης, προϋπολογισμού 67 εκατ. ευρώ περίπου. Μέχρι τώρα, έχει ενταχθεί σε σχετικό πρόγραμμα μόνο το ένα από τα πέντε έργα της μελέτης, η υπογειοποίηση του δικτύου του ΤΟΕΒ Γαστούνης με προϋπολογισμό 17,4 εκατ. ευρώ.

Η συνολική χρηματοδότηση που διεκδικούν οι δήμοι φτάνει περίπου τα 50εκατ. ευρώ καιαπό τους συμμετέχοντες στην ημερίδα υπογραμμίστηκε η αναγκαιότητατου έργου, καθώς θα εξοικονομηθούν υδάτινοι πόροι και θα μειωθεί το κόστος άρδευσης, αναβαθμίζοντας τις καλλιεργητικές πρακτικές και την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων.

Ο δήμαρχος Πηνειού, Ανδρέας Μαρίνος, ανέφερε στην τοποθέτησή του πως πρέπει οι δήμοι της Ηλείας να διεκδικήσουν ενωμένοι την υλοποίηση ενός έργου που θα αλλάξει αισθητά τον πρωτογενή τομέα και θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση και νέες δυνατότητες καλλιέργειας στους παραγωγούς της Ηλείας. Ο κ. Μαρίνος τόνισε ότι το δίκτυο είναι γηρασμένο και δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες των αγροτών, για αυτό και είναι αναγκαία η οργανωμένη διεκδίκηση της χρηματοδότησης.

Αναγκαία η διεκδίκηση ολοκλήρωσης της υπογειοποίησης

Ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός αναφέρθηκε στην υπογειοποίηση στον ΤΟΕΒ Γαστούνης, που εντάχθηκε σε πρόγραμμα από την προηγούμενη κυβέρνηση, και τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να κάνει τα υπόλοιπα βήματα για τη δημοπράτηση όλου του έργου.

«Η βελτίωση του αρδευτικού δικτύου της Ηλείας αποτελεί αναγκαιότητα. Οι υποδομές, οι οποίες στη μεγάλη τους πλειοψηφία συμπληρώνουν μισό αιώνα λειτουργίας, θεωρούνται ξεπερασμένες και απαιτείται επειγόντως εκσυγχρονισμός, πριν το έργο καταρρεύσει. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να προγραμματιστεί και να προχωρήσει η υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου και των ΤΟΕΒ Αμαλιάδας, Πύργου – Αλφειού, Επιταλίου και Πελοπίου.Χρειάζεται, λοιπόν, μια γενναία, αποφασιστική, στοχευμένη και συνολική παρέμβαση», είπε ο κ. Καλαματιανός.

Παρών στην ημερίδα ήταν και ο πρώην βουλευτής Ηλείας, Γιάννης Κουτσούκος, επί της θητείας του οποίου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ολοκληρώθηκε η μελέτη. Παραθέτοντας συνοπτικά το ιστορικό των όσων έχουν γίνει αλλά και των παρεμβάσεών του στη Βουλή κατά την προηγούμενη τετραετία, επισήμανε πως η υπογειοποίηση είναι το πλέον σοβαρό και μακράς πνοής έργο εκσυγχρονισμού. Παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη να «τρέξουν» όλες οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε το έργο του ΤΟΕΒ Γαστούνης να ολοκληρωθεί έγκαιρα, να διεκδικηθεί από τους φορείς της Ηλείας η ένταξη στο Π.Α.Α. ολόκληρης της μελέτης (για τα υπόλοιπα έργα), ώστε να ξεκινήσουν και να συμβασιοποιηθούν εντός του τρέχοντος προγράμματος, προκειμένου να μπορούν να μεταφερθούν ως έργο-γέφυρα στο επόμενο πρόγραμμα.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot