FOLLOW US: facebook twitter

Στα 5,9 δισ. ευρώ το πρωτογενές έλλειμμα στο α΄ εξάμηνο

Ημερομηνία: 17-07-2020 | Συντάκτης:

Μειωμένα τα έσοδα και αυξημένες οι δαπάνες έναντι του στόχου. Για μικρότερη, σε σχέσεις με τις αρχικές εκτιμήσεις, μείωση των φορολογικών εσόδων τον Ιούνιο, έκανε λόγο ο υφυπουργός Οικονομικών.

Τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού παρουσίασε (Τετάρτη) ο υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης. Σημειώνεται πως ο φετινός προϋπολογισμός έχει επηρεαστεί από τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, την περίοδο Ιανουαρίου- Ιουνίου 2020 καταγράφεται πρωτογενές έλλειμμα 5.864 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πλεόνασμα 313 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, τα έσοδα εμφανίζονται μειωμένα. Συγκεκριμένα, τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 21,371 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 3,381 δισ. εκατ. ευρώ ή 13,7% έναντι του στόχου. Όπως πάντως δήλωσε ο κ. Σκυλακάκης, είναι μικρότερη σε σχέσεις με τις αρχικές εκτιμήσεις ήταν η μείωση των φορολογικών εσόδων τον Ιούνιο.

Εξάλλου, οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για το α’ εξάμηνο ανήλθαν στα 28.227 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 2,703 δισ. ευρώ έναντι του στόχου (25,524 δισ. ευρώ). Σημειώνεται πως σε αυτές περιλαμβάνονται η δαπάνη αποζημίωσης ειδικού σκοπού λόγω της πανδημίας, καθώς και οι αυξημένες εκροές του ΠΔΕ κυρίως λόγω των δαπανών για την αποζημίωση ειδικού σκοπού επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων, για την επιδότηση τόκων δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, για το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής επιχειρήσεων και για τη σύσταση ταμείου εγγυοδοσίας επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας.

Αν και τα στοιχεία είναι αρνητικά, ο κ. Σκυλακάκης μίλησε για «καλή επίδοση» στην εκτέλεση του προϋπολογισμού. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι η επίδοση αυτή «δεν αίρει την πίεση που θα εξακολουθήσει να υπάρχει στα φορολογικά έσοδα τους επόμενους μήνες, λόγω της βαρύτατης ύφεσης που προκαλεί η πανδημία, προπαντός στα έσοδα του τουρισμού».

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος