Κοινό μέτωπο για την ενίσχυση των νοσοκομείων Πύργου και Αμαλιάδας: «Πυρ ομαδόν» από Αντωνακόπουλο & Λυμπέρη σε κοινή e-συνέντευξη Τύπου
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”124213″ img_size=”full”][vc_column_text]
-Αυξήθηκαν οι non covid θάνατοι, τόνισε ο δήμαρχος Πύργου
-Οι ουρές ασθενών θα φτάσουν στα Χανάκια, επισήμανε ο δήμαρχος Ήλιδας
Δριμεία κριτική στις αποφάσεις της κεντρικής διοίκησης σχετικά με τον χάρτη της Δημόσιας Υγείας στην Ηλεία άσκησαν χθες το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια κοινής διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου, οι δήμαρχοι Πύργου και Ήλιδας, Τάκης Αντωνακόπουλος και Γιάννης Λυμπέρης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη συστράτευσης όλου του ιατρικού προσωπικού, δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, στη μάχη που δίνει ο νομός και όλη η χώρα ενάντια στην πανδημία του κορονοϊού.
Αμφότεροι εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους για την απόφαση της διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας να μετακινήσει τρεις γιατρούς απο τη Νοσηλευτική Μονάδα Αμαλιάδας σε αυτή του Πύργου, κάνοντας λόγο για πρόχειρες κινήσεις που φανερώνουν πανικό και έλλειψη πλάνου. Παράλληλα, στηλίτευσαν την απροθυμία του υπουργείου Υγείας να δώσει λύση στο φαινόμενο των «άγονων» προκηρύξεων, μέσα από την παροχή γενναίων κινήτρων στους γιατρούς ώστε να εκδηλώσουν ενδιαφέρον πρόσληψης.
Σε ερώτηση της «Πρωινής» για το αν μπορούν οι δήμοι μέσω ΕΣΠΑ να κάνουν προσλήψεις γιατρών και για ποιους λόγους αποβαίνουν διαρκώς «άγονες» οι προκηρύξεις για μόνιμους γιατρούς, ο δήμαρχος Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος, τόνισε ότι εξετάζει κάθε προσφερόμενη δυνατότητα, ωστόσο απαιτεί χρονοβόρες διαδικασίες που δεν απαντούν στο πρόβλημα της άμεσης στελέχωσης.
«Υπάρχουν τέτοιες δυνατότητες και ήδη τις εξετάζουμε. Όμως αυτές θέλουν χρόνο και δεν θα δώσουν άμεσα λύση. Συχνά αυτές χρησιμοποιούνται από την κεντρική εξουσία στο πλαίσιο τακτικής να αποφύγουν να λύσουν το τρέχον πρόβλημα. Το υπουργείο Υγείας παραμένει ο θεσμός που έχει την κύρια ευθύνη, εμείς είμαστε επισπεύδουσα αρχή, είναι επικουρικός ο ρόλος μας. όμως κάποια ψήγματα θα τα αξιοποιήσουμε. Όσον αφορά τις άγονες προκηρύξεις, πρέπει να δοθούν γενναία κίνητρα και όχι πρόχειρες προκηρύξεις για να πούμε ότι κάναμε το χρέος μας. Έχει ασχοληθεί κάποιος με τις συνθήκες εργασίας των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία; Ή απλά τους ζητάμε να κάνουνε εξαντλητικές εφημερίες και μετά αναρωτιόμαστε για ποιο λόγο δεν ενδιαφέρονται να διοριστούν;» σχολίασε.
Ο δήμαρχος Ήλιδας, Γιάννης Λυμπέρης, επισήμανε ότι μόλις τα τελευταία δύο χρόνια προσφέρθηκε στους δήμους η δυνατότητα ενίσχυσης των υγειονομικών δομών, προσθέτοντας ότι το κράτος επί της ουσίας δεν έκανε τίποτα από τον Μάρτιο ως σήμερα για να ενισχύσει τα νοσοκομεία.
«Μέχρι και πριν από δύο χρόνια, ένας δήμος δεν μπορούσε να ενισχύσει μια υγειονομική δομή, το έκοβε ο επίτροπος. Προσωπικά στήριξα στην ΚΕΔΕ τη συμμετοχή των δήμων σε αυτό. Όταν εκδηλώθηκε η πανδημία, και πρώτα στην Ηλεία τον Μάρτιο, έφερε έναν γιατρό ο υπουργός; Καταρχάς, δεν έρχεται κανένας γιατί οι Έλληνες γιατροί έφυγαν για το εξωτερικό. Με 1.200 ευρώ μισθό και υπό αντίξοες συνθήκες εργασίας δεν θα πλησιάσει κανένας, εδώ είναι όλα χύμα. Το ΕΣΥ έχει γεράσει. Προσωπικά, έψαξα και παρακάλεσα γιατρούς να συμμετάσχουν στις προκηρύξεις, αλλά δεν ήθελε κανένας», επισήμανε.
Αυξήθηκαν οι non covid-19 θάνατοι!
Παράλληλα, ο κ. Αντωνακόπουλος αποκάλυψε ότι έχει διαθέσιμα στατιστικά που φανερώνουν αύξηση 30% σε θανάτους που οφείλονται σε άλλα αίτια και όχι στον κορονοϊό. «Δεν πήγαινε ο κόσμος στο νοσοκομείο, είτε επειδή δεν μπορούσε να τους βοηθήσει γιατί είχε προσανατολιστεί όλη του η λειτουργία σε πάσχοντες από κορονοϊό είτε από φόβο να μην κολλήσουν τον ιό», είπε και πρόσθεσε πως το «λουκέτο» στο Νοσοκομείο της Αμαλιάδας ισοδυναμεί με συνολική υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας.
«Αυτή την ώρα, δεν είναι ένα στενό πρόβλημα της Αμαλιάδας το κλείσιμο του Νοσοκομείου, είναι υπονόμευση της υγείας όλου του νομού. Είναι η πιο κακή λύση ενός χρόνιου προβλήματος του νοσοκομείου του Πύργου, της υποστελέχωσης. Το νοσοκομείο της Αμαλιάδας είναι απαραίτητο γιατί το αποφάσισε συντεταγμένη η πολιτεία σε προηγούμενο χρόνο. Σχεδίασαν δύο νοσοκομεία για να έχουν στο άθροισμά τους τα κρεβάτια που αντιστοιχούν με βάση τα επιστημονικά κριτήρια στον πληθυσμό μας. Εάν “κόψεις” τα κρεβάτια της Αμαλιάδας, τότε υπονομεύεις την υγεία όλης της περιοχής γιατί εκ τον πραμάτων μειώνονται οι ήδη μειωμένες υπηρεσίες στην Ηλεία. Και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι η Πάτρα δέχεται όλα τα περιστατικά της Ηλείας. Δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε με έναν ανόητο τοπικισμό αυτά τα σοβαρά ζητήματα», δήλωσε.
Ο κ. Λυμπέρης επισήμανε πως η Ηλεία βιώνει μια φαρσοκωμωδία και ότι η λύση που επελέγη, σύντομα θα αποδειχθεί ατελέσφορη.
«Όσοι πιστεύουν ότι ο Πύργος θα προσφέρει περίθαλψη αν κλείσουν όλα τα άλλα, είναι βαθιά νυχτωμένοι. Οι ουρές των ασθενών θα φτάσουν στα Χανάκια. Μακάρι να γινόταν, εγώ πρώτος θα το στήριζα, αλλά δεν θα αποδώσει. Αυτές είναι άτακτες κινήσεις πανικού. Δυστυχώς είμαστε στην πρώτη γραμμή αλλά ασύντακτοι. Τώρα σηκώνουμε μανίκια για να αντιμετωπίσουμε τη μάχη και ζητάμε από την πολιτεία να ενισχύσει τη Δημόσια Υγεία με ειδικότητες αιχμής για τον κορονοϊό είτε με γενναία κίνητρα είτε με επίταξη συναδέλφων ιδιωτών. Όμως επισημαίνω ότι η επιστροφή στην κανονικότητα για κάποιους θα είναι σκληρή. Θα αναζητηθούν ευθύνες και όλοι θα πάρουν το μήνυμα», ανέφερε.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]