FOLLOW US: facebook twitter

«Όχι στη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης»: Κοινή πορεία Πρωτοβάθμιων Σωματείων και Εργατικών Συνδικάτων χθες στον Πύργο

Ημερομηνία: 19-02-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”105784″ img_size=”full”][vc_column_text]

Γράφει η Κική Κολοβέρου- [email protected]

 

Δυο απεργιακές συγκεντρώσεις που κατέληξαν σε κοινή πορεία διαμαρτυρίας, πραγματοποιήθηκαν χθες στον Πύργο, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα διεκδικώντας την απόσυρση του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή.

Εργαζόμενοι, αγρότες, συνταξιούχοι και άνεργοι, με πανό και συνθήματα, έστειλαν ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση καταγγέλλοντας ότι η κοινωνική ασφάλιση αφορά τη ζωή και τον κόπο όλων των εργαζομένων και δε θα επιτρέψουν σε κανέναν να την λεηλατήσει.

Μέλη της ΕΛΜΕ Ηλείας, του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πύργου, του Συλλόγου Εργαζομένων στους Δήμους Πύργου, Ολυμπίας, Ζαχάρως, του Συλλόγου Υπαλλήλων Π.Ε. Ηλείας συγκεντρώθηκαν στις 10 το πρωί, έξω από το 2ο Λύκειο της πόλης και λίγη ώρα αργότερα ξεκίνησαν την πορεία τους με κατεύθυνση την πλατεία ΟΤΕ όπου είχαν συγκεντρωθεί το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηλείας, το Σωματείο Εργαζομένων στα Εμπορικά Καταστήματα και τις Επιχειρήσεις του Νομού, τα Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ Πύργου, το ΠΑΜΕ καθώς και η ΟΑΣΗ και συμμετείχαν όλοι μαζί, σε συλλαλητήριο στους δρόμους της πόλης.

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας Τρύφωνας Αθανασόπουλος επισήμανε ότι το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που βασίζεται στο Νόμο Κατρούγκαλου, θίγει τα συμφέροντα των εκπαιδευτικών ενώ εξακολουθούν να ισχύουν η συνταξιοδότηση στα 67 έτη, η οριστική κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης. «Και βέβαια, εμείς βάζουμε και τα διαχρονικά μας αιτήματα που έχουν να κάνουν με την αύξηση των δαπανών για την παιδεία, διορισμούς εκπαιδευτικών και όλα αυτά που ταλαιπωρούν την παιδεία τα τελευταία χρόνια».

Η πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πύργου Αντωνία Μπρή, επισήμανε ότι διεκδικούν την απόσυρση το αντιασφαλιστικού νόμου, την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, την επαναφορά ρυθμίσεων για τους εκπαιδευτικούς με τα όρια συνταξιοδότησης τα οποία έχουν καταργηθεί, την άμεση εφαρμογή όλων των αμετάκλητων αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ και την άμεση εφαρμογή των αποφάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με την εισφορά αλληλεγγύης των συνταξιούχων.

Ακολούθως ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων των Δήμων Χρήστος Γαρύφαλλος, πρόσθεσε ότι το Νομοσχέδιο που η κυβέρνηση καταθέτει για ψήφιση δεν είναι τίποτα άλλο παρά η συνέχιση των μνημονιακών Αντιασφαλιστικών Νόμων που ψηφίστηκαν την περίοδο 2010-2019 και είχαν ως συνέπεια τη μείωση των συντάξεων από 20% έως και 60%.

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όχι μόνο δεν τήρησε τις προεκλογικές της υποσχέσεις για πλήρη κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου (Ν.4387/2016), ο οποίος επέφερε μειώσεις μέχρι και 350,00 € στις κύριες συντάξεις, αλλά αντίθετα τον εφαρμόζει πλήρως και τον ισχυροποιεί ακόμα περισσότερο. Απέναντι σε αυτή την πολιτική και σε αυτό το νομοσχέδιο οφείλουμε να αντιδράσουμε. Η κοινωνική ασφάλιση αφορά, συνολικά, τη ζωή των εργαζομένων, τον κόπο και τον μόχθο ολόκληρου του εργασιακού τους βίου και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να την λεηλατήσει. Γι’ αυτό και ο μόνος δρόμος που μας απομένει για να ανατρέψουμε τις νέες αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις είναι ο δρόμος του αγώνα».

Στην ομιλία του, ο Νίκος Γκότσης πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα Εμπορικά Καταστήματα και τις Επιχειρήσεις του Νομού, καταδίκασε το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της Ν.Δ. που ιδιωτικοποιεί την ασφάλιση και τόνισε πως θα συνεχίζουν να παλεύουν για δωρεάν, δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση και υψηλές παροχές υγείας- πρόνοιας. «Η ΝΔ δεν φέρνει νέο νόμο. Εφαρμόζει κατά γράμμα τον νόμο Κατρούγκαλου αφού η αρχιτεκτονική του παραμένει απαράλλακτη. Απλά κάνει κάποιες προσθήκες για να τον θωρακίσει και για να ξεπεράσει τα νομικά κενά. Αυτός ο νόμος αποτέλεσε ως και σήμερα την κορύφωση της αντιασφαλιστικής επίθεσης καθώς ενσωμάτωσε όλες τις ανατροπές σε βάρος ασφαλισμένων και συνταξιούχων. Δικαίως ονομάζεται λοιπόν από τους εργαζόμενους νόμος Βρούτση-Κατρούγκαλου…».

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος