FOLLOW US: facebook twitter

Σπ. Καπράλος: «Η Ολυμπιακή Φλόγα θα ανάβει πάντα στην Αρχαία Ολυμπία»

Ημερομηνία: 19-02-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός
Συνέντευξη στην Ελένη Παπαδοπούλου
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής αποκλειστικά στην «Πρωινή»

-Δηλώνει αρωγός του δήμου Αρχ. Ολυμπίας

-Εκφράζει ικανοποίηση για την ανακαίνιση των εγκαταστάσεων της ΔΟΑ

-Χαρακτηρίζει «μόνιμη πληγή» την Πατρών-Πύργου

 

Με κατηγορηματικό τρόπο διαψεύδει τα σενάρια υποβάθμισης της Αρχαίας Ολυμπίας σε αποκλειστική του συνέντευξη στην «Πρωινή» ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, υπογραμμίζοντας τη μοναδικότητά της. Ο κ. Καπράλος ξεδιπλώνει τις σκέψεις του ενόψει της τελετής Αφής στις 12 Μαρτίου, εκφράζει την αισιοδοξία του για την παρουσία της Ολυμπιακής Αποστολής στο Τόκιο και αποκαλύπτει πώς επελέγησαν η Άννα Κορακάκη και η Κατερίνα Στεφανίδη για τη λαμπαδηδρομία. Ο πρόεδρος της ΕΟΕ δεν διστάζει να τοποθετηθεί για την Πατρών-Πύργου, εκφράζει την ολόθερμη στήριξή του στον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας σε ό,τι του ζητηθεί και  χαρακτηρίζει «ιστορική απόφαση» τα 12 εκατ. ευρώ της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για την ανακαίνιση των εγκαταστάσεων της Ακαδημίας στην Αρχ. Ολυμπία.

Πώς οδηγηθήκατε στην επιλογή της Άννας Κορακάκη ως πρώτης λαμπαδηδρόμου της Ολυμπιακής Φλόγας και της Κατερίνας Στεφανίδη ως λαμπαδηδρόμου που θα φέρει τη Φλόγα στο Καλλιμάρμαρο;

«Ήταν μία ιστορική απόφαση καθώς πρόκειται για την πρώτη αθλήτρια που θα έχει την ύψιστη τιμή να μεταφέρει πρώτη το Ολυμπιακό Φως αμέσως μετά τη γέννησή του. Και ήταν μία τιμή που πήγε δικαιωματικά στην Άννα Κορακάκη, καθώς στους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες κατέκτησε δύο μετάλλια, ένα χρυσό κι ένα ασημένιο, ενώ από τότε πρωταγωνιστεί σε όλες τις κορυφαίες διοργανώσεις της σκοποβολής. Ήταν μία πρόταση της Επιτροπής Λαμπαδηδρομίας και του Προέδρου της Σάκη Βασιλειάδη που έγινε ομόφωνα αποδεκτή από την Ολομέλεια της ΕΟΕ. Μάλιστα, είχε τεράστιο αντίκτυπο στον διεθνή Τύπο και όλα τα μεγάλα Μ.Μ.Ε. του εξωτερικού στάθηκαν στη σημασία της απόφασης, τονίζοντας ότι γράφηκε ιστορία. Επίσης, εξαιρετική ήταν και η επιλογή της Κατερίνας Στεφανίδη ως τελευταία Λαμπαδηδρόμου επί ελληνικού εδάφους. Η Ολυμπιονίκης του άλματος επί κοντώ, θα φέρει τη Φλόγα εντός του Παναθηναϊκού Σταδίου πριν την παραδώσουμε στην αποστολή του Τόκιο και νομίζω ότι η εικόνα αυτή, όπως και η εικόνα της Άννας Κορακάκη, θα ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο προβάλλοντας τη χώρα μας με τον καλύτερο τρόπο. Eίναι δύο κορυφαίες Ελληνίδες αθλήτριες που άξιζαν αυτή την τιμή».

Είστε αισιόδοξος για την παρουσία της Ολυμπιακής Αποστολής στο Τόκιο;

«Πάντα είμαι αισιόδοξος για την παρουσία των αθλητών μας σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Αν υπολογίσουμε ότι το 2019 η Ελλάδα κατέκτησε 90 μετάλλια στις κορυφαίες διεθνείς διοργανώσεις, βλέπουμε ότι ο ελληνικός αθλητισμός συνεχίζει να κρατά ψηλά τη σημαία της χώρας μας και ελπίζει αυτή η εξαιρετική συγκομιδή να αποτελέσει και προπομπό για το Τόκιο. Εμείς, ως Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή μέσα σε τέσσερα δύσκολα χρόνια, κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε, προκειμένου να βοηθήσουμε τους αθλητές της Προολυμπιακής ομάδας να συνεχίσουν ανεμπόδιστοι το στόχο τους για πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Συνεχίσαμε το πρόγραμμα “Υιοθετήστε έναν Αθλητή στο Δρόμο για το Τόκιο” εξασφαλίζοντας παροχές υψηλού επιπέδου στην Προολυμπιακή ομάδα, εξασφαλίσαμε υποτροφίες από τη ΔΟΕ, ενώ πήραμε απόφαση για εφάπαξ ενίσχυση με 10.000 ευρώ σε κάθε αθλητή ή αθλήτρια που θα προκριθεί στο Τόκιο. Και θέλω να πιστεύω ότι ως το καλοκαίρι, θα συνεχίσουμε να έχουμε πολλές προκρίσεις στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός, ώστε η Ελλάδα να εκπροσωπηθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή ομάδα».

Εδώ και μερικά χρόνια ορισμένες τελετές Αφής της Φλόγας διεξάγονται στο Kαλλιμάρμαρο, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για σιωπηρή υποβάθμιση της Αρχ. Ολυμπίας. Υφίσταται τέτοιο ενδεχόμενο;

«Δεν υπάρχει κανένα θέμα υποβάθμισης της Αρχαίας Ολυμπίας, η οποία αποτελεί τη γενέθλια γη των Ολυμπιακών Αγώνων και το μέρος όπου θα γίνονται πάντα οι Τελετές Αφής της Φλόγας για τους Θερινούς και Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτό ισχύει και δεν πρόκειται ν’ αλλάξει. Επίσης θα έλεγα ότι οι Τελετές Αφής της Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων και για τα Ολυμπιακά Φεστιβάλ που διεξάγονται στο Παναθηναϊκό Στάδιο, υπογραμμίζουν τη μοναδικότητα της Αρχαίας Ολυμπίας και ενισχύουν το ρόλο της. Άρα δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας».

Στο παρελθόν δεχτήκατε επικρίσεις για το πρόγραμμα «υιοθετήστε έναν αθλητή». Πιστεύετε ότι το αποτέλεσμα σας δικαίωσε;

«Επικρίσεις δεν δέχθηκα, απλώς κάποια στιγμή στην αρχή του προγράμματος, υπήρχε κάποια επιφυλακτικότητα. Και λογικό είναι, καθώς ήταν κάτι πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα και στην αρχή που εμφανίζεται κάτι καινούργιο, ορισμένοι είναι πάντα επιφυλακτικοί. Τώρα, όσον αφορά στην επιτυχία του, και μόνο ότι και τα έξι μετάλλια του Ρίο ήρθαν από αθλητές και αθλήτριες που ήταν ενταγμένοι στο πρόγραμμα, αυτό τα λέει όλα! Η επιτυχία του είναι μεγάλη, αγκάλιασε πολλούς αθλητές που φτάνουν τους 150 για το Τόκιο και δεν είναι τυχαίο ότι οι φίλοι μας οι Κύπριοι το ξεκίνησαν και αυτοί, υλοποιώντας τη δική μας πρόταση».

Πρόσφατα ανακοινώσατε την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας. Μπορείτε να μας δώσετε περισσότερες λεπτομέρειες;

«Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε να χρηματοδοτήσει τη ριζική ανακαίνιση των εγκαταστάσεων στην Αρχαία Ολυμπία με 12,5 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για μία ιστορική απόφαση που δείχνει την εμπιστοσύνη που έχει η ΔΟΕ στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή αλλά και στη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία που διαχειρίζεται τις εγκαταστάσεις. Πλέον με τις ανακαινισμένες εγκαταστάσεις αναβαθμίζεται και ενισχύεται ο εκπαιδευτικός ρόλος της ΔΟΑ στο σύγχρονο Ολυμπιακό Κίνημα, θα προσελκύσει και θα φιλοξενήσει περισσότερο κόσμο και συνόδους και θα βάλει την ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας για περισσότερες ημέρες στο παγκόσμιο Ολυμπιακό επίκεντρο. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν τον προσεχή Μάρτιο μετά την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων για την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τον  Ιούνιο του  2021. Να προσθέσω ότι τα εγκαίνια των ανακαινισμένων εγκαταστάσεων θα πραγματοποιηθούν από τον νέο Πρόεδρο της ΔΟΕ που θα εκλεγεί κατά τη διάρκεια της Συνόδου που θα γίνει τον Ιούνιο του 2021 στην Αθήνα».

Πριν από έναν χρόνο αποφασίστηκε η ίδρυση Σχολής Επιστημών Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού στον Πύργο, αλλά τον περασμένο Νοέμβριο ανεστάλη από το υπουργείο Παιδείας η λειτουργία της με το επιχείρημα της έλλειψης των απαραίτητων υποδομών. Η ΕΟΕ θα είναι σύμμαχος της αυτοδιοίκησης στην προσπάθειά της να αναβαθμίσει τις αθλητικές υποδομές της Ηλείας;

«Όπως καταλαβαίνετε δεν είμαι σε θέση, ούτε μπορώ να σχολιάσω θέματα που δεν έχουν σχέση με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και αφορούν αποφάσεις της Πολιτείας. Η ΕΟΕ πάντως, ήταν και θα είναι δίπλα στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας κι αν ζητηθεί η βοήθειά μας, με ευχαρίστηση θα το κάνουμε, αν είναι φυσικά μέσα στις δυνατότητές μας».

Πώς νιώθετε κάθε φορά που ταξιδεύετε στην κατ’ επίφαση ΕΘνική Οδό Πατρών-Πύργου για να φτάσετε στην Αρχαία Ολυμπία;

«Ο δρόμος αυτός αποτελεί μία μόνιμη πληγή όχι μόνο για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αλλά για ολόκληρη τη χώρα, καθώς κάθε χρόνο χάνονται πολλές ανθρώπινες ζωές. Ελπίζω η κεντρική εξουσία να αντιληφθεί ότι δεν πρέπει να χάνεται χρόνος και να προχωρήσει στους διαγωνισμούς για την εκτέλεση του έργου που αφορά την ολική αναμόρφωση του δρόμου. Θα είναι ένα έργο που θα σώσει πολλές ζωές και, αν θέλετε, θα αλλάξει και την εικόνα της περιοχής».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος