FOLLOW US: facebook twitter

Κοινή Δράση ΠΕ.Δ.Η. & Greenpeace

Ημερομηνία: 04-08-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Περιβάλλον

Εκπρόσωποι της Greenpeace Ελλάς, θέλοντας να ενημερώσουν τους κατοίκους περιοχών για τη βλάβη που θα υποστεί το περιβάλλον τους από την ενδεχόμενη πραγματοποίηση των σχεδιαζόμενων εξορύξεων υδρογονανθράκων σε όλο το Ιόνιο, Ήπειρο, Αιτωλοακαρνανία, Δυτ. Πελοπόννησο και Κρήτη, επισκέφτηκαν την περιοχή μας το Σάββατο 1 Αυγούστου. Συγκεκριμένα, μαζί με εκπροσώπους της «Περιβαλλοντικής Δράσης Ηλείας»  μετέβησαν στην ακτή πλησίον του βιολογικού καθαρισμού Κατακόλου όπου σχεδιάζονται να γίνουν οι εγκαταστάσεις για την άντληση των Υ/Α, για να μεταφέρουν το μήνυμά τους.

Ακολούθως μετέβησαν στην κεντρική πλατεία του Πύργου για να ενημερώσουν τους πολίτες για τη μεγάλη περιβαλλοντική υποβάθμιση που θα υποστεί η ευρύτερη περιοχή, όντας η πρώτη γεώτρηση από τις εκτενείς σχεδιαζόμενες εξορύξεις και οι οποίες θα μετατρέψουν τις γραφικές περιοχές μας από τουριστικές – αγροτικές σε βαριές βιομηχανικές ζώνες.

Ενημέρωσαν ακόμα  για τον κίνδυνο που διατρέχουν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής από την ενδεχόμενη λειτουργία του έργου αφού δεδομένα αύξησης των κρουσμάτων καρκίνου έχουν αποδεδειγμένα παρατηρηθεί σε όλες τις χώρες που έγιναν αντλήσεις κοντά σε κατοικημένες περιοχές .

Ευνόητος ο κίνδυνος που διατρέχουν τα υπόλοιπα έμβια όντα πόσο μάλλον δε, όταν οι εν λόγω δραστηριότητες πραγματοποιούνται εντός ή πλησίον προστατευόμενων περιοχών του δικτύου Natura 2000, όπως στην περιοχή του Κατακόλου. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών μάλιστα συστήνει να απαγορευτούν οι εξορύξεις σε προστατευόμενες περιοχές λόγω της επικίνδυνης μείωσης της βιοποικιλότητας.

Τα προβλεπόμενα έσοδα και οικονομικά οφέλη που προβάλλουν είναι ασήμαντα ακόμα και με κάποιες άμεσες ή έμμεσες θέσεις εργασίες που θα προκύψουν αφού οι εξορύξεις Υ/Α αποτελούν βαριά βιομηχανική δραστηριότητα που υποβαθμίζει την περιοχή και επηρεάζει αρνητικά το περιβάλλον και άρα τον τουρισμό, τις παραγωγικές δραστηριότητες και τις αξίες των ακινήτων. Σε ενδεχόμενο μάλιστα ατύχημα, το οποίο στατιστικά είναι δυνατόν να συμβεί και μάλιστα στην πιο σεισμογενή περιοχή της Ευρώπης, η καταστροφή θα είναι ολέθρια.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος