FOLLOW US: facebook twitter

Λύση μέσω ΕΣΠΑ για το Ποτόκι: Κοινές πρωτοβουλίες από Δήμο Πύργου και Υπ. Περιβάλλοντος, πάνω από 7 εκατ. ευρώ υπολογίζεται το κόστος

Ημερομηνία: 05-08-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Περιβάλλον

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”117289″ img_size=”full”][vc_column_text]Η αντίστροφη μέτρηση για να απαλλαγεί ο Πύργος από την ωρολογιακή βόμβα που ακούει στο όνομα Ποτόκι ξεκίνησε με τη συνάντηση του δημάρχου Πύργου, Τάκη Αντωνακόπουλου με τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Μανώλη Γραφάκο.

Ο κ. Αντωνακόπουλος τόνισε στον κ. Γραφάκο ότι το θέμα έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις όχι μόνο στην περιοχή, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έπειτα από την ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Μαρίας Σπυράκη, καθώς η χώρα κινδυνεύει με βαρύ πρόστιμο αν δεν βρεθεί άμεσα μια ολοκληρωμένη και φιλική προς το περιβάλλον λύση. Ο δήμαρχος Πύργου τον ενημέρωσε επίσης ότι έχουν επιβληθεί ήδη πρόστιμα στο ΦΟΔΣΑ (Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ν. Ηλείας) με πιο πρόσφατο το ποσό των 60.000 ευρώ από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την παραμονή των δεμάτων στον συγκεκριμένο χώρο.

Από την πλευρά του ο γγ Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων δήλωσε ότι το θέμα είναι στην κορυφή της ατζέντας της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, αλλά και γενικότερα της κυβέρνησης, και επισήμανε ότι θα υπάρξει στενή συνεργασία με τον Δήμο Πύργου προκειμένου να αποκατασταθεί ο χώρος. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής», το συνολικό κόστος της επίλυσης του προβλήματος αναμένεται να ξεπεράσει τα επτά εκατ. ευρώ και στόχος του υπουργείου είναι να το χρηματοδοτήσει με ευρωπαϊκούς πόρους, πιθανότατα από το ΕΣΠΑ 2021-27.

Έτοιμη μελέτη το φθινόπωρο

Το πρώτο βήμα για τη δρομολόγηση της λύσης είναι η ανάθεση σε ειδική επιστημονική ομάδα μελέτης, η οποία θα προσεγγίζει την επίλυση του προβλήματος με διαφορά θεωρητικά μοντέλα. Συμφωνήθηκε η μελέτη να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο φθινόπωρο, προκειμένου να προχωρήσει το Υπουργείο στο επόμενο βήμα για την οριστική λύση του προβλήματος. Σύμφωνα με τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), η διαχείριση των δεματοποιημένων απορριμμάτων απαιτεί εξειδικευμένη μελέτη και μπορεί να περιλαμβάνει είτε επιτόπια αποκατάσταση του χώρου εναπόθεσης των δεμάτων, είτε μερική ή και εξ ολοκλήρου μεταφορά τους σε ΧΑΔΑ που είναι προς αποκατάσταση ή σε ΧΥΤΑ εφόσον δεν τίθεται ζήτημα κορεσμού, ή και σε ΜΕΑ εφόσον λειτουργήσει και είναι εφικτό βάσει της δυναμικότητας, είτε άλλη δόκιμη μέθοδο.

«Η ύπαρξη έγκυρων σχεδίων και προγραμμάτων, τα οποία θα είναι σύμφωνα με τους μελλοντικούς “αναγκαίους πρόσφορους όρους” που πρόκειται να θεσπιστούν για τα διαρθρωτικά ταμεία (2021-2027), θα αποτελέσει απαραίτητη προϋπόθεση για πρόσβαση σε ευρωπαϊκά κονδύλια για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων και την αποκατάσταση των περιοχών που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρύπανσης», ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο κ. Αντωνακόπουλος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Γραφάκος ενημέρωσε τον δήμαρχο ότι με τον πρόσφατο Νόμο είναι στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε Υπουργού Περιβάλλοντος να αποφασίζει για κρίσιμα περιβαλλοντικά θέματα.

Στη συνάντηση παρέστησαν επίσης η βουλευτής Ηλείας της ΝΔ και Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, καθώς και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Αργυρόπουλος. Η κα Αυγερινοπούλου δεσμεύτηκε ότι θα φέρει το θέμα στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής ώστε να συμβάλει στην επίλυσή του και ότι  θα βοηθήσει και στην εξεύρεση της χρηματοδότησης.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia