FOLLOW US: facebook twitter

Κοινές δράσεις για την αντιμετώπιση  των περιβαλλοντικών κινδύνων

Ημερομηνία: 11-07-2023 | Συντάκτης:

Υπεγράφη  χθς στο Λάτσειο η Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Δήμου Πύργου και Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

  • Παναγιώτης Αντωνακόπουλος: «Ο Πύργος έχει πλέον τη δυνατότητα να βελτιώσει τις συμπεριφορές των πολιτών και να μειώσουμε τις ποσότητες στερεών απορριμμάτων»
  • Νεκτάριος Φαρμάκης: «Με την πρόληψη επενδύουμε στο μέλλον μας, επενδύουμε  στα παιδιά μας»

Κοινές δράσεις για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών κινδύνων βάζει σε εφαρμογή ο Δήμος Πύργου με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης που έχουν συνάψει οι δύο πλευρές. Για τη σπουδαιότητα των δράσεων της Προγραμματικής Σύμβασης μίλησαν σε κοινή Συνέντευξη Τύπου χθες το απόγευμα στο  Λάτσειο,  ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης και ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος.

Ειδικότερα, το  έργο με τίτλο «Δράση για την Αντιμετώπιση των Περιβαλλοντικών Κινδύνων – Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, πιλοτική εφαρμογή προώθησης πολιτικών προστασίας περιβάλλοντος» αφορά την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος που θα βοηθάει στην πράξη μαθητές σχολείων (Νηπιαγωγείων-Δημοτικών)να κατανοήσουν  την έννοια της συσχέτισης του περιβάλλοντος με την κατανάλωση και την αξιοποίηση πόρων προς όφελος του ίδιου του σχολικού περιβάλλοντος.

Επιπλέον θα τοποθετηθούν τα κατάλληλα μηχανήματα σε σημεία περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης σε 4 σχολεία, ενώ παράλληλα θα υπάρξουν δράσεις ευαισθητοποίησης των γονέων και των μαθητών με σκοπό πλέον να υπάρχει βιωματική και όχι θεωρητική προσέγγιση στο ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Ο προϋπολογισμός του έργου, ανέρχεται για τον Δήμο Πύργου στο ποσό των 1.488.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2022. Η  διάρκεια υλοποίησης του «Έργου» καθορίζεται σε 24 μήνες,

  – Παίρνοντας το λόγο ο Δήμαρχος Πύργου, Παναγιώτης Αντωνακόπουλος τόνισε ότι η περιοχή έχει ως γνωστόν ταλαιπωρηθεί από περιβαλλοντικά ζητήματα, σχετικά με τη διαχείριση στερεών απορριμμάτων. «Βέβαια τα πράγματα έχουν βελτιωθεί, αλλά έχουμε πολύ δρόμο ακόμη» και συνέχισε: «Η ανακύκλωση σαφώς είναι και θέμα παιδείας, γι’ αυτό και ο χώρος που θα ενταθεί η υλοποίηση του προγράμματος είναι τα σχολεία. Ακόμη και αυτοί που διδάσκουν την πρόληψη λένε ότι, στα ζητήματα δημόσιας υγείας, ο καλύτερος χώρος για να κάνεις πρόληψη είναι τα σχολεία. Και οι καλύτεροι λειτουργοί είναι οι δάσκαλοι. Ο Πύργος ήδη πηγαίνει ανά εβδομάδα 40 τόνους ανακυκλώσιμα υλικά στο εργοστάσιο του ΦΟΔΣΑ. Είναι μια σημαντική βελτίωση. Όμως η επεξεργασία στην συγκέντρωση των ανακυκλώσιμων υλικών δεν είναι τόσο παραγωγική. Είναι προτιμότερο να γίνεται η ανακύκλωση στην «πηγή» γιατί τα υλικά πάνε στην κυκλική οικονομία, ελαχιστοποιείται η ποσότητα ταφής και δημιουργείται μια παιδεία πρόληψης παραγωγής ποσοτήτων.

Ευχαριστούμε τον κ. Φαρμάκη και τους συνεργάτες του, που δίνουν μέσω αυτού του προγράμματος την δυνατότητα στον Πύργο να βελτιώσει τις συμπεριφορές των πολιτών και να μειώσουμε τις ποσότητες στερεών απορριμμάτων εφαρμόζοντας νέες τακτικές».

Τέλος ο κ. Αντωνακόπουλος υπογράμμισε τη συμβολή του αναπληρωτή Δήμαρχο Γιάννη Αργυρόπουλο που “έτρεξε” όλες τις διαδικασίες για το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Νεκτάριος Φαρμάκης:«Επενδύουμε στο μέλλον μας, στα παιδιά μας»

Αναφερόμενος ο κ. Φαρμάκης στην προγραμματική σύμβαση είπε πως αποτελεί αποτέλεσμα μιας συντονισμένης προσπάθειας η οποία ξεκίνησε πριν έναν χρόνο σχεδόν.

«Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι ζούμε σε μια εποχή που βιώνουμε με τον χειρότερο τρόπο αποτελέσματα πολιτικών και πρακτικών που ακολουθήθηκαν, δυστυχώς, τις προηγούμενες δεκαετίες σε ότι έχει να κάνει με το περιβάλλον, τη διαχείριση των απορριμμάτων, και τα πληρώνουμε καθημερινά τόσο σε ποιότητα ζωής όσο σε οικονομικούς πόρους. Γιατί η πρόληψη στοιχίζει το ελάχιστο σε σχέση με την καταστολή. Με την πρόληψη επενδύουμε στο μέλλον μας, στα παιδιά μας που θα μάθουν την πραγματική αξία της ανακύκλωσης. Είμαστε εδώ να συνδράμουμε με τους Δήμους στη διαμόρφωση που περιφερειακού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων και μέχρι το τέλος του 2023 θα έχουμε προβεί στην επικαιροποίησή του».

Γιάννης Αργυρόπουλος:«Στοίχημα να γίνουμε περιοχή πρότυπο»

Ο κ. Αργυρόπουλος, αφού ευχαρίστησε τον κ. Φαρμάκη και τους συνεργάτες του για την άριστη συνεργασία τόνισε: «Είναι στοίχημα για μας η αύξηση του ποσοστού της ανακύκλωσης. Περάσαμε από μια πολύ δύσκολη περίοδο τα προηγούμενα χρόνια. Θεωρώ ότι μέσα από την εκπαίδευση, την ευαισθητοποίηση των παιδιών, και εμείς οι μεγαλύτεροι θα μπορέσουμε να βάλουμε στο μυαλό μας ότι η πρόληψη είναι το καλύτερο φάρμακο για να μπορέσουμε να μειώσουμε τον όγκο των σκουπιδιών, να βελτιώσουμε τις περιβαλλοντικές συνθήκες στις οποίες ζούμε και εν τέλει να γίνουμε μια περιοχή πρότυπο».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος