FOLLOW US: facebook twitter

«Κόφτης» και στις αναστολές

Ημερομηνία: 04-03-2021 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”126481″ img_size=”full”][vc_column_text]

Ως κριτήριο ένταξης θα λαμβάνεται υπόψη και ο τζίρος στις πληττόμενες επιχειρήσεις.

[/vc_column_text][vc_column_text]Η πανδημία από την μια πλευρά θεριεύει μέρα με τη μέρα  και από την άλλη τα κρατικά ταμεία πλέον αγκομαχούν. Η πίεση πια των ταμείων αρχίζει να γίνεται ανυπόφορη ενώ το οικονομικό επιτελείο περιμένει έστω ένα υποτυπώδες άνοιγμα του λιανεμπορίου από τις 16 Μαρτίου ως λύτρωση.

Η συζήτηση που είχε αρχίσει  από τον Ιανουάριο όταν και το λιανεμπόριο λειτουργούσε για σταδιακή  απαγκίστρωση της οικονομίας από τα μέτρα στήριξης έχει μείνει υποχρεωτικά στα χαρτιά καθώς το πανδημικό κύμα δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο. Με την οικονομία να βρίσκεται κλειδωμένη μονόδρομος πλέον αυτή τη στιγμή για την εξοικονόμηση των κρατικών πόρων φαίνεται πως είναι η ορθή διαχείριση των μέτρων στήριξης ώστε να είναι εφικτή και η συνέχιση τους . Η νέα παρέμβαση από το Υπουργείο Εργασίας βάζει φρένο στις  αναστολές από την πλευρά των πληττόμενων επιχειρήσεων και αλλάζει άρδην το τοπίο των αναστολών.

Για τον μήνα Μάρτιο οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στη λίστα των πληττόμενων ΚΑΔ θα μπορούν να συνεχίσουν να θέτουν το σύνολο του προσωπικού τους σε αναστολή αλλά θα πρέπει να τηρούν μια βασική προϋπόθεση ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να εντάσσονται στο καθεστώς των αναστολών. Οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2018, και είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ και έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020, και δεν έχουν ανοίξει υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 δεν θα πρέπει να παρουσιάζουν αύξηση του κύκλου εργασιών τους την περίοδο από 1η Απριλίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την περίοδο από 1η Απριλίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2019. Με αυτόν τον τρόπο για τον Μάρτιο σφίγγει περισσότερο ο κλοιός και μικραίνει κατά πολύ η περίμετρος τελικά των επιχειρήσεων που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το καθεστώς των αναστολών. Αλλάζει ουσιαστικά το πλαίσιο και πλέον οι αναστολές δεν αποτελούν οριζόντιο μέτρο αλλά ως κριτήριο ένταξης θα λαμβάνεται υπόψη ο τζίρος στις πληττόμενες επιχειρήσεις.

Στόχος είναι τα βασικά μέτρα στήριξης να διοχετευθούν τώρα μόνο σε αυτούς που πραγματικά πλήττονται λόγω της κρίσης του κορωνοϊού καθώς το οικονομικό επιτελείο δεν έχει πλέον την «πολυτέλεια να κάνει τα στραβά μάτια». Τα στοιχεία άλλωστε είναι ενδεικτικά στα δύο βασικά όπλα για την στήριξη της οικονομίας

Τον Ιανουάριο, μήνα κατά τον οποίο το λιανεμπόριο λειτούργησε μάλιστα, οι εργαζόμενοι που βρέθηκαν σε αναστολή ήταν 75.000 περισσότεροι σε σχέση με τον Φεβρουάριο. Επίσης ενώ και τον Δεκέμβριο το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια, οι υπηρεσίες αισθητικής λειτουργούσαν ,οι εργαζόμενοι που είχαν μπει σε αναστολή ήταν 645.000 σχεδόν 100.000 περισσότεροι σε σχέση με τον Φεβρουάριο.

Τον Φεβρουάριο δηλώθηκαν σε αναστολή 548.000 εργαζόμενοι χωρίς  να έχει οριστικοποιηθεί η τελική εικόνα καθώς θα υπάρξουν και κάποιοι οι οποίοι θα αποκλειστούν. Τον Ιανουάριο το κράτος πλήρωσε σε αναστολές 306 εκατομμύρια ευρώ ενώ τον Φεβρουάριο αναμένεται να πληρωθούν περί τα 250  εκατ. ευρώ. Οι αναστολές ισχύουν με προαναγγελτικό τρόπο και τον Μάρτιο όπως και οι ανακλήσεις αυτών.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia