Κωδικός «ανασυγκρότηση Ολυμπίας» – Το πλάνο Φαρμάκη-Γιαννόπουλου-Γεωργιόπουλου για την οικονομική ανάκαμψη των πυρόπληκτων περιοχών
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”143947″ img_size=”full”][vc_column_text]
Το στοίχημα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την μεθεπόμενη μέρα και την επούλωση των πληγών
-«Η Περιφέρεια θα είναι παρούσα, ωστόσο υπάρχει τεράστια ανάγκη για την αμεσότητα των μέτρων», δήλωσε ο περ/ρχης
[/vc_column_text][vc_column_text]Πρωτοβουλία για τη συνδιαμόρφωση ειδικού σχεδίου ανασυγκρότησης του πυρόπληκτου δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, που θα υιοθετηθεί από την κυβέρνηση και θα χρηματοδοτηθεί και με πόρους της Περιφέρειας, αναλαμβάνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σε συνεργασία με τον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας.
Στόχος του περιφερειάρχη, όπως προέκυψε από τις δηλώσεις του και στον ΣΚΑΪ, είναι να υιοθετήσει η κυβέρνηση το σχετικό σχέδιο και να εξευρεθούν πολλαπλά χρηματοδοτικά εργαλεία.
«Η Αρχαία Ολυμπία έχει ανάγκη από τη στήριξη της Πολιτείας. Η Περιφέρεια θα είναι παρούσα, ωστόσο υπάρχει τεράστια ανάγκη για την αμεσότητα των μέτρων. Αυτό έχει ως προαπαιτούμενο την απλούστευση των διαδικασιών και μένει να φανεί από το αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση, η τοπική αυτοδιοίκηση είναι εδώ για να συνδράμει το έργο της πολιτείας. Όσον αφορά την ανασυγκρότηση της οικονομίας, η Περιφέρεια από πέρυσι έχει επεξεργαστεί μαζί με τον δήμο και το ΔΙΑΖΩΜΑ ένα σχέδιο ΟΧΕ σε συγκεκριμένους άξονες, μέσω του οποίου μπορεί η Αρχαία Ολυμπία να μπει κάτω από το πρίσμα μιας εθνικής προσπάθειας ανασυγκρότησης», δήλωσε ο κ.Φαρμάκης.
Στο πλαίσιο αυτό, συναντήθηκαν χθες το μεσημέρι στον Πύργο ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, και ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος και συζήτησαν τις βέλτιστες λύσεις για την αποκατάσταση της ζημιάς που προκάλεσε η πυρκαγιά, καθώς και για τις δράσεις και τα έργα που πρέπει να γίνουν στην περιοχή για να επιτευχθεί κοινωνική και οικονομική ανασυγκρότηση και να αποτραπεί η δημογραφική συρρίκνωση.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Φαρμάκης έθεσε στο τραπέζι της συζήτησης την εκπόνηση ενός σχεδίου στα πρότυπα των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων, προκειμένου να προσελκυστούν πόροι από διάφορες χρηματοδοτικές πηγές και στη συνέχεια θα διεκδικήσει την υιοθέτηση του σχεδίου από την κυβέρνηση.
Από την πλευρά του ο κ. Γεωργιόπουλος φέρεται να συμφώνησε στη βασική ιδέα του σχεδίου, ωστόσο εξέφρασε επιφυλάξεις για το αν πρέπει να ακολουθηθούν οι συνήθεις διαδικασίες που προβλέπει το ΕΣΠΑ, καθώς είναι μακρόσυρτες και χρονοβόρες, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να εφαρμοστεί η ίδια διαδικασία με αυτήν της Εύβοιας.
Το προσεχές χρονικό διάστημα αναμένεται να γίνουν κι άλλες συναντήσεις μαζί με τεχνικά στελέχη, προκειμένου να διαμορφωθούν οι βασικοί άξονες του πλάνου ανασυγκρότησης και στη συνέχεια να παραδοθούν στους αρμόδιους υπουργούς.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]