FOLLOW US: facebook twitter

Νέος γύρος έντασης για τις εφημερίες – Εξώδικο από 24 Γενικούς Γιατρούς Κέντρων Υγείας της Ηλείας προς την 6η ΥΠΕ

Ημερομηνία: 19-08-2021 | Συντάκτης:
-«Δεν είμαστε ειδικότητα-λάστιχο», τονίζουν και καταλογίζουν στον Καρβέλη διαδοχικές και επιλεκτικές μετακινήσεις
-«Η πλειονότητα των γιατρών δεν διαφωνούν, γιατί να μη βοηθούν ισότιμα οι 47 Γενικοί Γιατροί της Ηλεία» απαντούν μέσω της Πρωινής κύκλοι του Νοσοκομείου

Σε αιτία προστριβών και εντάσεων εξελίσσεται το νέο εφημεριακό πρόγραμμα του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή στις 4 Αυγούστου, καθώς η 6η ΥΠΕ αποφάσισε να στείλει «εντέλλεσθε» σε όλους τους Γενικούς Γιατρούς των Κέντρων Υγείας της Ηλείας, για τη μετακίνησή τους και την κάλυψη έκτακτων εφημεριακών αναγκών του Αυγούστου, προκαλώντας την αντίδρασή τους.

Αποτέλεσμα αυτής της απόφασης ήταν η εξώδικη διαμαρτυρία προς τον διοικητή Γιάννη Καρβέλη, την οποία υπογράφουν 24 γιατροί και την κοινοποιούν τόσο προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας όσο και προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πύργου.

Όπως υποστηρίζουν μεταξύ άλλων στο πολυσέλιδο κείμενο, η απόφαση της 6ης ΥΠΕ δεν είναι συμβατή με την ισχύουσα νομοθεσία, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι «οι  εντελλόμενες εφημερίες στη Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου υπερβαίνουν το όριο που ορίζει η κείμενη νομοθεσία για τον καθένα από εμάς και ότι για κάποιους από εμάς φθάνουν και τις δέκα (!), ενώ για κάποιους από εμάς η υπέρβαση του πλαφόν γίνεται κατ’ εξακολούθηση εδώ και χρόνια. Επίσης,  κάποιοι από εμάς κλήθηκαν για πραγματοποίηση εφημερίας, ενώ είχαν προγραμματίσει κανονική άδεια ή βρέθηκαν να  πραγματοποιούν συνεχόμενες εφημερίες (!) Σε κάθε δε περίπτωση, δεν λήφθηκαν υπόψη τα Προγράμματα εφημεριών  των Κέντρων Υγείας όπως και οι κανονικές άδειες των Ιατρών,  οι οποίες, σημειωτέον, τελούσαν σε αναστολή το προηγούμενο  χρονικό διάστημα λόγω της πανδημίας COVID-19».

«Η ειδικότητα του Γενικού Γιατρού έχει γίνει λάστιχο»

Παράλληλα, καταλογίζουν στην 6η ΥΠΕ ότι οι εντελλόμενες διαδοχικές μετακινήσεις έχουν αποκτήσει τον χαρακτήρα μονιμότητας εξαιτίας της ανεπαρκούς στελέχωσης της Νοσηλευτικής  Μονάδας Πύργου, «για την οποία ουδεμία αξιόπιστη προσπάθεια θεραπείας της έχει αναληφθεί και για την οποία ουδεμία ευθύνη φέρουμε», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, και κάνουν λόγο για «συνθήκες απάνθρωπες και τριτοκοσμικές με Ιατρούς όρθιους, άυπνους όλο το 24ωρο, πολλές  φορές νηστικούς, εξαντλημένους, χωρίς βοήθεια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των ασθενών αλλά και των Ιατρών.  Η σωματική κόπωση και η ψυχολογική επιβάρυνσή μας, έχουν  ξεπεράσει τα όρια του ανθρωπίνως δυνατού».

Επιπλέον, σημειώνουν ότι οι εφημερίες τους στο Τμήμα Επειγόντων  Περιστατικών (Τ.Ε.Π.) του Παθολογικού Τομέα είναι παράνομες και επικίνδυνες, καθώς οι Γενικοί Γιατροί δεν καλούνται να αντιμετωπίσουν τα  περιστατικά σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, όπως  έχουν εκπαιδευθεί και όπως ορίζει η νομοθεσία σχετικά με την ειδικότητά τους, αλλά να διερευνήσουν, να διαγνώσουν και  να αντιμετωπίσουν βαριά περιστατικά, τα οποία απαιτούν ειδική  αντιμετώπιση από Παθολόγο.

«Σε κάποιες, μάλιστα, περιπτώσεις,  ζητούνται από τους Γενικούς Ιατρούς ακόμη και παθολογικές αλλά  και καρδιολογικές εκτιμήσεις. Οι συνθήκες στο Τ.Ε.Π. είναι άκρως επικίνδυνες, η δε εμφάνιση  των Παθολόγων στο Τ.Ε.Π. είναι οριακή και μόνο για να  δώσουν οδηγίες για τις εισαγωγές στην Παθολογική Κλινική.  Οι λοιπές παθολογικές ειδικότητες της Νοσηλευτικής Μονάδας είναι “άφαντες”, παρά το γεγονός ότι η Νοσηλευτική Μονάδα  δεν διαθέτει τις αντίστοιχες με τις ειδικότητες αυτές Κλινικές,  πράγμα το οποίο σημαίνει, ότι οφείλουν να εφημερεύουν στο Τ.Ε.Π. του Παθολογικού Τομέα. Ατυχέστατα, η συνεργασία με τις λοιπές ειδικότητες της Νοσηλευτικής Μονάδας είναι, επίσης, αρκετά δυσχερής, δεδομένου ότι επικρατεί γενικότερα η αντίληψη, ότι το Τ.Ε.Π. “ανήκει” στους Γενικούς Ιατρούς, παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι πρόκειται για το Τ.Ε.Π. ενός δευτεροβάθμιου Νοσοκομείου και όχι ενός Κέντρου Υγείας», εξηγούν.

Επίσης, καταγγέλλουν στοχευμένα «εντέλλεσθε» και μέμφονται τον ΥΠΕάρχη ότι εξαιρεί επιμελώς συγκεκριμένους γιατρούς Κέντρων Υγείας, «με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται  με εφημερίες οι υπόλοιποι και να εξαναγκάζονται να εφημερεύουν στο Τ.Ε.Π. ένας Γενικός Ιατρός κάθε φορά με δύο ανειδίκευτους και άπειρους αγροτικούς ιατρούς, έχοντας την  ευθύνη του Τ.Ε.Π. ολόκληρου του Παθολογικού Τομέα. (…) Η ειδικότητα της Γενικής  Ιατρικής είναι ανεπίτρεπτο να μετατρέπεται σε ειδικότητα  “λάστιχο”».

αγια ολγα νοσοκομειο εφημερια

«Έχουμε 47 Γενικούς Γιατρούς, γιατί να μη βοηθούν ισότιμα;»

Κύκλοι του Νοσοκομείου Πύργου ανέφεραν στην «Πρωινή» ότι καθένας έχει το δικαίωμα να κινηθεί όπως θέλει και επισήμαναν ότι το νοσοκομείο αυτές τις εντολές έχει και με αυτές θα λειτουργήσει. «Η πλειονότητα των γιατρών δεν φέρνουν αντίρρηση. Δεν πτοούμαστε από τέτοιες ενέργειες», τονίστηκε χαρακτηριστικά.

Έγκυρες νοσοκομειακές πηγές ανέφεραν ότι δεν είναι εφικτό να επωμιστούν εξ ολοκλήρου το βάρος οι λίγοι γιατροί του νοσοκομείου, τη στιγμή που θα μπορούσε αυτό να κατανεμηθεί δίκαια σε όλους χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερη επιβάρυνση. Παράλληλα, δυσφορία εξέφρασαν και ορισμένοι Παθολόγοι που έρχονται στον Πύργο από την Πάτρα και από άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα της 6ης ΥΠΕ, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες της Πρωινής, ζήτησαν την παρουσία δύο γενικών γιατρών στα Επείγοντα για να λειτουργεί απρόσκοπτα τα νοσοκομείο και να εξυπηρετούνται οι ασθενείς.

«Δεν είναι δυνατόν να έχουμε 47 Γενικούς Γιατρούς στην Ηλεία και να μη βοηθάνε ισότιμα στο εφημεριακό πρόγραμμα του Νοσοκομείου Πύργου, τη στιγμή που έρχονται Παθολόγοι από την Πάτρα και από άλλες περιοχές για να βοηθήσουν. Έρχονται μόνο οι μισοί γενικοί γιατροί από αυτούς και είναι λογικό να αντιδρούν πλέον και αυτοί. Δυστυχώς, κάθε φορά που ζητάμε να μας βοηθήσουν με μόλις μία εφημερία ο καθένας, επικαλούνται αδυναμία για διάφορους λόγους, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που προκύπτουν οι λεγόμενες “πολιτικές” παρεμβάσεις για να αποφύγουν να συνδράμουν στις εφημερίες», τόνισε έγκυρη πηγή του ΓΝ Ηλείας που δέχτηκε να μιλήσει υπό τον όρο της ανωνυμίας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος