FOLLOW US: facebook twitter

Κλιματική Κρίση: Η φορολόγηση μεγάλων εταιρειών ορυκτών καυσίμων «θα μπορούσε να συγκεντρώσει 900 δισ. δολάρια έως το 2030»

Ημερομηνία: 29-04-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κόσμος, Νέα, Περιβάλλον
Σταθμός ηλεκτροπαραγωγής με λιγνίτη στο Niederaussem, που λειτουργεί από τον γερμανικό ενεργειακό κολοσσό RWE στη δυτική Γερμανία / Ina Fassbender / AFP

Τα συμπεράσματα της νέας έκθεσης Climate Damages Tax

Ένας νέος φόρος στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων που έχουν την έδρα τους στις πλουσιότερες χώρες του κόσμου, θα μπορούσε να συγκεντρώσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια, με στόχο να βοηθηθούν οι πιο ευάλωτες χώρες να αντιμετωπίσουν την επιδεινούμενη κλιματική κρίση, σύμφωνα με έκθεση.

Η έκθεση Climate Damages Tax, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, υπολογίζει ότι ένας πρόσθετος φόρος στις μεγάλες εταιρείες ορυκτών καυσίμων που εδρεύουν στις πλουσιότερες χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) θα μπορούσε να συγκεντρώσει 720 δισ. δολάρια μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Οι συγγραφείς της έκθεσης λένε ότι μια νέα εισφορά εξόρυξης θα μπορούσε να ενισχύσει το ταμείο ζημιών για να βοηθήσει τις ευάλωτες χώρες να αντιμετωπίσουν τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής κατάρρευσης που συμφωνήθηκε στη σύνοδο κορυφής Cop28 στο Ντουμπάι – μια νίκη που κερδήθηκε δύσκολα από τις αναπτυσσόμενες χώρες που ελπίζουν ότι θα σηματοδοτήσει δέσμευση από ανεπτυγμένα, ρυπογόνα έθνη να παράσχουν οικονομική υποστήριξη για ορισμένες από τις καταστροφές που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο Ντέιβιντ Χίλμαν, διευθυντής της εκστρατείας Stamp Out Poverty και συγγραφέας της έκθεσης, είπε ότι η έκθεση «αποδεικνύει ότι οι πλουσιότερες, πιο ισχυρές οικονομικά χώρες, με τη μεγαλύτερη ιστορική ευθύνη για την κλιματική αλλαγή, δεν χρειάζεται να κοιτάξουν πέρα ​​από τις βιομηχανίες ορυκτών καυσίμων τους· να εισπράξουν δεκάδες δισεκατομμύρια ετησίως σε επιπλέον εισόδημα φορολογώντας τις, πολύ πιο αυστηρά. Αυτός είναι σίγουρα ο δικαιότερος τρόπος για να αυξηθούν τα έσοδα για το ταμείο ζημιών, ώστε να διασφαλιστεί ότι χρηματοδοτείται επαρκώς για να εκπληρώσει τον σκοπό του».

Οι συγγραφείς λένε ότι η εισφορά θα μπορούσε εύκολα να εφαρμοστεί στα υπάρχοντα φορολογικά συστήματα. Υπολογίζουν ότι εάν ο φόρος καθιερωνόταν στις χώρες του ΟΟΣΑ το 2024 με αρχικό συντελεστή 5 δολάρια ανά τόνο ισοδύναμου CO2, αυξανόμενος κατά 5 δολάρια ανά τόνο κάθε χρόνο, θα συγκέντρωνε συνολικά 900 δισ. δολάρια έως το 2030. Από αυτά τα 720 δισεκατομμύρια δολάρια θα πάνε στο ταμείο ζημιών και τα υπόλοιπα 180 δισεκατομμύρια δολάρια θα προορίζονται ως «εγχώριο μέρισμα» για τη στήριξη κοινοτήτων εντός πλουσιότερων εθνών με δίκαιη κλιματική μετάβαση. Η έκθεση υποστηρίζεται από δεκάδες κλιματικούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Greenpeace, Stamp Out Poverty, Power Shift Africa και Christian Aid. 

H Areeba Hamid, κοινή διευθύντρια της Greenpeace UK, είπε ότι οι κυβερνήσεις δεν μπορούν πλέον να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια και να αφήνουν τους απλούς ανθρώπους να επωμίζονται το βάρος της κλιματικής κρίσης, ενώ «τα αφεντικά του πετρελαίου γεμίζουν τις τσέπες τους και εξαργυρώνουν τις υψηλές τιμές ενέργειας». «Χρειαζόμαστε συντονισμό από την παγκόσμια ηγεσία για να αναγκάσει τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων να σταματήσει τις γεωτρήσεις και να αρχίσει να πληρώνει για τη ζημιά που προκαλούν σε όλο τον κόσμο.

Ο φόρος για τις κλιματικές ζημιές θα ήταν ένα ισχυρό εργαλείο για την επίτευξη και των δύο στόχων: την απελευθέρωση εκατοντάδων δισεκατομμυρίων χρηματοδότησης για όσους βρίσκονται στο απότομο τέλος της κλιματικής κρίσης, βοηθώντας παράλληλα στην επιτάχυνση μιας ταχείας και δίκαιης μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα σε όλο τον κόσμο. Ο κόσμος έχει δει τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής έκτακτης ανάγκης, από την εξαντλητική ξηρασία στην Αφρική έως τις θανατηφόρες πλημμύρες στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν».

Η Χαμίντ πρόσθεσε: «Οι ακραίες καιρικές συνθήκες στοιχίζουν ζωές και προκαλούν καταστροφικές ζημιές σε όλο τον κόσμο. Όμως, ενώ οι κοινότητες που έχουν συμβάλει λιγότερο στην κρίση βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της και τα νοικοκυριά σε όλη την Ευρώπη αγωνίζονται με τους υπερβολικούς λογαριασμούς ενέργειας, η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων συνεχίζει να αποκομίζει τεράστια κέρδη χωρίς να λογοδοτεί για τον ιστορικό και συνεχή αντίκτυπό της στο κλίμα μας».

Η δημοσίευση της έκθεσης έρχεται καθώς το νεοσύστατο συμβούλιο του ταμείου ζημιών προετοιμάζεται για την πρώτη του συνεδρίαση στο Άμπου Ντάμπι την Τρίτη για να συζητήσει πώς θα χρηματοδοτηθεί το ταμείο. Οι υπουργοί συγκεντρώνονται επίσης στη συνάντηση της G7 για το κλίμα, την ενέργεια και το περιβάλλον στο Τορίνο της Ιταλίας. Σύμφωνα με την έκθεση, εάν εισαχθεί μόνο στα κράτη της G7, όπου εδρεύει ένας σημαντικός αριθμός διεθνών εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου, ο φόρος για τις κλιματικές ζημιές θα μπορούσε να συγκεντρώσει 540 δισεκατομμύρια δολάρια για το ταμείο ζημιών έως το τέλος της δεκαετίας.

Πηγή: Lifo.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot