FOLLOW US: facebook twitter

Κλιμακούμενης δυσκολίας Χημεία και Λατινικά

Ημερομηνία: 31-05-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

panellinies-taxiΑυλαία αύριο των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Κλιμακούμενης δυσκολίας ήταν τα θέματα των Λατινικών και της Χημείας που εξετάστηκαν χθες οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων με το νέο και το παλαιό σύστημα. Οι καλά προετοιμασμένοι μαθητές, παρά τις μικρές δυσκολίες και τις παγίδες που έκρυβαν κάποια από αυτά, μπορούσαν να ανταπεξέλθουν και να συγκεντρώσουν ικανοποιητικό βαθμό.
Η αυλαία των Πανελληνίων Εξετάσεων, πέφτει αύριο με τους υποψηφίους να εξετάζονται στη Βιολογία Γενικής Παιδείας. Όσοι εξετάζονται με το παλιό σύστημα θα γράψουν Νεοελληνική Γλώσσα (Θεωρητικής Κατεύθυνσης), Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων (Τεχνολογική Κατεύθυνση) και Χημεία-Βιοχημεία (Τεχνολογική Κατεύθυνση).

panellinies-balaska-maria

Μαρία Μπαλάσκα, Λατινικά
«Μέχρι στιγμής τα θέματα των ανθρωπιστικών σπουδών ήταν βατά με εξαίρεση την δεύτερη ομάδα της ιστορίας. Όσο αφορά στο τελευταίο μάθημα, τα λατινικά, ήταν μέτριας δυσκολίας. Κάλυπταν μεγάλο μέρος της ύλης. Επιπλέον δεν ήταν αναμενόμενα, όπως κανένα άλλο θέμα φέτος».

panellinies-tziva-vasiliki

Βασιλική Τζίβα, Χημεία
«Θεωρώ ότι τα θέματα ήταν βατά ωστόσο απαιτούσαν προσοχή καθώς ένας μαθητής μπορεί να χάσει πολύ εύκολα βαθμούς από την έλλειψη αιτιολόγησης. Σε γενικές όμως γραμμές ήταν εύκολα και ένας καλά προετοιμασμένος υποψήφιος θα μπορούσε να αποδώσει. Προσωπικά, ήμουν προετοιμασμένη, ήταν το τελευταίο μου μάθημα και αισιοδοξώ για το αποτέλεσμα».

panellinies-xronopoulou-dionisia

Διονυσία Χρονοπούλου, Χημεία
«Τα θέμα για μένα προσωπικά ήταν εύκολα, απαιτούσαν όμως προσοχή ορισμένα ερωτήματα καθώς μπορεί εύκολα να υπάρξουν λάθη. Όσοι όμως ήταν καλά προετοιμασμένοι και είχαν διαβάσει όλη τη χρονιά θα τα πήγαιναν καλά. Εγώ είχα προετοιμαστεί και ελπίζω να τα έχω πάει καλά».

panellinies-konstadopoulos-stelios

Στέλιος Κωνσταντόπουλος, Λατινικά
«Τα θέματα των Λατινικών ήταν εύκολα, «βατά» όπως συνηθίζεται να λέμε και ένας καλά διαβασμένος μαθητής θα έγραφε. Προσωπικά έγραψα αρκετά καλά και είμαι αισιόδοξος. Τα ερωτήματα δεν παρουσίασαν ιδιαίτερη δυσκολία και σε σύγκριση με πέρυσι ήταν παρόμοια. Δεν χρειάστηκαν κάποιες διευκρινήσεις, πιστεύω πως όλα θα πάνε καλά».

panellinies-kondilis-xristos

Χρήστος Κονδύλης, Λατινικά
«Τα θέματα δεν ήταν ιδιαιτέρως δύσκολα, σίγουρα θα έπρεπε κάποιος να είχε διαβάσει για να ανταποκριθεί, ωστόσο, το να χαρακτηρίζουμε τα θέματα δε θεωρώ πως είναι σωστό γιατί έχουμε δει μέχρι στιγμής απ’ ότι μαθαίνουμε ότι οι βαθμοί είναι χαμηλοί στα προηγούμενα θέματα που ήταν θεωρητικά εύκολα. Εγώ θεωρώ ότι πήγα καλά. Είχε αρκετές ασκήσεις συντακτικού όχι όμως ιδιαίτερης δυσκολίας και αυτό για κάποιον που είχε διαβάσει όλη τη χρονιά. Ξεκούραση από σήμερα γιατί όλη τη χρονιά είχαμε αγώνα και όλα τα παιδιά έδωσαν ότι είχαν και δεν είχαν για να τα πάνε καλά και τους εύχομαι καλή επιτυχία».

Παναγιώτης Τασιόπουλος, Χημεία
« Τα θέματα στη Χημεία ήταν βατά, και θεωρώ πιο εύκολα από πέρυσι. Ηταν θέματα, λογικά και μπορούσαν να απαντηθούν άνετα στο χρόνο που είχαμε. Πιστεύω ότι τα πήγα καλά παρότι δεν μπορείς ποτέ να είσαι σίγουρος για το αποτέλεσμα».

Οι καθηγητές του Φροντιστηρίου ΑΛΜΑ σχολιάζουν

panagiotopoulou-olga-alma

«Τα θέματα των Λατινικών (νέο σύστημα) χαρακτηρίζονται κλιμακούμενης δυσκολίας και αντιπροσωπεύουν ευρύ φάσμα της διδαχθείσας ύλης» υποστήριξε η Φιλόλογος του φροντιστηρίου «Άλμα» Όλγα Παναγιωτοπούλου και πρόσθεσε «Τα προς μετάφραση κείμενα προέρχονταν από τις διδακτικές ενότητες XX, XXV και XXIX του σχολικού εγχειριδίου και δεν είχαν ιδιαίτερες μεταφραστικές απαιτήσεις. Οι γραμματικές παρατηρήσεις κινούνταν στην παραδοσιακή πρακτική των εξετάσεων και προϋπέθεταν προσοχή και επαρκή προετοιμασία. Οι συντακτικές παρατηρήσεις αφορούσαν τη μετατροπή της ενεργητικής σύνταξης σε παθητική, την απόδοση του τόπου, την εύρεση και το χαρακτηρισμό δευτερευουσών προτάσεων καθώς και την ανάλυση τριών μετοχών. Ακόμα ζητήθηκε να δημιουργηθούν ευθείες ερωτήσεις με όλους τους πιθανούς τρόπους εισαγωγής και να μετατραπούν επιθετικοί προσδιορισμοί σε δευτερεύουσες αναφορικές προτάσεις . Παρά ταύτα, τα θέματα ήταν διαχειρίσιμα από τους άρτια προετοιμασμένους υποψηφίους. Φέτος, εξάλλου, είναι η πρώτη χρονιά που το μάθημα διδάχθηκε εξ’ ολοκλήρου στα σχολεία στη Γ΄ Λυκείου, γεγονός που απαιτούσε την αφομοίωση όλων των γραμματικών και συντακτικών φαινομένων σε λιγότερο χρονικό διάστημα».
alma-devves-giorgos

Όσον αφορά τα θέματα της Χημείας, όπως τόνισε ο Χημικός του φροντιστηρίου κ. Γιώργος Δεββές, κρίνονται σε γενικές γραμμές εύκολα προσπελάσιμα. «Κάλυπταν ευρύ φάσμα της εξεταστέας ύλης ενώ στη θεώρηση τους παρατηρείται εισαγωγή ζητουμένων που αφορούσε στην προσθήκη νέας ύλης στο συγκεκριμένο μάθημα, εντοπισμένης στο πρώτο και δεύτερο θέμα. Ωστόσο μικρές δυσκολίες ή παγίδες απαιτούσαν προσοχή και καθαρή σκέψη για να αντιμετωπιστούν. Εύχομαι καλά αποτελέσματα σε όλους».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia