Κλείνει η Μουσειολογία και πάει… απέναντι η Γεωπονία!
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”60637″ img_size=”full”][vc_column_text]
Η «Πρωινή» αποκαλύπτει το πλάνο του Πανεπιστημίου Πατρών για τον Τριτοβάθμιο Χάρτη της Ηλείας
-Πρώτος στόχος η μείωση των τμημάτων σε 27 από 35
Χωρίς πανεπιστημιακά τμήματα αναμένεται να μείνει η Ηλεία το ερχόμενο καλοκαίρι, αφού σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής», το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των τμημάτων, μέσα από καταργήσεις, συγχωνεύσεις και μεταφορές. Οι βασικοί άξονες του πλάνου προβλέπουν μείωση των τμημάτων από 35 σε 27 σε πρώτη φάση, αρχής γενομένης από τη Μουσειολογία του Πύργου, τη Γεωπονία της Αμαλιάδας και τη Φυσικοθεραπεία του Αιγίου, ενώ για το Αγρίνιο εκπονείται ειδικό πλάνο που θα αναλυθεί αδρομερώς παρακάτω.
Όπως μεταφέρθηκε από έγκυρες πηγές στην «Πρωινή», το τμήμα Μουσειολογίας είτε θα καταργηθεί είτε θα ενσωματωθεί στο τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας, που εδρεύει στο Αγρίνιο, με ταυτόχρονη μεταφορά τους στην Πάτρα. Ωστόσο, δεν αποκλείεται ακόμα και η κατάργηση του τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας, καθότι έχει αποψιλωθεί από καθηγητές. Υπενθυμίζεται ότι κάτι τέτοιο είχε τεθεί ξανά προς συζήτηση τον περασμένο Δεκέμβριο από την Κοσμητεία της Σχολής, αφού η πλειονότητα των μελών της (πλην της προέδρου του τμήματος, Αν. Ζαφειροπούλου) είχε ταχθεί υπέρ της μεταφοράς της Μουσειολογίας στην Πάτρα. Οι μόλις δύο μόνιμοι καθηγητές και η μηδαμινή ενίσχυση από το υπουργείο Παιδείας, σε συνδυασμό με τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα του τμήματος, οδηγούν –όπως όλα δείχνουν– στο «λουκέτο».
Για το τμήμα Γεωπονίας της Αμαλιάδας, το πλάνο του Πανεπιστημίου προβλέπει τη μεταφορά του στην Αιτωλοακαρνανία –Μεσολόγγι ή Αγρίνιο– προκειμένου να συστεγαστεί με τα άλλα τέσσερα τμήματα της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών που εδρεύουν εκεί, ενώ δεν αποκλείεται και τα ήδη υπάρχοντα να συγχωνευτούν και να μείνουν λιγότερα. Άλλωστε, ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο έχει τεθεί σε αναστολή λειτουργίας το τμήμα Γεωργικής Βιοτεχνολογίας. Ως… παρηγοριά στην Αμαλιάδα, το Πανεπιστήμιο σχεδιάζει στον χώρο του πανεπιστημίου την υλοποίηση προγραμμάτων επιμόρφωσης και διά βίου μάθησης από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Πατρών (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. ΠΠ) ιδρύθηκε το 2018, σχετικά με τον πρωτογενή τομέα, καθώς και τη συνεργασία με τον αγροτικό κόσμο της περιοχής για την πρακτική άσκηση των σπουδαστών.
Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι πρόθεση του Πανεπιστημίου είναι να κρατήσει στο Αγρίνιο μόνο τη σχολή Γεωπονικών Επιστημών και να μεταφέρει άλλα τμήματα –μη ανταγωνιστικά– στην Πάτρα, στο πλαίσιο της ριζικής αναδιάρθρωσης του ιδρύματος. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι για το ΤΕΦΑΑ, εφόσον το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε αυτοβούλως την αναστολή του τον περασμένο Οκτώβριο, επί του παρόντος δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο για πιθανή άρση της αναστολής.
Η «σκούπα» θα επηρεάσει και το τμήμα Φυσικοθεραπείας του Αιγίου, αφού πρόθεση της διοίκησης του ιδρύματος είναι να το μεταφέρει στην Πάτρα, για να αναπτύξει στενή συνεργασία με τα νοσηλευτικά ιδρύματα της αχαϊκής πρωτεύουσας.
Προτεραιότητα η Ιατρική
Οι πληροφορίες της «Πρωινής» αναφέρουν ότι προτεραιότητα του Πανεπιστημίου Πατρών είναι η συμβολή στην ενίσχυση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου μέσω της στελέχωσης της Ιατρικής Πατρών. Η νέα διοίκηση έχει θέσει το ζήτημα των μειωμένων προσλήψεων στο υπουργείο Παιδείας, ζητώντας αύξηση των θέσεων, και θα συζητηθεί στην αυριανή συνεδρίαση της Συγκλήτου του ιδρύματος, η οποία είναι και πολύ πιθανό να πυροδοτήσει αλυσιδωτές εξελίξεις.
Από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας έχει επισημανθεί προς τη διοίκηση του Πανεπιστημίου Πατρών, αλλά και όλων των πανεπιστημίων της χώρας, ότι οφείλουν να προχωρήσουν στην κατεύθυνση της δημιουργίας ανταγωνιστικών τμημάτων με κατάργηση όσων δεν πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές. Το υπουργείο σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει, μέσω ΕΣΠΑ, με 5,3 εκατ. ευρώ όλα τα Πανεπιστήμια, ιδρύοντας Δίκτυο των Γραφείων Διασύνδεσης των ΑΕΙ.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) Περικλής Μήτκας σε άρθρο του στην Καθημερινή, προγραμματίζεται η αξιολόγηση και η πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών των Πανεπιστημίων, καθώς και η συστηματική παρακολούθηση της ένταξης των αποφοίτων κάθε τμήματος στην αγορά εργασίας. «Αν τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι κάποια τμήματα δεν εκπληρώνουν την αποστολή τους, θα μετεξελιχθούν ή θα κλείσουν», τόνισε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι είναι μια διαδικασία αποδεκτή, και πλέον επιθυμητή, από την Πανεπιστημιακή Κοινότητα.
Όπως γίνεται αντιληπτό, η Ηλεία –εκτός συγκλονιστικού απροόπτου– θα είναι ξανά θύμα της κυβερνητικής εκπαιδευτικής πολιτικής μετά το σχέδιο «Αθηνά» το 2013, μένοντας χωρίς πανεπιστημιακό ίδρυμα.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Επί Σαμαρά κατάφερε ο Τζοβαρας σε μια νύχτα να πάει τις Σχολές του Μεσολογγίου στην Αμαλιάδα χωρίς κτήριο χωρίς υποδομές, με το έτσι θέλω, κατάφερε να κλειστή τις Σχολές με υποδομή τέλεια, εργαστήρια κ. λ. π.
Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό
Η αναδιάρθρωση που προτείνεται από το νέο πρυτανικό σχήμα έχει τέσσερις διαστάσεις: α)Ό, τι προτείνεται δεν μπορεί να υλοποιηθεί αν δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη των δημάρχων και των βουλευτών οι οποίοι δε θα καθίσουν με σταυρωμένα τα χέρια. β)Το τμήμα Γεωπονίας της Αμαλιάδας έχει σε ποσοστό 80% ίδιο πρόγραμμα σπουδών με το τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής Μεσολογγίου. Δηλαδή είναι ένα και το αυτό τμήμα σε γενικές γραμμές. Θα μπορούσε να λειτουργεί ήδη ως τομέας του τμήματος του Μεσολογγίου, αλλά ο υπουργός Γαβρόγλου προτίμησε να μην ιδρύσει τη Βιοτεχνολογία και να την πάει στην Αμαλιάδα, κλείνοντας την υπάρχουσα σχολή της Αμαλιάδας. Τώρα, με βάση και τη βούληση του πρύτανη και του υπουργείου γιά μη σπατάλη πόρων με τη διασπορά των τμημάτων, το τμήμα θα πάει στο Μεσολόγγι γιά να καταργηθεί, αφού το άλλο τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής δεν έχει καθηγητές ούτε προτιμάται από φοιτητές γι’ αυτό κι έχει χαμηλή βάση. Επομένως, πρέπει άμεσα οι τοπικοί φορείς να ζητήσουν ίδρυση του τμήματος Βιοτεχνολογίας στο Αγρίνιο. Σε αντιστάθμισμα να πάει στην Αμαλιάδα το τμήμα Μουσειολογίας στο οποίο να ενταχτεί ο τομέας Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών που είναι επιστημονικά και πιό κοντά στη Μουσειολογία γιά να είναι και πιό κοντά στην έδρα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών στην Πάτρα. Τότε πρέπει οι φορείς να απαιτήσουν να γίνει οπωσδήποτε το τμήμα Ε.Φ.Α.Α. στον Πύργο. Γιά να γίνουν όλα τα παραπάνω πρέπει οι Δήμοι των μικρών πόλεων Αμαλιάδας, Αιγίου, Μεσολογγίου και Πύργου να βρίσκονται σε συνεχή συνεννόηση και να μην την πάθουν όπως η Ναύπακτος που της έκλεισαν το τμήμα. Επίσης στη συζήτηση να συμμετέχει το Αγρίνιο όπως και ο Περιφερειάρχης. γ)Το τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας του Αγρίνιου χωρίς τη Διαχείριση Πολιτισμικού Περιβάλλοντος να μείνει στο Αγρίνιο αφού το Πανεπιστήμιο Πατρών και μάλιστα η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του δε διαθέτει κτίρια γι’ αυτό και το τμήμα Διοίκησης Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων του Αγρίνιου να υπαχτεί στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών- και στα άλλα πανεπιστήμια της χώρας έτσι είναι-γιά να μην υπάρχει πιθανότητα μεταφοράς του στην Πάτρα. δ) Το τμήμα Φυσικοθεραπείας να μείνει στο Αίγιο και το τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος στο Αγρίνιο και να σπάσει η Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών σε Ανθρωπιστικών Επιστημών και σε Κοινωνικών Επιστημών και Αγωγής, όπως απαίτησε η Σχολή Επιστημών Υγείας με τα τμήματα πρώην ΤΕΙ με αποτέλεσμα να είναι το μοναδικό Πανεπιστήμιο στη χώρα που έχει δύο σχολές με κατεύθυνση την Υγεία. Το αποτέλεσμα θα είναι να έχει η νέα Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών μόνο ένα τμήμα εκτός της, αυτό της Ιστορίας-Αρχαιολογίας στο Αγρίνιο. Στη νέα Σχολή Κοινωνικών Επιστημών και Αγωγής θα περιλαμβάνονται τα τμήματα:1.Ε.Φ.Α.Α με έδρα τον Πύργο.2.Μουσειολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος με έδρα την Αμαλιάδα.3.Τμήμα Επιστημών Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας με έδρα την Πάτρα και 4. Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης με έδρα την Πάτρα.
Με το παραπάνω σχήμα θα λειανθούν οι αντιδράσεις από όλους και το Πανεπιστήμιο Πατρών θα γίνει πιό λειτουργικό και θα εφαρμοστούν οι απόψεις του πρύτανη. Τέλος, προτείνω να μετονομαστεί σε Πανεπιστήμιο Πατρών και Δυτικής Ελλάδας.