FOLLOW US: facebook twitter

«Κλείδωσε» η συνένωση των παρατάξεων Κατσιφάρα-Σπηλιόπουλου

Ημερομηνία: 14-04-2022 | Συντάκτης:

-Η Πρωινή αποκαλύπτει το παρασκήνιο των συζητήσεων και τα δύο «αγκάθια» για την ευόδωση του εγχειρήματος
-«Με όρους κοινωνίας ο Φαρμάκης είναι κυρίαρχος, δεν απειλείται από “συμφωνίες κορυφής”» σχολιάζουν κύκλοι της περιφερειακής αρχής

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


«Η συνεργασία μεταξύ των δύο παρατάξεων στις εκλογές του 2023 θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Για να μη γίνει αυτό, θα πρέπει κάποιος να επιδιώξει συνειδητά να την τορπιλίσει και να την υπονομεύσει, αλλάζοντας τη μέχρι τώρα στάση του».

Με αυτά τα λόγια στην «Πρωινή», έμπειρος περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας επιβεβαιώνει πλήρως τη φημολογία και τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών, που θέλουν τις παρατάξεις «Δικαίωμα στην Πρόοδο» του Απόστολου Κατσιφάρα και «Δυτική Ελλάδα Μπροστά» του Κώστα Σπηλιόπουλου να έχουν καταλήξει σε συμφωνία για τη συνεργασία μεταξύ των δύο παρατάξεων, ώστε να συνενωθούν σε ένα ενιαίο κεντροαριστερό ψηφοδέλτιο, το οποίο θα διεκδικήσει την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας απέναντι στον Νεκτάριο Φαρμάκη τον Οκτώβριο του 2023, έχοντας την επίσημη στήριξη του Κινήματος Αλλαγής.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της Πρωινής, οι συζητήσεις μεταξύ στελεχών των δύο παρατάξεων έχουν ξεκινήσει από τα μέσα του 2021 και φαίνεται ότι εντάθηκαν μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην προεδρία του Κινήματος Αλλαγής, με πρωτεργάτη περιφερειακό σύμβουλο της παράταξης Κατσιφάρα που διατηρεί καλές σχέσεις με το λεγόμενο «εκσυγχρονιστικό» μπλοκ της Κεντροαριστεράς. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για «κλειδωμένη» συμπόρευση, η οποία αποτυπώθηκε στην πρόσφατη κοινή παρέμβαση στο περιφερειακό συμβούλιο Για τον Οδικό Άξονα Πλατυγιάλι – Αγρίνιο – Καρπενήσι – Λαμία, καθώς την υπέγραψαν όλοι οι περιφερειακοί σύμβουλοι των δύο παρατάξεων.


Τα δύο «αγκάθια» του εγχειρήματος

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα δύο ακανθώδη ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν, προκειμένου να οριστικοποιηθεί το εγχείρημα της σύμπλευσης. Το πρώτο είναι και το προφανέστερο, ποιος θα είναι ο επικεφαλής της νέας παράταξης που θα δημιουργηθεί. Οι δύο πλευρές συνειδητά έχουν αποφύγει να το συζητήσουν, καθότι θεωρούν πως προέχει να μπουν τα θεμέλια για ειλικρινή συνεργασία.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες της «Πρωινής», ο Απόστολος Κατσιφάρας πλέον αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην είναι αυτός επικεφαλής, αφού όλα δείχνουν πως θα επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή ως υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας με το Κίνημα Αλλαγής. Εφόσον επιβεβαιωθεί η συγκεκριμένη εξέλιξη, τα πρόσωπα για τη θέση του επικεφαλής είναι αρκετά: είτε θα τεθεί ο Κώστας Σπηλιόπουλος, αν και προς ώρας διατυπώνονται ενστάσεις από ορισμένα στελέχη της παράταξης Κατσιφάρα, είτε ο περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Καρπέτας, ο οποίος έχει δηλώσει παρών αν ο Κατσιφάρας αποχωρήσει, είτε ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Κατσικόπουλος, ο οποίος «παίζει» επίσης για υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας είτε άλλο πρόσωπο που θα σηματοδοτεί την ανανέωση.
Το δεύτερο «αγκάθι» αποτελεί η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού ήταν σε μεγάλο βαθμό η αιτία διαμάχης το 2019. Ο ίδιος ο Κατσιφάρας έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι είναι υπέρμαχος της συνεργασίας, άποψη η οποία όμως δεν φαίνεται να βρίσκει σύμφωνο τον Σπηλιόπουλο, καθότι εκτιμά πως σε αυτοδιοικητικό επίπεδο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προσθέτει επιπλέον δύναμη αλλά λειτουργεί αποτρεπτικά για την προσέλκυση κεντρώου κοινού. Οι δύο πλευρές φαίνεται πως έχουν συμφωνήσει να συζητήσουν και τον επικεφαλής και τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών, οι οποίες θα καθορίσουν και ποια κόμματα θα συνεργαστούν μεταξύ τους.


«Με όρους κοινωνίας κυρίαρχος ο Φαρμάκης…»

Τις κινήσεις αυτές παρακολουθούν με ενδιαφέρον -αλλά όχι με ιδιαίτερη ανησυχία- στη σημερινή περιφερειακή αρχή. Όπως τόνισαν στην «Πρωινή» κύκλοι της Περιφέρειας, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας καθώς πρόκειται για κινήσεις που δεν αφορούν την κοινωνία.

«Πρόκειται για εγχειρήματα που δεν αφορούν τους πολίτες, διότι γίνονται στη λογική της νομής της εξουσίας από πρόσωπα που μέχρι και πριν από λίγες ημέρες αντάλλασσαν μομφές περί “προδοσίας” και “πουλήματος”. Δεν έχουν απήχηση στην κοινωνία διότι δεν αθροίζουν κοινωνικές δυνάμεις. Το αποτέλεσμα των εκλογών του 2019 οφείλεται σε απόφαση των πολιτών να γυρίσουν σελίδα στη Δυτική Ελλάδα και να προτιμήσουν μια παράταξη ανοιχτή στην κοινωνία, που υπερβαίνει τα κομματικά όρια. Αυτό το εγχείρημα θα συνεχιστεί και στις επόμενες εκλογές, με αμφίπλευρη διεύρυνση, πάντα με όρους κοινωνίας», τονίστηκε στην Πρωινή.

Αυτοδιοικητικός της Αχαΐας επισήμανε στην Πρωινή ότι με βάση την πρόσφατη δημοσκόπηση της Data RC, ο νυν περιφερειάρχης έχει σαφές προβάδισμα ακόμα κι αν ο 2ος και ο 3ος συμμαχήσουν.
«Αν δούμε την απλή πρόθεση ψήφου, χωρίς αναγωγή, το άθροισμα των δύο κεντροαριστερών παρατάξεων φτάνει μετά βίας στο 20% και ο Φαρμάκης είναι στο 32%. Ακόμα κι αν δεχθούμε πως μια συνεργασία δημιουργεί ρεύμα συσπείρωσης, και πάλι η διαφορά παραμένει σημαντική, ακριβώς γιατί ο σημερινός περιφερειάρχης εμφανίζει διείσδυση σε κεντρώο κοινό, που πιθανότατα δεν ψηφίζει Νέα Δημοκρατία στις εθνικές εκλογές ή τουλάχιστον δεν αυτοπροσδιορίζεται ως νεοδημοκρατικό. Επίσης μην ξεχνάτε ότι οι “προσθέσεις κορυφής” προκαλούν και αφαιρέσεις», εξήγησε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia