FOLLOW US: facebook twitter

Κινητοποίηση για τα Τέμπη: Πρωτοφανής σε όγκο & παλμό!

Ημερομηνία: 09-03-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Κοινωνία, Νέα

Εκατοντάδες μαθητές, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, αγρότες και άνεργοι συμμετείχαν στη χθεσινή Πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση και πορεία στον Πύργο

«Σήμερα των νεκρών γινόμαστε φωνή.. Η νέα γενιά δε σας συγχωρεί!»

Γράφει η Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr

Τραγικό ήταν αυτό που συνέβη

Έγκλημα ήταν, έγινε στα Τέμπη

Χύθηκε αίμα, οι κραυγές πολλές

Σε δευτερόλεπτα χάθηκαν αυτές οι ψυχές,

ποιος να τα δει, ποιος να τα αντέξει,

Το θάνατο πολλοί αντίκρυσαν, ποιος να το πιστέψει

Ναι μαμά, της είπα, σε λίγο φτάνουμε

Δε γνώριζα πως η ώρα είχε έρθει να πεθάνουμε

Δεν έφτασα όμως, ποτέ δεν έφτασα

Χωρίς να το περιμένω αδίκως τη ζωή μου έχασα

Μανούλα να το ξέρεις πολύ σε αγαπάω

Με τους αγγέλους ύμνους τώρα εγώ θα τραγουδάω

Γεωργία Καραθανάση, μαθήτρια 4ου Γυμνασίου Πύργου

Ξεχείλισε η οργή και η συγκίνηση, στην μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση και την πορεία διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε χθες στον Πύργο, για την τραγωδία στα Τέμπη, με τους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων απ’ όλη την Ηλεία να εκφωνούν δικά τους ποιήματα, να φωνάζουν συνθήματα και να ενώνουν τις φωνές τους μαζί με τα Πρωτοβάθμια Σωματεία του Νομού, εργαζόμενους του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, συνταξιούχους, αγρότες και ανέργους.

Η κεντρική πλατεία Πύργου γέμισε από μαθητές που απείχαν από τα μαθήματα τους, θέλοντας να συμμετάσχουν στην Πανελλαδική πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ με τη συμμετοχή των Εργατικών Κέντρων Πύργου και Αμαλιάδας και δεκάδων Σωματείων και Συνδικάτων.

Μετά την συγκέντρωση, ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης η οποία κατέληξε έξω από το σιδηροδρομικό Σταθμό Πύργου όπου μαθητές και απεργοί φώναξαν συνθήματα, κράτησαν ενός λεπτού σιγή και κατέθεσαν συμβολικά λουλούδια…

Σπασμένες φωνές και δάκρυα

Περισσότεροι από δεκαπέντε μαθητές και μαθήτριες από τα Γυμνάσια και Λύκεια, του Πύργου, του Βουνάργου και του Πελοπίου, με σπασμένες φωνές και δάκρυα στα μάτια, μίλησαν με λόγια ψυχής για τους αδικοχαμένους νέους και όλους όσους χάθηκαν στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη ζητώντας Δικαιοσύνη και να αποδοθούν στο ακέραιο οι ευθύνες χωρίς καμία συγκάλυψη. «Οι ζωές μας μετράνε, να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη» ήταν ένα από τα κεντρικά συνθήματα των συμμετεχόντων ενώ τακτικά όλοι μαζί βροντοφώναζαν «Το στείλε όταν φτάσεις, δε έφτασε ποτέ, εκδίκηση θα πάρουμε για σένα νε μικρέ».

«Γιατί το ποτέ ξανά, απαιτεί αγώνα!»

Συγκλονιστικά ήταν τα λόγια της Βασιλικής Λυμπεροπούλου, της Μαρίας Λαϊνοπούλου και της Μαριάνθης Ραπακούλια, μαθητριών του 2ου ΓΕΛ Πύργου. «Σήμερα των νεκρών γινόμαστε φωνή, Η νέα γενιά δε σας συγχωρεί!». «Χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες σε όλη την Ελλάδα βουλιάζουμε στους δρόμους, σχηματίζουμε συνθήματα, κάνουμε καταλήψεις. Όσο οι κυβερνήσεις και τα υπουργεία «πάμε και όπου βγει και παίζετε με τις ζωές μας τόσο εμείς θα πάμε αλλιώς. Για να ακουστεί η αλήθεια, για να μη ξανασυμβεί, γιατί το ποτέ ξανά απαιτεί αγώνα. Συνεχίζουμε ώστε να ακουστεί δυνατά η φωνή μας, καμία συγκάλυψη στο έγκλημα. Να παρθούν όλα τα μέτρα για ασφαλείς μεταφορές, να δοθεί όλη η αναγκαία βοήθεια στις οικογένειες γιατί το «Στείλε όταν φτάσεις», δεν έφτασε ποτέ! Εκδίκηση θα πάρουμε για σένανε μικρέ!».

Οι μαθήτριες διάβασαν ένα- ένα τα ονόματα των νεκρών τονίζοντας πως το σημείο της τραγωδίας θα έπρεπε να ονομάζεται «Κοιλάδα των Νεκρών και όχι Κοιλάδα των Τεμπών»

«Στέρεψαν τα δάκρυα και έγιναν οργή. Δεν έχουμε ολοκληρώσει το χρέος μας, το χρωστάμε στα θύματα» είπε η Βιβή Σμαρνάκη από το 2ο ΕΠΑΛ Πύργου, ενώ ο Χάρης Αντωνόπουλος από το ΓΕΛ Πελοπίου ζήτησε να αποδοθεί δικαιοσύνη χωρίς καμία συγκάλυψη.

Η Διονυσία από το 3ο ΓΕΛ Πύργου απήγγειλε το ποίημα του Ρίτσου, «τα νεκρά παιδιά, ποτέ δε φεύγουν από τα σπίτια τους…», ο Αναστάσης Πετρόπουλος από το 1ο ΕΠΑΛ Πύργου τόνισε πως αγωνίζονται για ένα καλύτερο και πιο δίκαιο αύριο ενώ η Γεωργία Πετροπούλου και η Γεωργία Αθανασοπούλου από το 4ο Γυμνάσιο Πύργου, ο Γιώργος Γαρουφαλής από το ΓΕΛ Βουνάργου, ο Δημήτρης Λιανός και ο Γιάννης Δαρζάνος, η Ράνια Κανδρή από το 2ο Γυμνάσιο Πύργου, η Ραφαέλα και ο Δημήτρης από το 1ο Γυμνάσιο Πύργου δήλωσαν πως νιώθουν ντροπή για όλους όσους επέτρεψαν αυτή τη μεγάλη τραγωδία!

Η Χαρά Πολυχρονίδου εκ μέρους της Συντονιστικής των μαθητών κάλεσε όλους τους  μαθητές να συναποφασίσουν μετά την πορεία τις περεταίρω κινητοποιήσεις τους σημειώνοντας πως «Πρέπει να αγωνιστούμε και να διδάξουμε τι πραγματικά θέλουμε και ποιοι είμαστε. Να φωνάξουμε όσο δυνατά μπορούμε για τα νεκρά παιδιά».

“Ήταν έγκλημα…”

Την κινητοποίηση χαιρέτησαν απαιτώντας απόδοση ευθυνών ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμων Πύργου- Ολυμπίας- Ζαχάρως Χρήστος Γαρύφαλλος, ο οποίος εξέφρασε τη βαθύτατη οδύνη και θλίψη όλων των εργαζομένων για την τραγωδία στα Τέμπη που συγκλονίζει όλη την χώρα επισημαίνοντας πως οι ευθύνες του τραγικού αυτού δυστυχήματος είναι πολύ μεγάλες και τις κάνει ακόμα μεγαλύτερες το γεγονός πως η πολιτική ηγεσία του Υπ. Υποδομών και Μεταφορών και η κυβέρνηση γενικότερα, γνώριζαν για τα προβλήματα και δεν έπραξαν απολύτως τίποτα!

Η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας Στέλλα Αναστασίου σημείωσε μεταξύ άλλων πως όλοι πλέον ξέρουμε ότι ήταν έγκλημα, και δεν ήταν δυστύχημα τονίζοντας πως οι ευθύνες της εταιρείας και διαχρονικά των κυβερνήσεων είναι τεράστιες.

«Είναι έγκλημα που ζητάει τιμωρία» είπε ενώ η ΓΓ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πύργου- Ολυμπίας Δήμητρα Καραμεσίνη, μίλησε από καρδιάς απέναντι στους μαθητές, τονίζοντας πως τους είναι αδιανόητο όλο αυτό που συνέβη και πως στη θέση των νεκρών θα μπορούσε να είναι ο οποιοσδήποτε.

Ο Γενικός Σύμβουλος της ΠΟΕΔΗΝ Σωκράτης Σωτηρόπουλος επισήμανε ότι η τραγωδία στα Τέμπη αποκάλυψε την αλήθεια του επιτελικού κράτους δείχνοντας για άλλη μια φορά πως δε πρόκειται μόνο για το κράτος που λειτουργεί ως διαχειριστής και μεσολαβητής οικονομικών συμφερόντων και πως «ο στόχος είναι τα κέρδη πάνω από τις ζωές μας».

Ο πρόεδρος της ΕΔΟΠ ΔΕΗ Ηλείας Νίκος Λοχοβίτης επέρριψε τις ευθύνες σε όλες τις κυβερνήσεις διαχρονικά ενώ ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης ανέφερε ότι «Δεν ήταν η κακιά η στιγμή αλλά η πολιτική επιλογή».

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Κώστας Γιάνναρος τόνισε ότι «αποδεικνύεται με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, ότι το ξεπούλημα των υποδομών της χώρας σε ιδιώτες υποβάθμισε περαιτέρω τις παρεχόμενες υπηρεσίες, εξαφάνισε την ασφάλεια των εργαζομένων και του λαού που τις χρησιμοποιεί και ζήτησε να αποδοθούν ευθύνες στους υπεύθυνος. «Είναι ξεκάθαρο ότι το κέρδος σκοτώνει… Όσο η προστασία της ζωής θα λογίζεται ως κόστος τόσο θα μετράμε τραγωδίες» είπε.  

Ο Γ.Γ. του Συλλόγου Υπαλλήλων Π.Ε. Ηλείας Θοδωρής Τσίπας εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη και το θυμό όλων για το δυστύχημα στα Τέμπη απαιτώντας να διερευνηθούν τα πραγματικά αίτια της τραγωδία και να μην παραγραφούν οι ευθύνες για το τραγικό έγκλημα που συνέβη ενώ ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα Εμπορικά Καταστήματα Νίκος Γκότσης τόνισε πως «Κανείς να μην επιτρέψει να μπαίνουν οι ζωές μας στο βαρόμετρο των κερδών, να γίνονται εκπτώσεις στην ασφάλεια στο βωμό των επιχειρηματικών συμφερόντων». Επίσης, η πρόεδρος του Συλλόγου ΑμεΑ «Ήλις» Αγαθή Ρηγοπούλου με έκδηλη τη συγκίνηση εξέφρασε συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.

“Οι ζωές  μας είναι αναλώσιμες, δημιουργούν κόστος”

Ομιλία πραγματοποίησε ακόμα η πρόεδρος της Ομάδας Γυναικών Σία Ξενοστάθη εκφράζοντας τη βαθιά θλίψη της στους γονείς και τους συγγενείς των θυμάτων. “Στις οικογένειες των εργαζομένων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, στην οικογένεια του συμπατριώτη μας από την Αμαλιάδα Γιώργου Κουτσουμπα που έχασαν τη ζωή τους σε αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα. Η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων πού βλέπουν τις ανάγκες μας με τη λογική του κόστους οφέλους οδηγεί σε τέτοια εγκλήματα. Γι’ αυτό βλέπουμε ανθρώπους να καίγονται, να πνίγονται, να σκοτώνονται γιατί η ζυγαριά σε αυτή τη βαρβαρότητα πού ζούμε γέρνει στα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Η ζωή η δικιά μας και των παιδιών μας είναι αναλώσιμη. Δημιουργεί κόστος” είπε και μίλησε για την Ημέρα της Γυναίκας καλώντας όλες τις γυναίκες να παλέψουν όλες μαζί.

“Μετατρέπουμε το θυμό και την αγανάκτηση μας σε συλλογική δράση κ αγώνα για να διεκδικήσουμε ότι είναι σύγχρονο κ αναγκαίο για μας και τις οικογένειές μας, για να αποτρέψουμε τέτοια εγκλήματα. Τιμάμε αγωνιστικά την 8η Μάρτη και παλεύουμε για την γυναικεία ισοτιμία και χειραφέτηση που μπορούμε να κατακτήσουμε σήμερα τον 21ο αιώνα”.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος