Κινητοποίηση χθες από την ΟΑΣΗ στον Πύργο διεκδικώντας την επιβίωσή τους
Διεκδικούν στήριξη από ΕΛΓΑ και κυβέρνηση για να συνεχίσουν να καλλιεργούν
Αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε δυναμικότερες μορφές αντίδρασης οι αγρότες και της Ηλείας
Γράφει η Κική Κολοβέρου – kkoloverou@yahoo.gr
Σε ακόμα μια κινητοποίηση προχώρησαν χθες οι αγρότες μέλη της ΟΑΣΗ στον Πύργο, διαμαρτυρόμενοι για την μη στήριξη και αποζημίωση τους από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές που υπέστησαν στη διάρκεια της χρονιάς εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, διεκδικώντας ταυτόχρονα την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ.
Οι αγρότες συγκεντρώθηκαν αρχικά στον κόμβο της Αγίου Γεωργίου και ακολούθως παρέδωσαν τα αιτήματα- διεκδικήσεις τους στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας.
Αν και η συμμετοχή για ακόμα μια φορά δεν ήταν η αναμενόμενη, δεδομένων των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωση τους, τα μέλη της ΟΑΣΗ υποστήριξαν πως θα συνεχίσουν τον αγώνα τους τονίζοντας πως η Επιτροπή των Μπλόκων που θα συνεδριάσει εκ νέου στις 10 Δεκέμβρη, προσανατολίζεται σε δυναμικότερες μορφές αντίδρασης.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης, βρίσκονται ξανά στο δρόμο διεκδικώντας την ενίσχυση του εισοδήματος τους, για την ακαρπία της ελιάς, για τα αμπέλια και τις σταφίδες με τον περονόσπορο αλλά και για την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνει για όλα τα παθογόνα αίτια. «Επίσης για τις φωτιές που έχουν δώσει ελάχιστα ενώ άλλοι δεν έχουν πάρει τίποτα. Είμαστε εδώ σαν μια πρώτη κίνηση για να διεκδικήσουμε όλα αυτά, ώστε να μπορέσουμε να μείνουμε στην γη μας και να καλλιεργούμε».
Με τη σειρά του ο Χρήστος Γιαννόπουλος επισήμανε ότι αντίστοιχες κινητοποιήσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας γίνονται ταυτόχρονα σε όλη την Ελλάδα με κυρίαρχα ζητήματα την ακαρπία της ελιάς και στα αμπελουργικά προϊόντα του 2023. «Δεν μας καλύπτουν μέσω ΕΛΓΑ για τις ζημιές που πάθαμε, οπότε θα πρέπει να μας καλύψουν με άλλο τρόπο και αυτό που ζητάμε για το χαμένο εισόδημα είναι 200 ευρώ το στρέμμα για την ελαιοκαλλιέργεια και κάτι αντίστοιχο στην σταφιδοκαλλιέργεια. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε να υπάρχει εσαεί στην σταφιδοκαλλιέργεια ο εκβιασμός εμπόρων και κυβερνήσεων και για το θέμα της απόδοσης στρεμματικής ενίσχυσης να παραδίδουν σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τη σταφίδα τους οι αγρότες, όταν μπορούν να την κρατήσουν και να την διαπραγματευτούν αργότερα με καλύτερη τιμή. Αυτοί οι εκβιασμοί πρέπει να σταματήσουν, πρέπει να ενισχυθεί ο αγρότης για να μπορέσει να μείνει και να παράγει προϊόντα τα οποία θρέφουν την ελληνική κοινωνία και όχι να γίνονται εισαγωγές σε μια χώρα κατεξοχήν αγροτική και με τέτοιες κλιματολογικές συνθήκες που θα μπορούσαν να ζουν όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και άλλους λαούς της Ευρώπης» είπε και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους με δυναμικότερες μορφές αντίδρασης απέναντι στην πολιτική που υφίστανται ο αγρότης και όχι μόνο.
«Ανυπέρβλητο το κόστος παραγωγής»
Ο αγρότης Σωτήρης Μητσόπουλος επισήμανε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες είναι πάρα πολλά με βασικότερο το κόστος παραγωγής να είναι ανυπέρβλητο. «Θα σας φέρω παράδειγμα το λάδι. Το 80% του περσινού λαδιού πωλήθηκε 4 με 4,30ευρώ το λίτρο. Μόλις η ποσότητα του λαδιού πήγε στα ακατάλληλα χέρια, η τιμή εκτοξεύτηκε και ο καταναλωτής δεν μπορούσε ούτε να το πλησιάσει. Αυτό γίνεται χρόνια με όλα τα προϊόντα. Οι πατάτες συλλέγονται Μάιο και Ιούνιο, και οι πατάτες αγοράζονται τώρα μαζί με τις αθρόες εισαγωγές από Αίγυπτο, όταν πάει όμως σε ακατάλληλα χέρια, εκτοξεύεται και είναι απλησίαστη για κατανάλωση. Ότι τραβάει καταναλωτής τραβάει και ο αγρότης». Επιπλέον μίλησε για το υψηλό κόστος παραγωγής, τα λιπάσματα, τα φάρμακα και το απλησίαστο ρεύμα αλλά και για την ανάγκη αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ. «Η κυβέρνηση όμως φαίνεται πως έχει σκοπό μια περίεργη αλλαγή. Να αυξήσει τα ασφάλιστρα και από την άλλη να μπουν ιδιωτικές εταιρίες με ότι αυτό συνεπάγεται. Εμείς απαιτούμε δημόσιο φορέα για τον ΕΛΓΑ, να αλλάξει ο κανονισμός και να καλύπτει όλο το χρόνο».
«Ζητάμε παράταση για την κορινθιακή σταφίδα»
Ο γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Χειμαδιού Σοπίου Νίκος Παναγιωτόπουλος πρόσθεσε ότι αυτό που τους «καίει» έχει να κάνει με την μειωμένη παραγωγή κατά 50% σε σχέση με πέρυσι της κορινθιακής σταφίδας τονίζοντας ότι έπρεπε μέχρι τις 30 Νοέμβρη να παραδώσουν 150 κιλά το στρέμμα για να λάβουν την συνδεδεμένη όμως εξαιτίας των ζημιών που έπαθαν δεν είχαν αυτά τα κιλά. «Η κυβέρνηση δεν έδωσε παράταση και πολλοί παραγωγοί δεν θα πάρουν αυτό το βοήθημα. Ζητάμε άμεσα να μας δώσουν παράταση γιατί είναι ντροπή αυτό που γίνεται» κατέληξε.