Κινητοποιήσεις από ΟΑΣΗ και σταφιδοκαλλιεργητές στον Πύργο: «Απαιτούμε απορρόφηση αδιάθετων ποσοτήτων σταφίδας, διασφάλιση της τιμής και αποζημιώσεις»
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”140195″ img_size=”full”][vc_column_text]Σε κινητοποιήσεις διεκδικώντας τη διασφάλιση της τιμής της σταφίδας και την απορρόφηση των αδιάθετων ποσοτήτων του προϊόντος λόγω covid, πραγματοποίησαν χθες οι σταφιδοπαραγωγοί του νομού μαζί με την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, ως συνέχεια των συσκέψεων και ενημερωτικών συναντήσεων που είχαν γίνει το προηγούμενο διάστημα για την ανάδειξη του ίδιου θέματος στα σταφιδοχώρια της περιοχής μας. Χθες στις 10 το πρωί συγκεντρώθηκαν στον κόμβο του Αγίου Γεωργίου και στην συνέχεια με τα μηχανήματά τους κατευθύνθηκαν στο Διοικητήριο όπου παρέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Β. Γιαννόπουλο.
Το πρόβλημα που έχει προκύψει με τη σταφίδα είναι πολύ σοβαρό, καθώς όπως τόνισαν χθες οι σταφιδοπαραγωγοί, λόγω των αδιάθετων αποθεμάτων φοβούνται ότι θα κινδυνέψει η τιμή της σταφίδας και θα πέσει σε ακόμα χαληλότερα επίπεδα, μετακυλίοντας το πρόβλημα στις οικογένειες των σταφιδοκαλλιεργητών.[/vc_column_text][vc_single_image image=”140193″ img_size=”full”][vc_column_text]Αυτό επισήμανε ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης σε δηλώσεις του στον κόμβο του Αγίου Γεωργίου, τονίζοντας ακόμα ότι «Ζητάμε από την κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη και να λύσει το πρόβλημα, παίρνοντας τα αποθέματα της σταφίδας και να τα διαθέσει στην λαϊκή κατανάλωση. Γιατί ο κόσμος πληρώνει τα 40 γραμμάρια σταφίδας 2 ευρώ! Εμείς τώρα παλεύουμε για να διασφαλίσουμε την τιμή της σταφίδας που πρέπει όχι να παραμείνει απλώς στην ίδια τιμή, αλλά να ανέβει. Οι συσκέψεις με την ΠΕΣ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης συνεχίζονται, δεν υπάρχει ακόμα αποτέλεσμα. Όμως ακόμα κι αν το υπουργείο απορροφήσει τις αδιάθετες ποσότητες, αν δεν διασφαλίσει την τιμή δεν κάνουμε τίποτα. η σταφιδοκαλλιέργεια φθίνει κάθε χρόνο, φανταστείτε ότι κάποτε είχαμε 200.000 τόνους σταφίδας και τώρα έχουμε φτάσεις στους 20.000 τόνους! Το προϊόν κινδυνεύει να αφανιστεί»![/vc_column_text][vc_single_image image=”140194″ img_size=”full”][vc_column_text]
Ο πρώην πρόεδρος του Σοπίου Χάρης Σταυρόπουλος φέρνοντας μαζί του δείγματα από δύο διαφορετικά τσαμπιά σταφίδας τωρινής σοδειάς όπου το ένα είχε χτυπηθεί από τον πάγο και το άλλο όχι, θέλησε με τον τρόπο αυτό να αναδείξει την ζημιά που έγινε από τον παγετό και την ανάγκη να αποζημιωθούν οι σταφιδοπαραγωγοί από τον ΕΛΓΑ.
Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος του Σοπίου Χάρης Σταυρόπουλος φέρνοντας μαζί του δείγματα από δύο διαφορετικά τσαμπιά σταφίδας τωρινής σοδειάς όπου το ένα είχε χτυπηθεί από τον πάγο και το άλλο όχι, θέλησε με τον τρόπο αυτό να αναδείξει την ζημιά που έγινε από τον παγετό και την ανάγκη να αποζημιωθούν οι σταφιδοπαραγωγοί από τον ΕΛΓΑ, καθώς ακόμα δεν υπάρχει καμία εξέλιξη. « Βλέπετε και μόνοι σας τη διαφορά στα δύο τσαμπιά σταφίδας- τόνισε- τη ζημιά που έχουν υποστεί οι σταφίδες από τον πάγο σε όλα τα σταφιδοχώρια της Ηλείας, στο Σόπι, στο Καράτουλα, στο Χειμαδικό κ.α και ακόμα περιμένουμε να αποζημιωθούμε. Έχουμε να παλαίψουμε όπως βλέπετε με πολλά μέτωπα και τώρα κινδυνεύουμε με τις ποσότητες που μας έχουν μείνει και είναι γερές, η τιμή να πάρει την κατηφόρα και ακόμα η Παναιγειάλειος Ένωση συζητάει και ξανασυζητάει με το Υπουργείο. Αν δεν διασφαλιστεί η τιμή της σταφίδας έχουμε τελειώσει αυτό είναι το βασικό ζητούμενο».[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]