FOLLOW US: facebook twitter

Κόντρα για την «Αμαλιάδα-Ήλιδα» – Συζητείται στη σημερινή συνεδρίαση του Δ. Σ. η μετονομασία του δήμου

Ημερομηνία: 21-07-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Κοινωνία, Νέα
-Επαυξάνει την αναγνωρισιμότητα η προσθήκη της «Αμαλιάδας», αναφέρει η εισήγηση του δημάρχου Γ. Λυμπέρη, που αποκαλύπτει σήμερα η «Πρωινή»
-Αντιδρά και καταψηφίζει ο  Χριστοδουλόπουλος
-Επιστολή διαφωνίας από Κουτσούκο, και ψήφισμα από 18 προέδρους τοπικων κοινοτήτων

Το ζήτημα της μετονομασίας του δήμου Ήλιδας σε «Αμαλιάδας-Ήλιδας» είναι αυτό που αναμένεται να κυριαρχήσει κατά τη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Η άποψη του δημάρχου Γιάννη Λυμπέρη, όπως έχει αποτυπωθεί από τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις του, είναι πως ο δήμος πρέπει να αποκτήσει την ονομασία  «Δήμος Αμαλιάδας-Ήλιδας», για λόγους που σχετίζονται με την αναγνωρισιμότητάτου σε πανελλαδικό επίπεδο, άποψη με την οποία διαφωνεί ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Χρ. Χριστοδουλόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Πρωινής, το σκεπτικό της δημοτικής αρχής, που αναμένεται να αποτυπωθεί στη σημερινή εισήγηση, είναι ότι οι περισσότεροι Δήμοι της Ελλάδας έχουν διατηρήσει την παλαιά ονομασία τους, όχι μόνο για λόγους ιστορικούς αλλά –κυρίως- για λόγους αναγνωρισιμότητας.

«Η πόλη, που είναι και έδρα του δήμου μας, έχει παντελώς ξεχαστεί, αν και πολλά ιστορικά στοιχεία, που χρονολογούνται πλέον της 150ετίας, συνδέονται με την ονομασία “ΑΜΑΛΙΑΔΑ”. Η πόλη έχει προσδώσει την ονομασία της και σε σειρά οδών τού λεκανοπεδίου Αττικής. Ιστορικά πρόσωπα του 20ού αιώνα (Ν. Μπελογιάννης), έχουν συνδέσει το όνομά τους με την ονομασία της πόλης.Από του έτους 1952, το παλαιότερο ραδιόφωνο επαρχιακής πόλης, μετά την Κέρκυρα, λειτουργούσε με πανελλήνιααναγνώριση ως “ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΜΑΛΙΑΔΟΣ”. Ποδοσφαιρική ομάδα, σύλλογοι εκτός της περιοχής, τοπωνύμια κ.ά.συνδέονται με την Αμαλιάδα.Η πράξη αποδεικνύει ότι η συμπλήρωση του όρου “Αμαλιάδα” στην πράγματι ιστορική ονομασία της αρχαιοελληνικής Ήλιδας, επαυξάνει την αναγνωρισιμότητα, χωρίς να μειώνει στο ελάχιστο το κύρος που προσδίδει στον Δήμο η “Ήλιδα”», αναφέρει το περιεχόμενο της εισήγησης, που αποκαλύπτει σήμερα η Πρωινή.

Γιατί διαφωνεί ο Χριστοδουλόπουλος

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Χρ. Χριστοδουλόπουλος χαρακτήρισε ανιστόρητη την προσέγγιση του δημάρχου, χαρακτηρίζοντας «ανεκδιήγητο» το επιχείρημα της αναγνωρισιμότητας, και έκανε λόγο για ασέβεια προς τους δημότες της Πηνείας.

«Με αυτή του την πρόταση, ο Γιάννης Λυμπέρης δείχνει να μη σέβεται τους κατοίκους μιας ολόκληρης δημοτικής ενότητας, της Πηνείας, και να αποδεικνύει στην πράξη ότι τους θεωρεί πολίτες δεύτερης κατηγορίας και τους θυμάται κάθε τέσσερα χρόνια. Μάλιστα, κύριε Λυμπέρη, πολλοί εξ αυτών είναι εκλεγμένοι με ψηφοδέλτιά σας. Ε (…) Δεν φταίει το όνομα, αλλά εσύ ο ίδιος που έβαλες την ιστορία του τόπου σου σε δεύτερη μοίρα», ανέφερε και ξεκαθάρισε ότι η παράταξη του θα καταψηφίσει την πρόταση μετονομασίας.

«Είμαστε περήφανοι που ζούμε στην Αμαλιάδα!Είμαστε περήφανοι που ζούμε στην Πηνεία!Αλλά πάνω απ’ όλα, είμαστε ΟΛΟΙ περήφανοι που είμαστε δημότες του Δήμου Ήλιδας!», καταλήγει στηνανακοίνωσή του.

Επιστολή διαφωνίας από Κουτσούκο

Τη διαφωνία του εξέφρασε με επιστολή του και ο πρώην βουλευτής Ηλείας, Γ.Κουτσούκος, τονίζοντας η επιλογή της ονομασίας «δήμος Ήλιδας» το 2010 έγινε λόγω του ιστορικού και πολιτιστικού φορτίο της διοργανώτριας πόλης των Ολυμπιακών Αγώνων, της Αρχαίας Ήλιδας,

«Η Αρχαία Ήλιδα, ως δίδυμο με την Αρχαία Ολυμπία είναι αναγνωρίσιμη διαμέσου των αιώνων και πέρα των συνόρων της χώρας και έτσι θα είναι και στο μέλλον. (…).Αν εμείς όλοι, δεν εκμεταλλευτήκαμε το μεγάλο Κεφάλαιο που κληρονομήσαμε από την Αρχαία Ήλιδα, δεν φταίει το όνομα του Δήμου, αλλά τα δικά μας λάθη, οι αδυναμίες μας, ακόμα και οι σκοπιμότητες στις πράξεις μας ή τις παραλείψεις μας.Κάθε άλλη σκέψη, φανερή ή ανομολόγητη, για τη μετονομασία του Δήμου αποτελεί προσπάθεια αποποίησης ευθυνών, ξεπερνάει το θεσμικό και ιστορικό εκτόπισμα των φορέων που την εκφέρουν και πρέπει ως τέτοια να απορριφθεί», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Για το θέμα εξέδωσαν προ ημερών έκτακτο ψήφισμα 18 πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων του Δήμου Ήλιδας, τους οποίους βρίσκει αντίθετους οποιαδήποτε αλλαγή ή τροποποίηση του ονόματος του Δήμου, και μάλιστα σε χρονιά Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς θεωρούν πως θα θέσει στο περιθώριο το όνομα της διοργανώτριας πόλης των Ολυμπιακών Αγώνων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος