Κίνδυνος υποβάθμισης ελαιόλαδου εξαιτίας μείωσης των δολωματικών ψεκασμών
Επιστολή Κ. Μητρόπουλου σε Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας
Επιστολή του κ. Κωνσταντίνου Μητρόπουλου, Περιφερειακού Συμβούλου και π. Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης ΠΔΕ, προς τον κ. Περιφερειάρχη ΠΔΕ που αφορά τη δακοκτονία για την τριετία 2023 – 2024 – 2025, στην οποία κρούει τον κώδωνα κινδύνου για την υποβάθμιση του ελαιόλαδου εξαιτίας της μείωσης των δολωματικών ψεκασμών και για τα προβλήματα που δημιουργεί η ενιαία προκήρυξη για όλη τη Δυτική Ελλάδα, σύμφωνα με το σχέδιο που τέθηκε για διαβούλευση. Παρατίθεται το κείμενο αυτούσιο:
«Κύριε Περιφερειάρχα,
Είναι ευρέως γνωστός ο ρόλος και η σημασία που έχει διαχρονικά στην αγροτική μας οικονομία ο ελαιοκομικός τομέας και τα προϊόντα του, ιδιαίτερα το εθνικό μας προϊόν, το ελαιόλαδο. Ο ρόλος του και η σημασία του επαυξάνονται τα τελευταία χρόνια, στην προσπάθεια των τοπικών κοινωνιών, και της χώρας εν συνόλω, να κερδίσουν το στοίχημα της ανάπτυξης και της απασχόλησης ώστε να ξεφύγουμε από τα οικονομικά αδιέξοδα που βιώνουμε.
Το μεσογειακό κλίμα και η ποικιλομορφία των εδαφών της πατρίδας μας συντελούν στην παραγωγή του παγκοσμίως κορυφαίας ποιότητας ελληνικού ελαιόλαδου. Σημειώνεται ότι σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80% της παραγωγής ελαιόλαδου στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά παρθένο, και βάσει των εξαγωγών, η χώρα μας τοποθετείται στην πρώτη θέση παγκοσμίως.
Η βελτίωση, η διασφάλιση και κυρίως η ανάδειξη της ποιότητας του ελληνικού εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου αποτελούν προϋπόθεση για ουσιαστική παρουσία του προϊόντος στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού, γεγονός που θα διασφαλίσει την προοπτική και το μέλλον του.
Είναι γνωστό ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του εισόδημα της Ηλείας στηρίζεται στην αγροτική παραγωγή, ενώ μεγάλο ποσοστό στο αγροτικό αυτό εισόδημα συνεισφέρει ο ελαιοκομικός τομέας. Τονίζεται ότι μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία, η έκταση των ελαιώνων που έχουν επεκταθεί σε πολλές ημιορεινές και παράκτιες περιοχές έχει αυξηθεί σημαντικά, ξεπερνώντας τα 10.000.000 ελαιόδεντρα.
Ειδικότερα, η ποιότητα του ηλειακού ελαιόλαδου, η υψηλή διατροφική του αξία και τα οφέλη για την υγεία, τα οποία έχουν αναγνωριστεί διεθνώς, προσδίδουν στην περιοχή ένα ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα για την ενίσχυση και ανάπτυξη του κλάδου της ελαιοκομίας που αποτελεί τεράστια τονωτική ένεση για την τοπική οικονομία.
Για τους λόγους αυτούς, η αξιοποίηση της ηλειακής ελαιοκομίας σε όλους τους τομείς και η λήψη μέτρων για την προστασία και διαφύλαξη του διατροφικού θησαυρού αλλά και των ίδιων των παραγωγών είναι επιβεβλημένη.
Μετά λύπης διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση από την Περιφερειακή Αρχή, λαμβάνοντας υπόψη μας τη διακήρυξη ηλεκτρονικού διεθνούς διαγωνισμού για παροχή υπηρεσιών για την «Ανάδειξη εργολάβων για τον από εδάφους δολωματικό ψεκασμό ελαιόδεντρων στα πλαίσια του Προγράμματος Συλλογικής Καταπολέμησης του Δάκου της Ελιάς στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας – Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας – Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας – Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας για τα έτη 2023-2024-2025», που έχει τεθεί σε διαβούλευση.
Επισημαίνεται ότι ο δάκος είναι ένας από τους σοβαρότερους εχθρούς της ελιάς και κάθε χρόνο προκαλεί μεγάλες οικονομικές απώλειες, ενώ σε δύσκολες χρονιές για συγκεκριμένες περιοχές μπορεί να δημιουργήσει ανυπολόγιστη ζημία.
Αντιπαρερχόμενος την αδικαιολόγητη ενιαία προκήρυξη και στις τρεις περιφερειακές ενότητες, δεδομένων των εντελώς διαφορετικών γεωμορφολογικών και ελαιοκομικών χαρακτηριστικών τους, δεν μπορώ να αιτιολογήσω και να αποδεχθώ τη μείωση των δολωματικών ψεκασμών ελαιόδεντρων για την καταπολέμηση του δάκου, ειδικά σε περιοχές όπως στη Φιγαλεία, τη Ζαχάρω, την Αλφειούσα, τον Ελαιώνα, τη Βαρβάσαινα κλπ, όπου το εισόδημα των παραγωγών βασίζεται αποκλειστικά στην καλλιέργεια της ελιάς.
Την περίοδο κατά την οποία είχα την τιμή να είμαι Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, οι όποιες προσπάθειές μας, σύμφωνα και με τις εισηγήσεις της αρμόδιας υπηρεσίας, επικεντρώνονταν στην αύξηση του προϋπολογισμού του Προγράμματος Δακοκτονίας. Σκοπός μας ήταν η καλύτερη και ορθότερη αντιμετώπιση του σημαντικότερου εχθρού της ελιάς μέσω της αύξησης των ψεκασμών, ιδιαίτερα σε παραθαλάσσιες περιοχές, οι οποίες, σύμφωνα με τους γεωπόνους, κινδυνεύουν περισσότερο.
Αδυνατώ να κατανοήσω τι έχει αλλάξει σήμερα και οδηγούμαστε σε μείωση των ψεκασμών αντί για αύξηση ή ακόμα και τη διατήρησή τους στον ίδιο αριθμό. Υπάρχει κάποια επιστημονική εξήγηση;
Πώς μία παραθαλάσσια περιοχή, όπως η Ζαχάρω, η οποία στηρίζει το σύνολο του εισοδήματός της στην καλλιέργεια της ελιάς και που διαχρονικά αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα εξαιτίας της προσβολής του δάκου, θα αρκεστεί σε μόνο δύο ψεκασμούς; Η αρμόδια υπηρεσία είναι σύμφωνη;
Κύριε Περιφερειάρχα,
Υπάρχει ακόμα χρόνος να λάβετε υπόψη σας τις προτάσεις των εμπλεκόμενων φορέων που υποβλήθηκαν στη διαβούλευση για την τριετία 2023 – 2024 – 2025, ώστε να διασφαλιστούν η παραγωγή και η ποιότητα του ελαιόλαδου και να θωρακιστεί η τοπική οικονομία.