FOLLOW US: facebook twitter

Κέρδισε το κοινό η πρεμιέρα του 1ου Φεστιβάλ Καρπουζιού Αμαλιάδας!

Ημερομηνία: 09-07-2023 | Συντάκτης:

– Κατακλύστηκε από μικρούς και μεγάλους η πλατεία της Κουρούτας

– Ξεχωριστό το πρόγραμμα της Κυριακής, δεύτερης ημέρας του Φεστιβάλ


Κέρδισε το στοίχημα, κέρδισε τις εντυπώσεις το 1ο Φεστιβάλ Καρπουζιού Αμαλιάδας, που άνοιξε τις πύλες του το απόγευμα του Σαββάτου στην πλατεία της Κουρούτας.

Το τοπικό παραδοσιακό προϊόν, το καρπούζι που έχει κάνει γνωστή την Αμαλιάδα εντός και εκτός συνόρων, κέρδισε και αυτή τη φορά ανθρώπους όλων των ηλικιών που κατέκλυσαν την πλατεία της Κουρούτας, συμμετείχαν σε δράσεις, απόλαυσαν γευστικές δημιουργίες, ενημερώθηκαν για την καλλιέργεια, με θέα την μοναδική παραλία και την αύρα της θάλασσας που δημιούργησε μία μοναδική ατμόσφαιρα.

Τα δρώμενα ενθουσίασαν τα παιδιά

Αυτά που δεν έκρυψαν τον ενθουσιασμό τους ήταν τα παιδιά, τα οποία συμμετείχαν σε καρπουζομαχίες, τα ξεχωριστά παιχνίδια στην άμμο, που διοργάνωσε το Τμήμα ενόργανης γυμναστικής του ΑΣΑ Κόροιβος Αμαλιάδας.

Παράλληλα πήραν τα πινέλα τους και τις μπογιές και με τα χρώματα δημιούργησαν τις δικές τους ζωγραφιές με θέμα το καρπούζι, με την καθοδήγηση των εργαστηρίων ‘Το Καλλιτεχνείο’, τις ‘Πινελιές- Πινελιές’ και το Τμήμα ζωγραφικής Αμαλιάδας. Τα βλέμματα κέρδισαν και τα καρπουζοσκαλίσματα, οι δημιουργίες με καρπούζι.

Άκρως ενδιαφέρουσα και η θεματική έκθεση για το καρπούζι, που παρουσιάζει την ιστορία του καρπουζιού, την καλλιέργεια, την οικονομία, καθώς και το καρπούζι στην τέχνη και την λογοτεχνία.

Τα δε καρπουζοκεράσματα, απέσπασαν θερμά σχόλια αφού όσοι παρευρέθηκαν είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν γλυκές και αλμυρές δημιουργίες από καρπούζι και άφθονο καρπούζι. Γεύσεις που οι περισσότεροι δοκίμασαν για πρώτη φορά και τους κέρδισαν.

Τα κεράσματα δημιούργησαν οι γυναίκες των Πολιτιστικών Συλλόγων: Εκπολιτιστικός και Φυσιολατρικός Σύλλογος Αγίου Ιωάννη Αμαλιάδας «Η Αστρινιά», Πολιτιστικός Σύλλογος Αρχαίας Ήλιδας, Πολιτιστικός Σύλλογος Περιστερίου, Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Χαβαρίου, Σύλλογος Γυναικών Καρδαμά και Σύλλογος Γυναικών Χαβαρίου, που απέσπασαν πολλά συγχαρητήρια.

Στο χώρο υπάρχουν χιουμοριστικά stand φωτογράφισης για μικρούς και μεγάλους.

“Κάναμε καλή αρχή”

Ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης, ο οποίος παρακολούθησε τα δρώμενα, έκανε λόγο για καλή αρχή και ήδη άρχισαν να γεννιούνται ιδέες για το 2ο Φεστιβάλ! «Το Φεστιβάλ καρπουζιού ήταν μια ιδέα πολλών για αρκετά χρόνια, σημασία όμως έχει ότι τώρα ξεκίνησε και είναι μια καλή αρχή, μια καλή ιδέα, που την αγκαλιάζει ο κόσμος της πόλης και του δήμου συνολικά. Εμείς αυτό που ελπίζουμε είναι να αφήσει καλές εντυπώσεις, γιατί και τα δρώμενα και η θεματική έκθεση όλης της ιστορίας και της διαδικασίας της καλλιέργειας του καρπουζιού έχει μεγάλο ενδιαφέρον και όλοι μαθαίνουν πράγματα που δεν γνώριζαν για το προϊόν. Θεωρώ ότι το προϊόν του τόπου, που έχει φύγει σε άλλα μέρη της χώρας αλλά και στο εξωτερικό, θα δημιουργήσει μια παράδοση και θα καθιερώσουμε το Φεστιβάλ καρπουζιού, του βασικού και χαρακτηριστικού προϊόντος της πόλης μας» είπε χαρακτηριστικά.

Για την επιλογή του τόπου διεξαγωγής, την μαγευτική Κουρούτα, συμπλήρωσε: «Η Κουρούτα έχει ξεπεράσει τα όρια της Αμαλιάδας και της Ηλείας και με τις τελικές παρεμβάσεις που κάνουμε, για τα δίκτυα, την οδοποιία, την προστασία των νερών μας από την ρύπανση, ολοκληρώνουμε ένα έργο που σχεδιάσαμε πριν 20 χρόνια. Είναι η ατμομηχανή της τουριστικής μας ανάπτυξης».

Το πρόγραμμα της Κυριακής

Την Κυριακή, δεύτερη ημέρα του Φεστιβάλ, εκτός από τα καρπουζοκεράσματα, το εικαστικό βιωματικό εργαστήρι για παιδιά και την παρουσίαση της θεματικής ενότητας, στις 7 το απόγευμα θα γίνει η έναρξη του 1ου Kourouta Run με αφετηρία και τερματισμό την πλατεία Κουρούτας και θα ακολουθήσουν οι βραβεύσεις των νικητών. Στις 8:45 θα προβληθεί ντοκιμαντέρ για  την τοπική ιστορία της καλλιέργειας και τον κοινωνικοοικονομικό της αντίκτυπο και στις 9 το βράδυ θα ακολουθήσουν χορευτικές επιδείξεις από τις σχολές χορού Αθλοκίνηση Χ Danceteria και Step Up. Η βραδιά θα κλείσει με συναυλία με τους Vanila Swing, ενώ θα προσφέρονται ποτά και κοκτέιλ με βάση το καρπούζι.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot