FOLLOW US: facebook twitter

Καύσωνας και πυρκαγιές εκτοξεύουν τις τιμές των αγαθών

Ημερομηνία: 26-08-2021 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”144616″ img_size=”full”][vc_column_text]Στις υψηλές θερμοκρασίες που κατέστρεψαν ευπαθή προϊόντα, αλλά και στις φωτιές σε Εύβοια και Πελοπόννησο αποδίδεται το νέο κύμα ακρίβειας, ιδίως στα οπωρο­κηπευτικά ● Το ΙΝΚΑ κάνει λόγο για αισχροκέρδεια που χρησιμοποιεί προσχήματα πότε το χαλάζι, πότε τις πλημμύρες και πότε τη ζέστη ● Ανοδος 1,4% στον Γενικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του Ιουλίου, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Στις πρόσφατες πυρκαγιές αποδίδουν το νέο κύμα ακρίβειας, που έγινε άμεσα ορατό στα οπωροκηπευτικά προϊόντα, εκτιμήσεις της αγοράς, μόνο που οι ίδιοι οι παραγωγοί και πωλητές λαϊκών αγορών έχουν διαφορετική άποψη. «Το βασικό χτύπημα το έφερε ο καύσωνας, δημιουργώντας προβλήματα κυρίως στα εποχικά είδη και στη μεταφορά των αγαθών. Ευπαθή προϊόντα σχεδόν καταστράφηκαν από τη ζέστη, με αποτέλεσμα να υπάρξει έλλειψη και ραγδαία αύξηση των τιμών. Οι ανατιμήσεις στις λαϊκές αγορές, οι οποίες είναι ακόμα μεγαλύτερες στα συνοικιακά οπωροπωλεία, προϊδεάζουν για γενικευμένες αυξήσεις και στα σούπερ μάρκετ.

Πάντα υπάρχει μια δικαιολογία για τις αυξήσεις στα τρόφιμα, πότε το χαλάζι, πότε οι πλημμύρες, πότε ο καύσωνας. Η αλήθεια είναι ότι επειδή δεν υπάρχει έλεγχος στην αγορά, η αισχροκέρδεια επικρατεί. Από την άνοιξη παρατηρούνται παράλογες αυξήσεις σε μια σειρά καταναλωτικά αγαθά, οι οποίες κορυφώθηκαν τον Αύγουστο με αφορμή τις πυρκαγιές και τις ακραίες θερμοκρασίες, υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ.

Το κύμα ανατιμήσεων καταγράφεται και στα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ με άνοδο 1,4% στον Γενικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του Ιουλίου, η οποία προέρχεται κυρίως από τις αυξήσεις σε είδη διατροφής (1,7%), στη στέγαση (4,2%) και στις μεταφορές (5,8%). Οι αυξήσεις είναι ακόμα μεγαλύτερες σε υποκατηγορίες προϊόντων όπως το κρέας (13,2% σε αρνί και κατσίκι, η οποία αντισταθμίζεται από μειώσεις στο χοιρινό λόγω της εξομάλυνσης των διεθνών τιμών), 16,3% στα βρώσιμα έλαια (πλην ελαιόλαδου), 6,6% στα νωπά ψάρια, 8% στα νωπά λαχανικά, 5,2% στα νωπά φρούτα, 3,5% στα τυριά, 2,6% στο ελαιόλαδο.

Εντυπωσιακή είναι η αύξηση στο φυσικό αέριο (72,3%), σε καύσιμα και λιπαντικά (16,6%), πετρέλαιο θέρμανσης (28,9%). Αύξηση 20% καταγράφει από την αρχή της χρονιάς η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, ακολουθώντας τη διεθνή τιμή του πετρελαίου που μένει σταθερά πάνω από τα 73 δολάρια το βαρέλι, με αποτέλεσμα η μέση τιμή να διαμορφώνεται στο 1,7 ευρώ το λίτρο, ενώ σε νησιωτικές περιοχές αγγίζει το 1,95 ευρώ.

Στην Ελλάδα, μολονότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή παραμένει σε χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (1,4% τον Ιούλιο έναντι 2,2% στην Ε.Ε.), παρουσιάζει έναν από τους πιο ισχυρούς ρυθμούς αύξησης στην Ευρώπη, καθώς στα τέλη του 2020 και τους πρώτους μήνες του 2021 ήταν αρνητικός. Ακόμα πιο ανησυχητικές είναι οι προβλέψεις για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του Αυγούστου, ο οποίος δεν αποκλείεται να προσεγγίσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καταγράφοντας μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην Ε.Ε.

Πηγή: efsyn.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot