FOLLOW US: facebook twitter

«Καυτή πατάτα» τα αναδρομικά

Ημερομηνία: 06-11-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Εάν δικαιωθούν όλοι οι συνταξιούχοι, το κόστος για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης θα ξεπεράσει τα 11,5 δισ. ευρώ

Την ώρα που παίρνει διαστάσεις χιονοστιβάδας η έκδοση δικαστικών αποφάσεων για την αναδρομική καταβολή αντισυνταγματικών περικοπών και εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχων ετοιμάζονται να διεκδικήσουν τα όσα παρανόμως τους στέρησαν, η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί τις συνέπειες των όσων παρανομιών νομοθέτησαν Κουτρουμάνης και Βρούτσης…

Οπως και να έχει, το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό καθότι αν δικαιωθούν όλοι οι συνταξιούχοι, τότε το κόστος για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης θα είναι τεράστιο. Πράγματι υπολογίζεται ότι το κόστος των οφειλών από τα αναδρομικά προσεγγίζει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ!

Αναλυτικότερα το κόστος οφειλών ανέρχεται:

1. Λόγω δώρων (κύριες και επικουρικές) περί τα 2,3 δισ. ευρώ ετησίως.

2. Από τις περικοπές των νόμων Ν.4051/2012 & Ν.4093/2012, περί το 1,2 δισ. ευρώ ετησίως.

Τα συνολικά ποσά (έστω για 40 μήνες) μετά την απόφαση του ΣτΕ (Ιούνιος 2015) ανέρχονται στα 11,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο καθότι υπολογίζεται ότι περίπου το 15% των συνταξιούχων έχει αποβιώσει, τότε το σύνολο των οφειλών φτάνει περί τα 10 δισ. ευρώ! Πάντως πολλά αυτά από αυτά μπορούν να διεκδικηθούν από τους νόμιμους κληρονόμους.

Αν μπορούμε να δώσουμε έναν μέσο όρο, οι οφειλές ανά συνταξιούχο ξεπερνούν τα 9.000 ευρώ ετησίως, ή 30.000 ευρώ για 40 μήνες!

Ωστόσο θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι και μετά τη θέση σε ισχύ του νόμου Κατρούγκαλου (13 Μαΐου 2016) υπάρχουν διεκδικούμενα αναδρομικά -ακόμη και αν δεχθούμε ως ορθή την άποψη του υπουργείου Εργασίας ότι ο συγκεκριμένος νόμος εναρμονίστηκε με την κρίση του ΣτΕ, το οποίο μπορεί να φαίνεται σωστό αν διαβάσει κανείς το κείμενο της απόφασης του ανωτάτου δικαστηρίου, ωστόσο διατυπώνονται και αντίθετες νομικές απόψεις.

Οι περικοπές… συνεχίζονται

Επειδή ακριβώς συνεχίζονται οι παράνομες περικοπές των μνημονιακών νόμων του 2012 (Κουτρουμάνης-Βρούτσης) μέχρι και 31.12.2018 υπολογίζεται ότι οι οφειλές ανέρχονται στα 3 δισ. ευρώ ετησίως, οι οποίες είναι:

1. Η αναδρομική καταβολή αντίστοιχων ποσών (λόγω δώρων) όπως προβλέπονται από τον νέο νόμο (προσαύξηση 16,7%) σε όσους έχουν καταβάλει επιπλέον εισφορές για τον λόγο αυτό: οφειλές από κύριες και επικουρικές στα 2,3 δισ. ευρώ ετησίως.

2. Η αναδρομική καταβολή ποσών από τη διόρθωση της εισφοράς αλληλεγγύης (ΑΚΑΓΕ) καθώς, εφόσον οι παράνομες περικοπές αφανίστηκαν, θα έπρεπε να μειωθεί και η εν λόγω εισφορά, η οποία υπολογίζεται στα αρχικά ανύπαρκτα ποσά (άνω των 1.400 ευρώ κλιμακωτά) συμπεριλαμβανομένων και των παράνομων περικοπών: οφειλές από 42 ευρώ έως και πάνω από 3.000 ευρώ, συνολικά περί τα 400 εκατ. ετησίως.

3. Η αναδρομική καταβολή αντίστοιχων ποσών (στο ύψος των παράνομων περικοπών) σε επικουρικές, καθώς κατά τον επανυπολογισμό (ιδιαίτερα του τέως ΙΚΑ-ΤΕΑΜ) συμπεριλήφθηκαν και οι περικοπές αυτές: οφειλές έως και πάνω από 2.500 ευρώ, συνολικά περί τα 300 εκατ. ευρώ ετησίως.

Να κάνουν και οι νέοι συνταξιούχοι αίτηση λέει ο Αλέξης Μητρόπουλος

Να καταθέσουν αίτηση προς τον ΕΦΚΑ, ενόψει της έκδοσης αποφάσεων του ΣτΕ επί προσφυγών που ασκήθηκαν για διατάξεις του «νόμου Κατρούγκαλου», καλεί και τους νέους συνταξιούχους η Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΝΥΠΕΚΚ μετά τις τελευταίες δικαστικές εξελίξεις από τα Ανώτατα Δικαστήρια της χώρας που δικαιώνουν τους παλιούς συνταξιούχους και κηρύσσουν αντισυνταγματικές τις διατάξεις των νόμων που επέβαλαν τις περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων και κατήργησαν τα Δώρα Χριστουγέννων-Πάσχα και του επιδόματος αδείας, η ΕΝΥΠΕΚΚ καλεί όλους τους νέους συνταξιούχους που συνταξιοδοτήθηκαν μετά την ισχύ του ν. 4387/2016 (13-5-2016) να καταθέσουν μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους αίτηση προς τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ προκειμένου να διακόψουν την παραγραφή και να διασφαλίσουν τις αξιώσεις τους, ενόψει και της έκδοσης αποφάσεων από το ΣτΕ επί προσφυγών που ασκήθηκαν για συγκεκριμένες διατάξεις του «νόμου Κατρούγκαλου» (ν. 4387/2016).


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος