Μιχάλης Κατρίνης: “Σε μόνιμη κατάσταση ομηρείας οι εγγυητές τραπεζικών δανείων”
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”96182″ img_size=”full”][vc_column_text]Την κατάσταση ομηρείας στην οποία έχουν περιέλθει οι εγγυητές σε τραπεζικά δάνεια, αναδεικνύει με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Οικονομικών, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής κ. Μιχάλης Κατρίνης.
Όπως αναφέρει, οι εγγυητές εξακολουθούν να παραμένουν υπόχρεοι του συνόλου ή μέρους της οφειλής προς τον πιστωτή, ακόμα και στις περιπτώσεις που η οφειλή ρυθμιστεί, αποπληρωθεί ή ακόμα και στην περίπτωση που ο δανειολήπτης οδηγηθεί στην πτωχευτική διαδικασία.
Ο κ.Κατρίνης επισημαίνει ότι με βάση τον πτωχευτικό νόμο που έφερε και ψήφισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ο εγγυητής και µετά την πτώχευση του οφειλέτη συνεχίζει να ευθύνεται έναντι της τράπεζας, ανεξαρτήτως τυχόν απαλλαγής του πρωτοφειλέτη, ο οποίος έχει πτωχεύσει και έχει ρευστοποιηθεί η περιουσία του.
Επίσης, σε περιπτώσεις του Ν.3869/10 (νόμος Κατσέλη), όπου ο οφειλέτης έχει πετύχει κούρεμα της συνολικής οφειλής με δικαστική απόφαση και έχει αποπληρώσει κανονικά το ποσό που οφείλει βάσει της δικαστικής απόφασης, απαλλασσόμενος από οποιαδήποτε υποχρέωση έναντι της τράπεζας, ο εγγυητής συνεχίζει να οφείλει μέρος ή και το σύνολο της οφειλής στην τράπεζα.
Αυτό σημαίνει ότι οι εγγυητές θα παραμένουν όμηροι, την ίδια στιγμή που οι οφειλέτες θα μπορούν να απαλλάσσονται είτε οδηγούμενοι σε πτώχευση ρευστοποιώντας το σύνολο της περιουσίας τους ή αποπληρώνοντας μέρος της οφειλής με βάση δικαστικές αποφάσεις.
Ο Μιχάλης Κατρίνης ζητά να τερματιστεί αυτός ο παραλογισμός που θέτει σε ομηρεία του εγγυητές και να θεσπιστεί απαλλαγή των εγγυητών στην περίπτωση που ο οφειλέτης ρευστοποιήσει το σύνολο της περιουσίας του μετά από πτώχευση ή όταν αποπληρώσει το σύνολο της οφειλής βάσει δικαστικής απόφασης. Επίσης, με αφορμή τη διαδικασία ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους ρωτά τον υπουργό αν θα λάβει μέτρα διευκόλυνσης ή ελάφρυνσης για τους εγγυητές.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]