Μ. Κατρίνης: “Η επίπτωση της συρρίκνωσης των τραπεζών στην ελληνική οικονομία και στην κοινωνία”
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”93526″ img_size=”full”][vc_column_text]Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης με πρώτη υπογράφουσα την Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, κα. Φώφη Γεννηματά, αναφορικά με τη συνεχιζόμενη διαχρονικά συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων των τραπεζών και τις επιπτώσειςτης στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.
Μόνο το 2020, οι τράπεζες έκλεισαν 180 καταστήματα σε όλη τη χώρα (-10%), ενώ ο συνολικός σχεδιασμός τους προβλέπει άμεσα μια αναλογική μείωση για το 2021.
Το γεγονός αυτό συνεπάγεται πρώτα απ’ όλα έλλειψη της παραδοσιακής εξυπηρέτησης, κυρίως προς τους συνταξιούχους, που αναγκάζονται να μετακινούνται σε γειτονικά χωριά ή πόλεις, μειωμένη πρόσβαση σε χρηματοδοτικά μέσα, μείωση της οικονομικής δραστηριότητας των τοπικών επιχειρήσεων, των εισοδημάτων και της απασχόλησης στην τοπική κοινωνία, στοιχεία που καθιστούν τους στόχους της περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας έωλους.
Στα θέματα αυτά έχουν αναφερθεί με ανακοινώσεις τόσο οι σύλλογοι των εργαζομένων όσο και οι τοπικοί φορείς που έχουν εκφράσει έντονες διαμαρτυρίες για το κλείσιμο καταστημάτων.
Ταυτόχρονα, η ίδια πολιτική των τραπεζών προκαλεί εργασιακή ανασφάλεια σε εκατοντάδες τραπεζοϋπαλλήλους, καθώς οι ακολουθούμενες -απαράδεκτες σε πολλές περιπτώσεις- πρακτικές των εργοδοτών, τους οδηγούν εκτός αγοράς εργασίας, παρά τη θέλησή τους.
Η συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων των τραπεζών αναδεικνύεται πλέον σε ένα ζωτικής σημασίας θέμα :
– Για την ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος,
– Για την οικονομική λειτουργία των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών ειδικά στην οικονομική ζωή της περιφέρειας και τελικά
– Για την ίδια την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.
Με την ερώτηση αυτή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγήςκαλεί την Κυβέρνηση να σταματήσει να παραμένει απαθής μπροστά σε αυτό το φαινόμενο και να εξαντλήσει κάθε περιθώριο παρέμβασης και επιρροής προκειμένου να εξαλειφθεί ο τραπεζικός αποκλεισμός, ιδίως σε απομακρυσμένες περιοχές, από τη συνεχιζόμενη μείωση του δικτύου καταστημάτων καθώς και να διασφαλιστεί η αποτελεσματική και ομαλή λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος καθώς και οι θέσεις εργασίας στον κλάδο.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]