Μ. Κατρίνης: «Αυξήσεις-φωτιά» στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στην Ηλεία
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”67646″ img_size=”full”][vc_column_text]Υπερβολικές αυξήσεις στη φορολογία των ακινήτων στην Ηλεία προβλέπει η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, καθώς και ένταξη αρκετών περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού.
Οι αυξήσεις στις τιμές ζώνης ξεπερνούν ακόμα και το 45% για την Ανδρίτσαινα, αυξήσεις πάνω από 20% παρατηρούνται στα Λεχαινά, την Κρεστένα τη Ζαχάρω, το Βαρθολομιό και τη Γαστούνη, ενώ οι αυξήσεις στην Αμαλιάδα κυμαίνονται από 28,6% έως 41,7%!
Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι δε θα υπάρξουν αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ, αφού θα διορθώσει τους συντελεστές. Αυτή, όμως, εξαγγελία αφορά συνολικά τη χώρα και όχι τον κάθε νομό ξεχωριστά, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει δημοσιευτεί κάποιος σχετικός υπολογισμός.
Πέρα, όμως, από τον ΕΝΦΙΑ, υπάρχουν 20 επιπλέον φόροι ακινήτων (μεταβίβασης, δωρεάς, κληρονομιάς, ΤΑΠ, κλπ), ο υπολογισμός των οποίων εξαρτάται από το ύψος των αντικειμενικών αξιών. Αυτό σημαίνει ότι μια σειρά φόρων που σχετίζονται με την ακίνητη περιουσία θα αυξηθούν, κάτι για το οποίο η κυβέρνηση δεν έχει εξαγγείλει διαδικασία αναπροσαρμογής, ώστε οι υπόλοιποι φόροι ακίνητης περιουσίας να παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα.
Επομένως,σημαντικές φορολογικές επιβαρύνσεις περιμένουν τους Ηλείους πολίτες που θα επιχειρήσουν να μεταβιβάσουν τα περιουσιακά στοιχεία τους από τον Ιανουάριο και μετά, οπότε και θα ισχύσει το νέο σύστημα προσδιορισμού.
Μπορεί η κυβέρνηση να προβάλλει το παράδειγμα των τουριστικών περιοχών που υποφορολογούνταν (πχ . Μύκονος), δεν μπορεί όμως να αποκρύψει τις υπερβολικές αυξήσεις ακόμα και σε περιοχές που τα μέσα εισοδήματα είναι πολύ χαμηλά. Είναι ολοφάνερο ότι η επικαιροποίηση λειτούργησε κατά κανόνα προς τα πάνω και ότι οι νέες τιμές ζώνης έχουν επιβληθεί για εισπρακτικούς λόγους.
Από τους πίνακες με τις νέες τιμές και τις εντάξεις οικισμών για πρώτη φορά στο σύστημα, φαίνεται το πόσο στρεβλά λειτούργησε η λογική της λεγόμενης διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, δεδομένου οτι οι αντικειμενικές αξίες απέχουν πολύ από το να αντανακλούν την πραγματικότητα της αγοράς, όπως διαμορφώνεται σήμερα με βάση τα οικονομικά δεδομένα μετά την πανδημία και φυσικά δεν εκφράζουν τις αξίες των ακινήτων.
Και φυσικά, ούτε συζήτηση για σταδιακή, έστω, μεταβίβαση του ΕΝΦΙΑ από την κεντρική κυβέρνηση στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να έχουν επαρκείς πόρους για να δύνανται να προσφέρουν περισσότερες και ποιοτικότερες ανταποδοτικές υπηρεσίες στις τοπικές κοινωνίες.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]