FOLLOW US: facebook twitter

Κάθοδος ΤΑΙΠΕΔ στην πυρόπληκτη Αρχαία Ολυμπία

Ημερομηνία: 22-02-2022 | Συντάκτης:

Εντός εβδομάδας στελέχη του Ταμείου θα επισκεφθούν την Ηλεία

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Στην Ηλεία αναμένεται να βρεθούν εντός της εβδομάδας -πιθανότατα την Τετάρτη- στελέχη του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), επιβεβαιώνοντας πλήρως το πρόσφατο ρεπορτάζ της «Πρωινής» σχετικά με το ενδιαφέρον τους για την πυρόπληκτη ζώνη της Αρχαίας Ολυμπίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής», στόχος της επίσκεψης τους στην Ηλεία είναι να συζητήσουν με τους θεσμικά αρμόδιους φορείς τη μορφή και το μέγεθος της συμμετοχής τους στο εγχείρημα της αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών.

Από την πλευρά της Διεύθυνσης Δασών Ηλείας και του δασαρχείου Πύργου, η αρχική πρόταση προς συζήτηση είναι να αναλάβει το ΤΑΙΠΕΔ το έργο καθαρισμού της υποβλάστησης και τη συντήρηση των αντιπυρικών λωρίδων στη ζώνη Λιναριά-Ξηρόκαμπος-Αλφειός. Η συζήτηση που θα γίνει, θα αφορά την έκταση που θα αναλάβουν και το συνολικό κόστος της παρέμβασης.

Υπενθυμίζεται ότι για την αναδάσωση της πυρόπληκτης περιοχής, το δασαρχείο Πύργου ολοκληρώνει εντός Φεβρουαρίου τη σύνταξη της μελέτης, η οποία έχει επικεντρωθεί -σε πρώτη φάση- σε παρεμβάσεις σε περιοχές κατάντη του βουνού, στις κοινότητες Πελόπιο, Πλάτανο, Μιράκα και γενικότερα πέριξ της Αρχαίας Ολυμπίας, ώστε να βελτιωθεί το συντομότερο δυνατόν και η αισθητική εικόνα στην περιοχή, πέρα από τον βασικό στόχο που είναι η αποτροπή της διάβρωσης του εδάφους και η αποκατάσταση της φυσικής βλάστησης.

Ο σχεδιασμός του δασαρχείου Πύργου προβλέπει την εφαρμογή της μελέτης από την ερχόμενη φυτευτική περίοδο, αφού στο μεσοδιάστημα έχει αποκρυσταλλωθεί η εικόνα για την πορεία της φυσικής αναγέννησης. Το κόστος της παρέμβασης προσδιορίζεται στις 700.000 ευρώ και πρόθεση του δασαρχείου είναι να χρηματοδοτηθεί από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους.

Παράλληλα, έχει ήδη εκδηλωθεί έμπρακτο ενδιαφέρον από τη Eurobank και τον Περιβαλλοντικό Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό we4all για την αναδάσωση των «διπλοκαμμένων» περιοχών της Αρχαίας Ολυμπίας, το οποίο επιβεβαιώθηκε με την πρόσφατη επίσκεψή τους στην περιοχη.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot