FOLLOW US: facebook twitter

Καθησυχαστικός ο Λέκκας για τις σεισμικές δονήσεις που ταρακούνησαν και την Ηλεία

Ημερομηνία: 16-09-2022 | Συντάκτης:

Οι μικρές τακτικές επισκέψεις του Εγκέλαδου σε Κυπαρισσιακό και Πατραϊκό κόλπο που έγιναν αισθητές στην Ηλεία , προκάλεσαν ανησυχία στους κατοίκους του νομού που έχει μεγάλη προίστορία με τους σεισμούς.

Ειδικότερα, μια νέα πιο ισχυρή δόνηση σημειώθηκε στις 15.58 το μεσημέρι της Παρασκευής στην θαλάσσια περιοχή του Κυπαρισσιακού κόλπου στα ανοιχτά της Ηλείας.

Σύμφωνα με την προκαταρτική λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών η δόνηση είχε ένταση 4,1R με επίκεντρο 26 χλμ νότια – νοτιοδυτικά της πόλης του Πύργου με εστιακό βάθος 20 χλμ.

Η νέα δόνηση είναι η πιο ισχυρή το τελευταίο 24ωρα από την ίδια περιοχή που έχει δώσει περίπου 30 δονήσεις.

Καθησυχαστικός ωστόσο εμφανίζεται, μιλώντας στο newsit.gr, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, για τον συγκεκριμένο σεισμό μεγέθους 4,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής στον Κυπαρισσιακό κόλπο, κοντά στον Πύργο . «Είναι βαθιά μέσα στον Κυπαρισσιακό κόλπο στα 10 χιλιόμετρα από την ακτογραμμή. Είναι επιφανειακοί σεισμοί με εστιακό βάθος μέχρι 10 χιλιόμετρα και δεν γίνονται τόσο αισθητοί στην δυτική Πελοπόννησο». Μάλιστα ο κ. Λέκκας αναφέρει ότι «έχουν γίνει άλλοι περίπου 10 μικροί σεισμοί της τάξεως των 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ».

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ αναφέρει, μιλώντας στο newsit.gr ότι «θα έχει κάποιους μετασεισμούς, αλλά μικρούς που δεν μας προβληματίζουν» ενώ επισημαίνει ότι ο σεισμός στον Κυπαρισσιακό κόλπο δεν έχει σχέση με έναν άλλο σεισμό στην ίδια σχεδόν περιοχή. «Εκείνος ο σεισμός ήταν στο Βούναργο, εδώ είναι υποθαλάσσιο ρήγμα με διεύθυνση Α-Δ μέσα στον κόλπο, νότια της Ζακύνθου, δεν έχει σχέσεις με τον άλλον σεισμό».

Γ. Παπαδόπουλος «Ο σεισμός στην Αχαία δεν εχει σχέση με αυτόν του Κυπαρισσιακού»

Όσον αφορά την σεισμική δόνηση στην Αχαία που ακούστηκε και στην Ηλεία ο σεισμολόγος και διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος τόνισε ότι «Είναι ένας μεμονωμένος επιφανειακός σεισμός και δεν υπάρχει καμία σχέση με την σεισμική δόνηση στον Κυπαρισσιακό κόλπο γιατί έχουν πολύ μεγάλη απόσταση» αναφέρει μιλώντας στο newsit.gr «Και αυτός ο σεισμός, με επίκεντρο 9 χιλιόμετρα από την Κάτω Αχαΐα, είναι επιφανειακός και έχει εστιακό βάθος της τάξεως των 10 χιλιομέτρων. Έχει γίνει ήδη ένας μικρός μετασεισμός 2,5 Ρίχτερ και ενδέχεται να γίνουν και άλλοι μικρότεροι, αλλά μπορεί και όχι. Δεν είναι ασυνήθιστο», τονίζει ο διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Για τον σεισμό που έγινε στις 4 το μεσημέρι στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρει ότι «από χθες έχει γίνει μία «συστάδα» από 15 με 20 σεισμούς. Έχω την εντύπωση ότι αν συνεχιστεί, θα πρέπει εμείς οι επιστήμονες θα πρέπει να το δούμε πιο προσεκτικά για να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει. Το λέω αυτό γιατί όταν ένας σεισμός δεν είναι μεμονωμένος και υπάρχει μία επιμονή στη σεισμική δραστηριότητα, πάντοτε επιβάλλεται να το εξετάσουμε με περισσότερη προσοχή».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot