FOLLOW US: facebook twitter

Κάθε… πέρσι και καλύτερα!

Ημερομηνία: 11-08-2023 | Συντάκτης:

-Τρίτη δύσκολη χρονιά προμηνύεται για τη σταφίδα στην Ηλεία

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Με έντονο το αίσθημα της αβεβαιότητας και της απογοήτευσης μπαίνουν και φέτος να καλλιεργήσουν οι σταφιδοπαραγωγοί της Ηλείας, αφού στη χαμηλή τιμή προστέθηκε φέτος και η παράμετρος του περονόσπορου. Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, η παραγόμενη ποσότητα σταφίδας τη φετινή χρονιά θα είναι μικρότερη από κάθε άλλη, αφού αρκετοί καλλιεργητές είναι απρόθυμοι για πολλά έξοδα.

Υπό κανονικές συνθήκες λειτουργίας της αγοράς και του νόμου περί προσφοράς και ζήτησης, η μειωμένη παραγωγή θα συνεπαγόταν και αύξηση της τιμής της σταφίδας. Κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται στον ορίζοντα, αφού η τιμή δεν ξεκολλάει από τα 0,70 ευρώ το κιλό. Παράλληλα, το κόστος της φετινής καλλιέργειας εκτοξεύτηκε, αφού έπρεπε να αντιμετωπιστεί ο περονόσπορος.

Όπως εξηγεί στην «Πρωινή» ο παραγωγός και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, Θανάσης Βομπίρης, είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που θα καλλιεργήσει σταφίδα χωρίς να περιμένει καλύτερες μέρες.

«Ξεκινάμε και φέτος με προβλήματα, διότι έχουμε περονόσπορο, αλλού λιγότερο και αλλού πιο έντονο. Η παραγωγή θα είναι μικρότερη γιατί εκτός από τον περονόσπορο, αρκετοί την έχουν ξεριζώσει με τη χαμηλή τιμή εδώ και τρία χρόνια. Σε πολλά χωριά εδώ γύρω την έχουν κόψει. Κι αντί να ανέβει η τιμή, που θα ήταν το λογικό, είναι  στα 0,70€. Επίσης πρόβλημα έχουν και τα αμπέλια, ο κόσμος είναι σε απόγνωση. Πιστεύω ότι μπορεί να είναι και η τελευταία χρονιά που καλλιεργούμε σταφίδα. Δεν γίνεται κάθε χρόνο να καλλιεργείς και να βάζεις από την τσέπη σου», τόνισε ο κ. Βομπίρης και πρόσθεσε ότι έχει ζητήσει συνάντηση με τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Με τον περονόσπορο το κόστος παραγωγής ανέβηκε 40% αφού πήρε φυτοφάρμακα για να το αντιμετωπίσουμε. Έτσι δεν βγαίνει, θα σβήσει η σταφίδα. Για αυτόν τον λόγο ζητήσαμε συνάντηση με τον νέο υπουργό, για να του παρουσιάσουμε αναλυτικά το πρόβλημα. Φέτος είναι τρισχειρότερα. Αν δεν πουλάμε στα δύο ευρώ, είναι ασύμφορη η καλλιέργεια. Σε περίπτωση που δεν πάρουμε απάντηση και δεν βρούμε λύση, θα κλιμακώσουμε τη δράση μας στις αρχές Σεπτεμβρίου», επισήμανε.

Κόπηκαν 300 στρέμματα σταφίδας!

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χειμαδιού-Σοπίου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, δήλωσε στην «Πρωινή» πως σταδιακά συρρικνώνεται η σταφιδοκαλλιέργεια, αφού κανένας δεν αντέχει να παράγει χωρίς όφελος.

«Μετά τον τρύγο λέω να κόψω πέντ’ έξι στρέμματα. Στα πλαϊνά εχω βάλει ήδη ελιές, στον κάμπο όμως δεν μπορεί να μπει άλλη καλλιέργεια και ακόμα δεν ξέρω τι να κάνω. Φέτος καλλιεργώ απλά για να μην τα παρατήσω τελείως, μήπως και αλλάξει κάτι στην τιμή. Από πέρυσι έχω δυο τρεις τόνους απούλητους. Αν πουλήσουμε και φέτος στα 70 λεπτά, δεν ξέρω αν έχει νόημα να ξαναμπώ του χρόνου. Φέτος η παραγωγή θα είναι κάτω από το μισό γιατί ο περονόσπορος έχει κάνει μεγάλη ζημιά, στο 100% σε κάποιες περιοχές και δεν πρόκειται να τρυγηθούν φέτος. Άλλοι την έκοψαν τελείως τη σταφίδα, οπότε καμιά 300αριά στρέμματα έχουν κοπεί σίγουρα», τόνισε και εξέφρασε την απορία του για τη σταθερά χαμηλή τιμή.

«Πώς γίνεται σε κάθε προϊόν που είναι σε έλλειψη, η τιμή να ανεβαίνει, αλλά στη σταφίδα να πέφτει διαρκώς, δεν το καταλαβαίνω. Το λογικό είναι φέτος που θα μειωθεί πολύ η παραγωγή της σταφίδας, η τιμή να ανέβει. Προς το παρόν, όμως, δεν φαίνεται κάτι τέτοιο. Έτσι όπως πάει, δεν πρόκειται να αντέξουμε και τέταρτη χρονιά να χαλάμε λεφτά για την καλλιέργεια και να μην υπάρχει αντίκρισμα», δήλωσε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap

olympia

Screenshot